Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BNR: În cazul împrumutaților cu venituri mici, o creștere cu 1 punct procentual a dobânzii aduce o îndatorare mai mare cu 10 puncte procentuale


Publicat

bani-leiPentru împrumutații cu venituri mici, o creștere de 1 punct procentual a dobânzii aduce o îndatorare mai mare cu 10 puncte procentuale, a explicat sâmbătă directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu.

„Ceea ce e preocupant cu adevărat este gradul de îndatorare al debitorilor și în special al celor cu venituri scăzute, care pentru creditul ipotecar au o rată a îndatorării – indicatorul numit de noi Debt Service To Income (DSTI) – care a ajuns la o medie de 65%.  La o creștere de 1 punct procentual al dobânzii acest indicator va creste cu 10 puncte procentuale. Cum o să fie atunci când acei oameni vor ajunge la 75% îndatorare din venit, nu vreau să-mi imaginez. Deocamdată nu e cazul unei asemenea creșteri, dar nu se știe ce va urma”, a explicat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR la un seminar organizat de Consiliul Concurenței și de Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Bancherii sunt și ei preocupați de evoluția ROBOR și derulează periodic scenarii de stress bazate pe mișcările acestui indicator.

„Să faci scenarii pe ceea ce se va întâmpla odată cu creșterea ROBOR este complicat. Este o modelare economică foarte complexă, pentru că o creștere a ROBOR se traduce prin modificări diferite în rândul clienților – unii vor economisi mai mult, de pildă. Evoluțiile ulterioare mai depind și de creșterea economică, de creșterea veniturilor, sunt multe necunoscute. Noi derulăm periodic teste de stress pe evoluția ROBOR”, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Steven van Groningen, executivul Raiffeisen Bank.

Asemenea teste au loc în mai toate băncile locale. „O creștere bruscă a ROBOR ar putea duce la creșterea ponderii ratelor în veniturile celui împrumutat și e posibil ca unii debitori să înceapă să „gâfâie” sau să re-înceapă întârzieri la plata creditelor. De asemenea, băncile ar putea înregistra noi creșteri ale ratei creditelor neperformante. Foarte mulți reprezentanți ai sistemului bancar local au ieșit public în ultimul an și au vorbit despre riscul de dobândă. Dar nu mulți i-au băgat în seamă, din pacate. În momentul în care rata de referință e la 1.75% iar ROBORul stă la 50-60 de puncte de bază, ai de-a face cu o situație nenaturală”, explică șeful BCR, Sergiu Manea.

În opinia bancherilor, deocamdată e mult zgomot în piață și mai e ceva: piața noastră e puțin adâncă (cu accentul pe „puțin”), adică în momentul în care intri și vrei să te împrumuți cu 300 de milioane, induci volatilitate. O „miști” cu sume relativ mici, cu alte cuvinte.

Exista de asemenea și un comportament fără foarte multă rigoare economica al celor care se împrumută de la banci.

Explicațiile pentru creșterea agresivă a acestui indicator (ROBOR la 3 luni)  pot veni din trei părți:

  • Una ar fi că acest indicator a stat jos o lungă perioadă de timp și câtă vreme inflația începe să acționeze, dobânzile din piața monetară era normal să urce.
  • Alta ar fi că băncile reacționează preventiv la ședința Consiliului de Administrație al BNR, care va avea loc marți, intuind că Banca Centrală va reduce ecartul între ratele de dobândă și dobânda de politică monetară. Asta ar însemna să majoreze rata de dobandă la depozite. Iar câta vreme inflația se va duce la limita superioară a intervalului țintit de BNR în trimestrele următoare, BNR e tot mai motivată să intervină și sa majoreze dobânda, lănsând un nou ciclu monetar.
  • A treia explicație poate veni din riscul venit din sfera finanțelor publice, unde politicile  confuze sau contradictorii puse pe masa publică (anunțarea unor măsuri fiscale și apoi amânarea sau renunțarea la ele) induc prudență. Băncile își retrag lichiditățile de pe piață, așteptând să vadă cum va gestiona Statul problema deficitului în 2018. Companiile își retrag lichiditățile și așteaptă să vadă pe ce bugete pot miza la anul pentru investiții. Problema deficitului e tot mai mare și Statul dă semnale că are disperată nevoie de bani. În acest an, finanțarea Statului nu pare să fie o problemă, Finanțele având 65 de miliarde de lei în conturi, potrivit rapoartele lunare publicate de BNR. Dar trebuie să ținem cont de faptul că în 2018 Statul nu va mai putea beneficia de stimulii fiscali anteriori și că va avea costuri de finanțare mai mari.

Băncile includ creșterea ROBOR în calculul trimestrial al ratelor la creditele acordate populației și firmelor. O creștere de, să spunem, 10% într-o zi, nu se va regăsi în totalitate în plata ratelor, băncile calculând o medie trimestrială a evoluției ROBOR.

sursa: hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană pe an. Un sfert este mâncare gătită

Publicat

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, susține Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestuia, cea mai mare pondere este de mâncare gătită, fructe şi legume.

Risipă alimentară: aproape 130 kg de hrană / cap de locuitor

„Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial.

Proiectul de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.

Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne.

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării.

În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.

Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a afirmat oficialul MADR.

Măsuri pentru reducerea risipei

Acesta a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră.

„Este bine cunoscut faptul că schimbările climatice şi sociale reprezintă provocări actuale şi stringente la nivel global şi european care impun identificarea şi aplicarea unor soluţii urgente şi adecvate.

Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră.

Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Până la 50% din toată risipa alimentară, produsă de consumatorii din oraşe

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe.

„Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, arată studiul citat.

Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016, iar pentru 2030 estimările arată că se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Educația financiară și juridică vor fi materii obligatorii pentru elevi la școală, de anul viitor. Proiect aprobat de Parlament

Publicat

Parlamentul a aprobat luni introducerea materiilor Educația financiară și Educația juridică în școli, la nivel de învățământ primar și gimnazial.

Modificarea intră în vigoare din 2022.

Legea educației este modificată astfel încât cursul de competențe antreprenoriale va deveni cursul de competențe antreprenoriale și financiare.

În plus, în forma amendată de senatori, proiectul stabilește că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică.

Elevii vor avea astfel posibilitatea de a învăța diferența dintre active și pasive, cum funcționează creditele, diferența dintre cardul de credit și cardul de debit, cum funcționează IFN-urile, care este importanța economisirii și informații de bază despre investiții la bursă.

Inițiatorii suțin că „nu este suficient ca tinerii să dobândească competenţe antreprenoriale, să ştie cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înţeleagă şi să integreze şi comportamente responsabile din punct de vedere juridic”, potrivit avocatnet.ro.

„Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială. Introducerea educației antreprenoriale în școli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede.

Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, însă toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu”, scriu inițiatorii proiectului.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate