Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Grațiela Andrei: ”Dacă nu crezi că ai motive să te admiri, uită-te mai cu atenție”


Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un text dedicat Grațielei Andrei, pe care multă lume o cunoaște drept Lola, numele sub care scrie și sub care face mărgele din lut pictat, uneori îngeri și, mai nou, ciocolată artizanală, după rețete tradiționale mexicane, învățate în țara soțului ei, Ramon.

”Dacă ar fi să sugerez o persoană admirabilă, aș spune fiecăruia: uită-te la tine și admiră-te pentru că ai de ce, iar dacă nu crezi uită-te mai cu atenție”

de Bianca Iuga

Pe Grațiela Andrei, multă lume o cunoaște drept Lola, numele sub care scrie și sub care face mărgele din lut pictat, uneori îngeri și, mai nou, ciocolată artizanală, din boabe de cacao prelucrate după rețete tradiționale mexicane, învățate în țara soțului ei mexican, Ramon.

E greu să o descrii altfel pe Grațiela-Lola pentru că e greu să descrii drumul pe care, într-un fel sau altul, îl face fiecare dintre noi spre sine.

Grațiela a plecat din țară probabil mai mult ca să se descopere decât ca să descopere lumea, iar apoi s-a întors poate ca să închidă un cerc sau poate ca să se reconecteze la rădăcini.

Dincolo de drumul ei, de căutarea ei, este o prezență atât de luminoasă, de feminină și de asumată încât inspiră lumină și celor din jur. De aceea și invitația aici, să vorbească despre modele și repere înainte de Crăciun, la final de an, când ne uităm în spate și facem un bilanț, când ne uităm înainte și facem planuri.

Ce răspunzi, dacă ai fi întrebat foarte simplu care este modelul tău în viață?

Acum a devenit ușor să aleg pentru că toată iluzia lumii s-a făcut suficient de străvezie încât să văd că mi-a rămas doar un singur model de urmat, Iisus. La nivelul iubirii lui pentru noi vreau să ajung și să trăiesc în starea aceea ca în cel mai natural lucru.

Cum ai fi răspuns în liceu?

Nu mai știu cum aș fi răspuns exact, dar știu că dintotdeauna am admirat poeții, asceții și marginalii, oamenii pe care, instinctiv, i-am simțit autentici în căutarea asta a interiorului ființei.

Cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat?

Dacă te referi la reperele-oameni, da, s-au schimbat, în sensul în care fiecare mi-a fost, la timpul lui, un atât de bun profesor încât a venit momentul să nu mai am nevoie de el, să nu mai aibă ce să-mi predea și să plec mai departe, singură, dar cu inima plină de recunoștință. Dacă mă uit înapoi, îmi văd viața jalonată de oameni incredibili care m-au sprijinit și inspirat, care mi-au arătat cum sau pe unde.

Dacă reperele înseamnă acele lucruri spre care tind în viață, ele au rămas constante. Motorul meu este curiozitatea pentru ființă și scopul desăvârșirea. Acum pot defini așa, în alte etape poate le-aș fi spus altfel, dar diferența constă doar în nivelul de înțelegere și în puterea de a le numi, în rest am căutat, mai conștient sau nu, mereu aceleași două lucruri, să aflu cine sunt și să îmi împlinesc potențialul.

O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele:

Reperele astea funcționale, valorile umane, le-am găsit într-un basm, Fata moșului și fata babei. Drumul fetelor din poveste e inițiatic, marcat de probe esențiale. Felul în care îl face fiecare mi-a arătat limpede că ar fi de ales: grija, compasiunea, modestia, hărnicia, prezența, răbdarea, curajul. Nu numai că sunt răsplătite când vine timpul, dar că aduc cu ele o anume bucurie pe care o resimțeam, copil fiind.

Am recitit povestea de curând și i-am mai găsit înțelesuri. Fata moșului îngrijește cu dragoste fiarele pădurii. Nu cumva e acolo indicația că trebuie să ne îngrijim cu iubire fiarele interioare, care numai asta vor, să nu le mai înfometăm și ignorăm, să nu le mai negăm dreptul de a exista, că în acceptare și dragoste chiar și cele mai înfiorătoare bestii devin inofensive?

Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru tinerii de azi, ce nume ar cuprinde lista asta?

Pitagora, Charles de Foucauld, Brâncuși, Elena Petrovna Blavatschi, Nicola Tesla, Gellu Naum, Krishnamurti. Alejandro Jodorowsky, Papa Francisc.

Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație?

Sunt mulți, foarte mulți oameni care merită admirație. De fapt, în clipa în care decidem să ne oprim și să ascultăm, cu prezență, povestea unui om, a oricărui om, vom descoperi acolo lucruri demne de admirat: idei strălucitoare, acte curajoase, o inimă plină de compasiune.

Suntem bucățele ale unui întreg desăvârșit, așa fragmentați cum părem cuprindem această desăvârșire oricum, e natura noastră, adevărul nostru, deci dacă ar fi să sugerez o persoană admirabilă, aș spune fiecăruia: uită-te la tine și admiră-te pentru că ai de ce, iar dacă nu crezi uită-te mai cu atenție.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei. De două zile este funcționar public

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei. 

Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial nr.977.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Pentru a putea fi numit prefect, Traian Berbeceanu a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, devenind astfel, formal, funcţionar public. Prin acest artificiu a fost rezolvată problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, lucru care era necesar pentru a putea fi numit în poziţia de prefect al Capitalei.

Întrebat dacă este corectă numirea, Berbeceanu fiind funcționar public de doar două zile, Orban a spus că atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile legale nu sunt probleme, mai ales că activitatea fostului șef al BCCO Alba este cunoscută.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate