Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bacalaureat diferenţiat, din 2013. Proiectul a trecut de Comisia din Senat. Vezi cum dau Bac-ul elevii care nu vor să urmeze o facultate

Publicat

Rezultatele din ce în ce mai slabe la examenul de maturitate au pus pe gânduri autorităţile în educaţie, care au venit cu o soluţie ce ar putea fi aplicată din 2013: Bacalaureatul diferenţiat. În funcţie de planurile pe care le are elevul – de a intra în piaţa muncii sau a-şi continua studiile, acesta are două variante, respectiv Bacalaureatul profesional sau cel Naţional.

Acest proiect al Ministerului Educaţiei a trecut, miercuri, de Comisia de resort din Senat. Mai trebuie trecută o etapă, cea a adoptării în Senat, după care elevii din generaţia 2013, dar şi cei care nu au reuşit să promoveze în anii anteriori vor da Bacalaureatul diferenţiat.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe

„Diplomă de bacalaureat profesional pentru cei care se orientează pe piaţa muncii. Angajatorul îi reproşează că nu a fost în stare să ia nici măcar o diplomă de BAC, adică o finalitate liceului. Diploma le atestă competenţele. Bacalaureatul profesional va consta în următorul examen: un proiect şi o probă practică şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Pentru că disciplina aceasta o parcurg toţi”, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul a spus că programa şcolară nu va suferi modificări. Bac-ul profesional este destinat celor care doresc să intre în piaţa muncii, astfel că tinerii care doresc să dea la o facultate vor trebui să susţină Bac-ul Naţional. „Doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează pe piaţa muncii. Acest tip de BAC nu anulează dreptul de a da examenul de bacalaureat naţional. Probele de Competenţe sunt comune, adică se vor susţine atât la BAC-ul  naţional, cât şi la cel profesional. Va intra în vigoare de anul acesta, dacă legea este votată”, a declarat ministrul.

În opinia Ecaterinei Andronescu, “este cât se poate de limpede că cel care promovează bacalaureatul profesional are acces numai pe piaţa muncii, nu şi în învăţământul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piaţa muncii”. Bacalaureatul va avea astfel o componentă care nu dă drept de acces în învăţământul superior, dar dă drept de angajare pe piaţa muncii. „Angajatorii sunt reticenţi să îi angajeze pe cei care termina liceul, dar nu au luat bacalaureatul, mulţi absolvenţi sunt şomeri”, a mai spus ministrul.

Probele de competenţă comune la cele două bacalaureate sunt examenele orale de limba romană  şi de limba străină, precum şi competenţele digitale. Cei care vor susţine bacalaureatul profesional, dar care în anii următori se gândesc să urmeze cursurile unei facultăţii vor putea să se înscrie  şi pentru susţinerea celui normal şi vor avea de trecut examenele care reprezintă diferenţa dintre cele două tipuri de BAC.

Bacalaureatul profesional  va începe cu probele de evaluare a competenţelor care vor fi comune, susţinute şi de cei care dau bacalaureatul naţional, apoi se va susţine proiectul de educaţie antreprenorială şi proba scrisă şi abia apoi vor începe probele scrise la Bacalaureatul naţional.

Până acum părerile sunt împărţite privind iniţiativa Ministerului, însă majoritatea părinţilor sunt de acord că nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate şi această diferenţiere a examenului de maturitate le dă o şansă în plus să se angajeze.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. anca maria

    miercuri, 05.09.2012 at 12:03

    Era mult mai buna ideea bacului diferentiat in functie de filiera.Nu e o asa mare schimbare in ceea ce priveste bacul pt ca putini sunt elevii care nu vor sa faca o facultate iar dezastrul bacalaureatului va continua.

  2. cristi

    miercuri, 05.09.2012 at 20:45

    Salut. In mare parte am inteles ce va urma cu BAC-ul , dar nu am inteles un singur lucru..Daca anul acesta nu am picat la niciun obiect dar am media de 5,95 , in 2013 pentru a merge la o facultate trebuie sa dau absolut tot din nou sau imi aleg un obiect cum a fost anul acesta, spre exemplu biologie si romana ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement