Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2023: probele de competențe se echivalează cu note din liceu. Ministerul Educației a publicat proiectul de ordonanță

Publicat

sala clasa liceu examen

Bacalaureat 2023: Ministerul Educației decide că probele de evaluare a competențelor ligvistice și digitale vor fi echivalate cu note din liceu.

A publicat un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.

Ministerul Educației propune măsuri prin care, în vederea asigurării dreptului constituțional al tuturor absolvenților la învățătură, examenul național de bacalaureat să poată fi susținut în timp util, de un număr de 147.491 de elevi, astfel încât să nu se perturbe nici calendarele de admitere în învățământul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene naționale care se desfășoară în această perioadă, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Citește și BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline

”La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale

  • se echivalează/se recunosc

conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a comunicat Ministerul.

Calendar actualizat Bacalaureat 2023, sesiunea iunie- iulie:

  • 29 mai-13 iunie 2023 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 26 iunie 2023 Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023 Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 şi depunerea contestațiilor în intervalul
  • orar 12.00-18.00 4-6 iulie 2023 Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023 Afișarea rezultatelor finale

Vezi integral: proiect_OUG_0906

UPDATE: Cum se echivalează probele

Ministerul Educaţiei a pus, vineri, în consultare un ordin privind aprobarea metodologiei pentru echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă din cadrul probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale la examenul naţional de bacalaureat 2023.

Echivalarea probei orale la română

Potrivit metodologiei, nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă.

„Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă: nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10″, prevede documentul.

Pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă în clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenţii învăţământului de zi, respectiv în clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenţii învăţământului seral/frecvenţă redusă/absolvenţii învăţământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.

„Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale”, prevede sursa citată.

Echivalarea probei orale de limbă străină

Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal.

Pentru elevii care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competenţă.

„Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului unic de competenţă corespunzător competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale.

Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.

Recunoașterea rezultatelor

Totodată, candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023 care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal – proba C din cadrul examenului de bacalaureat.

Echivalarea probei de competențe digitale

Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

„Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile: nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10. În certificatul de atestare a competenţelor digitale sunt înscrise nivelul de competenţă digitală, iar la rubrica „punctaj” este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă”, mai prevede metodologia.

În cazul candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat 2023 care nu au studiat disciplina Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a şi/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competenţă digitală se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învăţământului liceal sau profesional.

Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor sau o disciplină echivalentă pe parcursul unui singur an, indiferent dacă această disciplină a fost studiată în cadrul învăţământului liceal sau profesional, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului de competenţă digitală.

Candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D din cadrul examenului de bacalaureat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax