Abrud
Benny Steinmetz, unul dintre investitorii de la Roșia Montană, acuzat că a mituit oficiali din Guineea pentru licențe de minerit
Unul dintre investitorii în afacerea eșuată de la Roșia Montană, miliardarul Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale („Ferma Băneasa”), va fi judecat de luni în Elveţia.
Este vorba despre o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conte, potrivit G4Media.ro
Procesul, care va începe luni, 11 ianuarie 2020 și va dura două săptămâni, va aprofunda acuzațiile de mită de mai multe milioane de dolari dată unor oficiali din Guineea, pentru a obține drepturi miniere profitabile.
În urma unui alt proces, Steinmetz a fost dat în urmărire generală de Poliția Română după ce a fost condamnat la 5 ani de detenție pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa, potrivit site-ului Poliției.
Citește și: Miliardarul Benyamin Steinmetz, investitor în proiectul de la Roşia Montană, dat în urmărire generală de Poliția Română
Miliardarul în vârstă de 64 de ani a călătorit din Israel în Elveția și va fi prezent la proces, potrivit avocatului său.
În urma unei anchete de șase ani, care a cuprins mai multe țări, un procuror de la Geneva l-a pus sub acuzare pe Steinmetz, în august 2019, sub acuzația de corupere a unor funcționari publici și de falsificare de documente pentru a obține drepturi miniere în Guineea.
Procurorii elvețieni susțin că miliardarul israelian Beny Steinmetz, împreună cu alți doi inculpați, ar fi plătit 10 milioane de dolari, în perioada 2005-2010, soției președintelui din Guinea pentru a-și elimina un concurent în regiunea de exploatare Simandou, din sud-estul țării.
Cei trei sunt acuzați că au emis contracte și facturi false pentru a masca o presupusă mită pe care ar fi plătit-o soției președintelui Lansana Conte, care a murit în 2008.
Cine este Beny Steinmetz. Acesta este un magnat în segmentul de minerit al diamantului și a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, și complicitate la spălarea banilor, în formă continuată.
Omul de afaceri israelian era considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montană.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News