Educație
Bacalaureat și Capacitate 2024: Cât de grele ar trebui să fie examenele. Declarații Ligia Deca: „Acestea nu sunt olimpiade”
Bacalaureat și Capacitate 2024: Cât de grele ar trebui să fie examenele de Bacalaureat și Capacitate: explicațiile vin de la ministrul Educației, Ligia Deca, la un post central de televizune.
„Acestea nu sunt olimpiade. Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății”, a spus ea.
Ligia Deca a menționat că subiectele trebuie calibrate „din punct de vedere al programei de evaluare” și „din punct de vedere al perioadei parcurse de elevi”, potrivit Edupedu.ro.
Bacalaureat și Capacitate 2024: Cât de grele ar trebui să fie examenele
”Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății. Examenele naționale nu sunt olimpiade.
Examenele naționale constată atingerea unor competențe înscrise în profilul absolventului.
Ele trebuie calibrate, trebuie calibrate din punct de vedere al programei de evaluare, din punct de vedere al, știu eu, perioadei parcurse de elevi. Ne trebuie subiecte calibrate pentru nivel mediu.
Acesta este nivelul vizat pentru atingerea competenței, dar care să ne poată permite și o departajare la vârf.
Și mă refer aici mai ales la Evaluarea Națională, care știm că este utilizată pentru repartizarea la liceu” a spus Deca.
Bacalaureat 2024. Anunțul Ministrului Educației despre subiectele la examen. Ce măsuri sunt luate în calcul
Ea a adăugat că scopul testului este tocmai să surprindă nivelul de competență.
”Ne dorim să avem subiecte care să surprindă ceea ce elevii au acumulat. În niciun caz nu trebuie interpretată acea propoziție ca o indicație că subiectele vor fi mai grele sau mai ușoare.
În esență, Centrul Național de Evaluare proiectează subiecte în acord cu programa de evaluare și cu standardele pe care trebuie să le avem la absolvirea gimnaziului sau a liceului.
Orice altă speculație este de prisos. Indiferent de context, sistemul educațional trebuie să constate atingerea profilului absolventului.
Restul sunt, din punctul meu de vedere, discuții, știu eu, omenești, care se fac atunci când e vorba de un examen important pentru elevi, pentru familie, pentru școală” a mai afirmat Ligia Deca.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News