Eveniment
BCR Alba cere 8 milioane de euro în instanţă, de la foşti angajaţi, după decizia din Dosarul „creditelor acordate ilegal”
Zece foști angajați ai BCR Alba au fost daţi în judecată de instituția bancară, care are pretenţii civile de la aceştia în valoare totală de aproximativ 8 milioane de euro. Procesul civil, deschis la Tribunalul Alba, este urmarea deciziei aceleiaşi instanţe, în „dosarul creditelor acordate ilegal”. În cauza respectivă, persoanele vizate au fost achitate pentru abuz în serviciu.
Potrivit obiectului dosarului înregistrat pe site-ul Tribunalului Alba, Banca Comercială Română a formulat pretenţii de 7.816.099 de euro şi 1.178.421 lei împotriva pârâţilor Conţan Cosmin Mihai, Botaş Ioana Cozmina, Ţibrean Carla Gabrilea, Surdea Ramona Aurora, Holtinger Aurica, Ispas Cornelia, Constantinescu Cristina Magdalena, Cacoveanu Paul Marius şi Lişman Maria. Pe lista pârâţilor se mai află un fost angajat al băncii care a decedat, potrivit adevărul.ro.
Reamintim că în 6 martie, 28 inculpaţi, printre care şi cei 10 angajaţi ai băncii, au fost achitaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu în acordarea unor credite pe motiv că nu au încălcat o lege, ci doar un regulament şi norme interne ale băncii. Dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia vizează exact sumele pentru care BCR şi-a acţionat în judecată, în civil, foştii angajaţi. Decizia în dosarul penal nu este definitivă şi a fost atacată de procurori la Curtea de Apel.
Citeşte Un dosar DNA Alba Iulia, cu prejudiciu calculat la peste 11 milioane de euro, anulat. Gelu Iancu și foşti angajaţi, achitați de Tribunalul Alba
Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice angajaţii BCR Alba Iulia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.
Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu în patrimoniul unităţii bancare.
Potrivit anchetatorilor, cele 56 de credite au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false.
Ulterior, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, sumele au fost supuse unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în „relaţii” comerciale, le datorau unităţii bancare.
Vezi mai multe detalii despre DOSARUL CREDITELOR de la BCR Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News