Eveniment
Biserica Ortodoxă Română le cere preoților să nu se implice în campania electorală. Riscă excluderea dacă o fac
Biserica Ortodoxă Română cere preoților să fie neutri în timpul campaniilor electorale și avertizează că “opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”. Cei care nu se supun riscă excluderea.
Precizările BOR vin după ce în spațiul public au apărut informații legate de implicarea unor preoți în campanie prin recomandări aduce enoriașilor cu privire la votul pentru anumiți candidați.
BOR a anunțat că aceste încălcări vor fi judecate de unitățile teritoriale ale bisericii (consistorii eparhiale), și nu de Patriarhie, transmite Basilica.
“Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală.
Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, subliniază Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Aceste precizări vin în contextul în care duminica aceasta au loc alegeri parlamentare iar duminica viitoare turul II al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta lidera USR, Elena Lasconi, și ultra-naționalistul pro-rus Călin Georgescu, care promovează un mesaj mesianic și puternic religios.
Biserica Ortodoxă Română le cere preoților să nu se implice în campanie. Comunicatul BOR:
„Recomandările Bisericii Ortodoxe Române privind alegerile parlamentare și prezidențiale
În perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din anul 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 și 21 iulie 2020, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, hotărăște:
1. În calitatea sa de cetățean al Patriei și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele duhovnicești care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă. În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
2. Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:
- a) să facă politică partinică;
- b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
- c) să candideze la alegerile parlamentare;
- d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
- e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.
3. Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie („nu mă voi îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la lucrări și adunări care dăunează Bisericii”, hotărârea sinodală nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (2015) și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor (2003) și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
4. Sfântul Sinod reamintește apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News