Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BioNTech anunță cercetări avansate pentru un vaccin anti-cancer: când ar fi gata. Explicațiile cercetătoarei Crina Petec-Călin

Publicat

Compania de biotehnologie BioNTech a anunțat că un vaccin împotriva cancerului ar putea fi dezvoltat până în 2030. 

Conform publicației Panorama, fondatorii companiei au anunțat că sunt șanse mari ca până în 2030 să putem avem un produs revoluționar: un vaccin anticancer, bazat pe aceeași tehnologie ARN mesager, folosită împotriva virusului SARS-COV-2.

Cercetătoarea în studii clinice Crina Petec-Călin, stabilită în Germania, care lucrează și ea la o cercetare pe tema distrugerii celulelor canceroase, a oferit mai multe detalii unei publicații pentru Panorama, și a explicat că vaccinul va fi personalizat.

„Personalizat înseamnă că iau de la bolnavul de cancer, în stadiu incipient sau avansat, două mostre: o biopsie din tumoră și celule sănătoase.

Am participat și eu la un studiu clinic – la început, cel puțin. Ei comparau aceste celule, ca să vadă exact care sunt mutațiile și, în funcție de asta, formau vaccinul. Asta înseamnă exact mostre de ADN canceros, de la nivelul tumorii, nu din altă parte.

În felul acesta, după aceea, cu ajutorul ADN-ului, care este doar un șablon, formează ARN-ul, un cod care are inscripționat în el codul acestui ADN modificat, cu mutații, și se formează vaccinul.

Ei introduc acest ARN într-un lipid, într-o micelă, în transportor – și asta înseamnă partea nanotehnologică –, iar apoi acesta se duce prin injectare în toate celulele corpului. Însă probabil că mai introduc și altceva, nu am citit totul despre ele”, a explicat specialistul, citat de ziarul Adevărul.

Cercetătorii, practic, dau fiecărei celule în parte informația că există o celulă mutantă, cu ADN mutant, care nu este bun, și care trebuie îndepărtat.

„Sistemul imunitar îndepărtează și celulele care sunt îmbătrânite, care sunt lezate, care au mutații, doar că nu întotdeauna. Dar când o face, cum le îndepărtează?

Prin activarea răspunsului autoimun și prin moartea asistată a celulelor, așa-numita apoptoză. Or, în cazul celulelor canceroase, apoptoza nu mai are loc. Așa că ele nu mai dispar și încep să se înmulțească în mod excesiv”, a spus medicul.

În prezent, BioNTech, cât și Moderna au început testele clinice pentru aceste vaccinuri. Moderna chiar a terminat studiul clinic și spune că a reușit să reducă tumorile cu 40%, ceea ce este enorm în cazul unui melanom.

De asemenea, reprezentanții companiei mai spun că au reușit să împiedice împrăștierea cancerului.

„Eu acum lucrez cu un virus modificat care, iarăși, mănâncă toate celulele canceroase. Este ceva fantastic, o cercetare care și ea a început acum 20 de ani, din întâmplare descoperită, și acum a început să se investească în ea.

Se transformă un virus într-un medicament, ceea ce e ceva incredibil, totul în condiții de securitate foarte bine puse la punct.

Sunt foarte multe idei noi, complet altfel. Dacă până acum era vorba de toxicitate, de radiații, se duce cercetarea în cu totul alte părți la ora actuală.

Cum ar fi să se reșușească să nu mai alimenteze cu mâncare celulele, pentru a nu mai putea crește”, a explicat românca stabilită în Germania.

Cele mai avansate cercetări anti-cancer, la nivel mondial

Cancerul este o boală complexă și există cercetări active în întreaga lume pentru a dezvolta tratamente mai eficiente și mai sigure pentru diferite tipuri de cancer. Aici sunt câteva dintre cele mai avansate cercetări anti-cancer, la nivel mondial:

  • Imunoterapia – Aceasta este o tehnică care implică utilizarea sistemului imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Imunoterapia este deja utilizată cu succes pentru tratarea unor tipuri de cancer, cum ar fi melanomul și cancerul pulmonar, și cercetările continuă pentru a îmbunătăți eficacitatea și siguranța acestei terapii.
  • Terapia genică – Aceasta este o tehnică care implică modificarea genetică a celulelor pacientului pentru a combate cancerul. Cercetările din acest domeniu sunt încă în stadiul incipient, dar au existat deja unele succese în tratarea unor forme rare de cancer, cum ar fi leucemia limfoblastică acută.
  • Medicamente personalizate – Aceste medicamente sunt proiectate pentru a fi specifice pentru un anumit tip de cancer și pentru a ținti mutațiile genetice specifice care îl determină să se dezvolte. Aceste medicamente au avut deja un impact semnificativ în tratarea cancerului mamar și al celui de colon.
  • Terapia cu celule CAR-T – Aceasta este o tehnică care implică colectarea de celule imunitare specifice din sângele pacientului și modificarea acestora pentru a recunoaște și a distruge celulele canceroase. Terapia cu celule CAR-T a fost aprobată pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute și a limfoamelor non-Hodgkin.
  • Cercetarea asupra biomarkerilor – Această cercetare implică identificarea biomarkerilor care pot fi utilizați pentru a diagnostica cancerul mai devreme și pentru a determina eficacitatea tratamentului. Cercetările asupra biomarkerilor au avut deja un impact semnificativ în depistarea cancerului mamar și al celui de prostată.

Acestea sunt doar câteva exemple de cercetări anti-cancer la nivel mondial, dar există multe alte direcții de cercetare care urmăresc să îmbunătățească detectarea, diagnosticarea și tratamentul cancerului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax