Actualitate
Bilanţ IPJ Alba pe 9 luni: 94 de accidente rutiere grave, cu 19 persoane decedate. A scăzut criminalitatea stradală, dar au fost mai multe infracţiuni comise cu violenţă
În primele 9 luni ale anului 2016, în judeţul Alba au fost sesizate cu aproape 6% mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2015. A scăzut numărul infracțiunilor judiciare şi a scăzut criminalitatea stradală. Însă au fost mai multe infracţiuni de lovire.
În perioada ianuarie-septembrie, au fost înregistrate trei infracțiuni de omor, şapte tentative de omor şi două fapte de lovituri cauzatoare de moarte. De asemenea, au fost înregistrate 94 de accidente rutiere grave soldate cu 19 morţi, 98 de răniţi grav şi 27 de răniţi uşor. Numărul acestora este mai mic faţă de perioada similară de anul trecut.
Activitatea IPJ Alba în primele 9 luni ale anului 2016 a fost evaluată luni, 7 noiembrie, într-o şedinţă coordonată de comisar şef de poliţie Ioan Cristian Dunca, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.
Din analiza datelor statistice rezultă că în primele 9 luni ale anului 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate 6.931 sesizări de infracţiuni, cu 5,9% mai puţine decât în perioada similară a anului 2015.
După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 5,9% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 5,6% în mediul rural.
În primele 9 luni 2016 au fost sesizate 3 infracțiuni de omor, 7 tentative de omor şi două fapte de lovituri cauzatoare de moarte. Numărul infracţiunilor de lovire sesizate a crescut cu 5,96%, iar numărul infracţiunilor de ameninţare sesizate au scăzut cu 0,6 %.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 71,14% din totalul infracțiunilor judiciar, iar acestea au scăzut cu 9,5% faţă de primele 9 luni 2015. Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57,46%) au scăzut cu 14,70% faţă de anul 2015.
Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 9 luni 2016 au fost înregistrate 10 dosare penale. Cu ocazia investigaţiilor efectuate în cadrul dosarelor penale au fost recuperate 5 monede stater din aur de tip Lysimach din SUA, Spania, peste 1800 monede din aur, argint si bronz, două loturi de unelte si arme dacice din fier, 23 vase ceramice preistorice si dacice, peste 30 de artefacte arheologice şi au fost indisponibilizate 27.
În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare, în primele 9 luni 2016 au fost constatate 950 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în cercetare, 436 de persoane.
În aceeaşi perioadă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care 3 de amploare.
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alb.
În primele 9 luni ale anului 2016, numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 2% , majoritatea infracţiunilor stradale fiind înregistrate în mediul urban (95,67%).
Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din autovehicule, din societăţi comerciale şi furturile din buzunare.
În mediul rural au fost sesizate 2.339 de infracţiuni, indicator care a scăzut faţă de primele 9 luni ale anului 2015 cu 5,94 %.
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost constatate 176 infracţiuni din care 95 de braconaj cinegetic, fapte prevăzute de Legea 407/2006.
Au fost ridicate în vederea confiscării 56 de arme, 381 bucăţi de muniţie, 276 kg carne vânat şi a fost indisponibilizate 2 autoturisme folosit la braconaj cinegetic precum şi un dispozitiv de ochire pe timp de noapte interzis la deținere.
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 9 luni 2016 au fost înregistrate 14.397 de apeluri. Dintre acestea, 9.121 au fost din mediul urban, iar restul în mediul rural. Intervenţia de urgenţă a poliţiştilor s-a impus în 58,50% din cazuri, iar în 49,39% din cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente.
Pe linie de poliţie rutieră, în primele 9 luni 2016, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.
Au fost înregistrate 94 de accidente rutiere grave soldate cu 19 morţi, 98 de răniţi grav şi 27 de răniţi uşor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, se constată o scădere a numărului de accidente rutiere grave (-4), a numărului persoanelor decedate (-1), al persoanelor rănite grav (-6) şi al persoanelor rănite uşor (-19).
Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, depăşirea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor.
În mediul urban s-au produs 45 de accidente grave de circulație, soldate cu 8 morți, 43 răniți grav și 12 răniți ușor, în mediul rural au fost 36 de accidente grave de circulație, soldate cu 6 morți, 44 răniți grav și 6 răniți ușor, iar pe Drumul Național 1 și Drumul Național 7 – 13 accidente, soldate cu 5 morţi, 11 răniți grav și 9 răniți ușor.
Au fost constatate 287 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi au fost aplicate 33.769 sancţiuni contravenţionale.
Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.808 permise de conducere şi au fost retrase 979 certificate de înmatriculare.
Prioritatea de acţiune a poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba rămâne creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, iar activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale vor fi intensificate.
Comisar şef de poliţie Ioan Cristian Dunca le-a cerut poliţiştilor să prioritizeze activităţile de cercetare penală, astfel încât infracţiunile sesizate să fie soluţionate cu celeritate şi a subliniat importanţa activităţii de pregătire profesională continuă a poliţiştilor şi integrarea celor încadraţi din sursă externă în noile colective.
În contextul campaniei electorale şi a alegerilor pentru Parlamentul României, Dunca a atras atenţia asupra importanţei misiunii conferită de lege structurilor Ministerului Afacerilor Interne, le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News