Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bătrânii din căminul de vârstnici din Sebeș, afectați emoțional de pandemia de COVID-19: stări de stres sau mici depresii

Publicat

Pandemia de COVID-19 a afectat în mod diferit categoriile sociale. Una dintre cele mai afectate categorii de persoane sunt bătrânii din căminele pentru vârstnici.

Psihologii căminului pentru bătrâni din Sebeș au observat în 2021, că mare parte dintre bătrânii internați în centru au avut stări de stres accentuat, iar pentru a rezolva aceste probleme, psihologii au făcut sesiuni individuale de consiliere cu beneficiarii. 

De remarcat este faptul că toți vârstnicii din centru, dar și toți angajații au fost vaccinați anti-COVID-19, cu cele trei doze, iar bătrânii au fost vaccinați și antigripal, asta reiese din raportul de activitate al Centrului pentru vârstnici din Sebeș. 

În unitatea subordonată primăriei municipiului Sebeș sunt internați 38 de beneficiari, de care se ocupă 20 de angajați pe compartimente, 13 persoane cu pregătire în îngrijirea beneficiarilor și 8 persoane în compartimentul administrativ.

Cum i-a afectat pandemia de COVID-19 pe vârstnici

Potrivit raportului, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse de autorități, beneficiarii au fost izolați în centru în perioada 15 iunie – 13 septembrie. Aceștia au avut voie să iasă în oraș doar de patru ori pe săptămână, însă doar pe teritoriul municipiului.

De asemenea aparținătorii au avut voie să vină în vizite, în spațiu deschis, doar dacă au prezentat un certificat verde.

În interiorul centrului, beneficiarii au parte de o serie de activități recreative, de la zone de petrecere a timpului în natură și până la jocuri de societate.

De asemenea au și o zonă în care pot face sport. Personalul s-a ocupat și de realizarea unor activități zilnice pentru petrecerea timpului în interioriul centrului.

Însă, chiar și cu activități, potrivit raportului, majoritatea beneficiarilor, din cauză izolării și a măsurilor de distanțare fizică, s-au observat stări de stres accentuat la majoritatea vârstinicilor.

Ce au făcut psihologii centrului

Psihologii au lucrat îndividual cu beneficiarii care au suferit din cauza izolării. Aceștia au avut parte de consiliere psihologică, prin tehnici specifice terapiei individuale.

Sesiunile s-au axat pe dialogul cu vârstnicii prin a înțelege mai bine situația actuală și evoluția acesteia. De asemenea psihologii au lucrat și pe partea de înlătura sentimentul vârstnicilor că sunt persoane marginalizate sau izolate și pentru a combate noțiunea de ”asistat” sau persoană instituționalizată”, se mai arată în raportul centrului.

Și dintr-o analiză SWOT rezultă că bătrânii au fost afectați mental de pandemia de COVID. Aceștia au avut un nivel ridicat de stres, din cauza izolării sau imposibilitatea de a-și vizita familia acasă. În unele cazuri s-au observat ușoare depresii, se mai arată în documentul citat.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement