Economie
BNR anunță apocalipsa prețurilor: Inflaţie uriaşă din aprilie şi doi ani de scumpiri în lanţ. Reacția ministrului Finanțelor
Prognoza BNR pentru următoarele luni vine cu veşti îngrijorătoare. Inflaţia va depăşi 11 procente, în lunile de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare.
Preţurile la energie electrică, gaze şi carburanţi vor creşte şi mai mult. În plus, ne vom confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Nu o spunem noi, ci specialiştii de la BNR. Rata inflaţiei ar putea ajunge la 11%, dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.
„Inflaţia este produsă de energia electrică în proporţie de 80%, de gazele naturale. Există şi un factor intern secundar, stilul haotic în care s-a făcut trecerea la liberalizarea preţurilor la gaze şi la energie eletrică”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR.
Banca centrală prognozează o rată a inflaţiei de 9,6% pentru finalul anului curent, din care 6,3% va reprezenta contribuţia energiei, urmând ca, în 2023, inflaţia să coboare la 3,2%, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri.
BNR prognozează o inflație de 11,2% în cel de-al doilea trimestru al anului și de 10.2% în trimestrul 3.
Scumpiri și mari la energie electrică și gaze urmate de alte scumpiri în lanț
Mai mult, specialiştii de la Banca Centrală estimează scumpiri şi mai mari la energie electrică şi gaze în perioada iulie octombrie. Asta dacă Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie.
O creştere şi mai mare a preţurilor la carburanţi, energie şi gaze aduce scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare.
Majorări mai ample ale preţurilor energiei electrice şi ale gazelor naturale sunt anunțate după expirarea schemei de compensare, cu impact mai persistent asupra ratei anuale a inflaţiei, pe fondul prelungirii tensiunilor de pe pieţele de energie.
Pe lângă scumpiri ne vom confrunta şi cu o avalanşă a importurilor. „Dacă lucrurile nu se vor clarifica şi nu vom primi sprijin pentru productie, pentru bunăstarea animalelor, producţia se va rastrânge implicit şi fermierii vor ajunge din păcate la faliment”, spune Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR.
Rata inflaţiei în prezent este de 8.2%.
Din 2004, România nu a mai avut o inflaţie de două cifre. Potrivit BNR, abia în vara lui 2023 vremurile vor fi mai bune şi rata scumpirilor va ajunge la 3%.
Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: „BNR a făcut o apreciere corectă”
BNR a făcut o apreciere corectă în privința inflației, a declarat vineri ministrul Adrian Câciu, într-o conferință de presă.
Banca Națională a prezentat vineri noul raport asupra inflației, în care prognozează o creștere a indicatorului la 11,2% în cel de-al doilea trimestru al anului și de 10.2% în trimestrul 3, conform Raportului asupra inflației făcut public vineri. La finele anului inflația este estimată la 9,6%.
Ministrul spune că instituția a lucrat în baza datelor de care dispune în prezent, dar a anunțat un pachet de măsuri menit să tempereze inflația.
Câciu: BNR a făcut o apreciere corectă
„Fac ceea ce ține de Ministeerul Finanțelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piață… și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă”, a spus ministrul.
Câciu a spus că pachetul de măsuri, pentru care nu a oferit detalii, va fi finalizat la începutul lunii martie, urmând să fie discutat și în zona politică.
„Nu va fi o singură măsură,măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte dar și cauze. România are nevoie de investiții în energie, are nevoie de producție… Toate soluțiile sunt pe masă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Surse: Agerpres, Antena3, Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News