Administrație
VIDEO: Biblioteca ”Batthyaneum” din Alba Iulia va fi restaurată cu 16 milioane de euro. Precizările ministrului Culturii
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat obținerea finanțării, în cadrul unui eveniment organizat la sediul bibliotecii.
Fondată în 1798 de episcopul romano-catolic Batthyany Ignac, Biblioteca Batthyaneum, aflată într-o fostă mănăstire, are mai multe cărţi vechi şi colecţii valoroase de carte.
Aici se regăsește inclusiv celebrul Codex Aureus, un manuscris medieval în limba latină, scris cu litere de aur, cu vechimea de peste 1.000 de ani, care conţine două dintre cele patru evanghelii ale Noului Testament.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost prezentă sâmbătă la Alba Iulia.
”Am obținut finanțare pentru restaurarea Bibliotecii Batthyaneum. Investiția este estimată la 16 milioane de euro. Am semnat acordul de finanțare pentru proiectarea refacerii acestei biblioteci. Apoi putem începe lucrările de execuție”, a declarat ministrul.
Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro, destinat proiectului „Temelii Culturale”. Acesta are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinație culturală în România. Costurile proiectului se ridică la 280 de milioane de euro. Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferența urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Implementarea se va face în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii.
Proiectul „Temelii Culturale” vizează 14 obiective de investiții cu relevanță națională și europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii, printre care se află și Biblioteca Batthyaneum.
Alte obiective sunt Ateneul Român, Operele Naționale Române din București și Iași, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Vila Reginei Maria de la Mamaia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
UPDATE: Când vor începe lucrările de restaurare
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a precizat că lucrările de restaurare ar putea începe în circa un an, dacă nu vor fi litigii privind proprietatea bibliotecii.
”BDCE a pus condiția ca România să fie proprietara Batthyaneum. Sper să nu fie litigii internaționale privind retrocedarea bibliotecii. Dacă statul român rămâne proprietar, eu că într-un an de zile se poate începe (lucrările de restaurare – n.r.)”, a declarat Turcan.
Etapa de proiectare va însemna o investiție de un milion de lei.
Ministrul a participat, alături de autorități locale și de directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, la evenimentul organizat la sediul bibliotecii, cu ocazia aniversării Zilei patrimoniului mondial UNESCO.
A fost dezvelită o placă amplasată pe exteriorul sediului bibliotecii, ce marchează înscrierea celui mai vechi manuscris de pe teritoriul României în patrimoniul mondial UNESCO.
Ministrul a precizat că, împreună cu Biblioteca Națională a României, va fi asigurat și un program de vizitare și vizualizare a acestui manuscris. Raluca Turcan a explicat că înscrierea în patrimoniul universal presupune și condiții speciale de păstrare a manuscriselor. Acestea nu pot fi manipulate, există o procedură ce trebuie respectată.
Ministerul Culturii a finalizat procedura pentru contractul de proiectare necesar consolidării, restaurării și punerii în valoare a acestui monument istoric. Pentru a evita întârzierile în lucrările de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a preluat proiectarea și asistența tehnică prin Programul Național de Restaurare. A semnat deja un contract luna trecută, în valoare de 1.651.720,00 lei, pentru o durată de 3 ani, a transmis ministrul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News