Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

BNR: Programul „Prima Casă” ar putea fi modificat, fiind ţintit către cei care câştigă sub salariul mediu

avatar

Publicat

Publicitate

Programul „Prima Casă” ar putea fi modificat în viitor, pentru ţintirea mai bună a programului din punct de vedere social, a spus luni Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale.

Voinea susţine că de acest program au au beneficiat şi români care şi-ar fi putut permite un credit ipotecar standard, cu avans de 20-25%. În opinia viceguvernatorului BNR, Guvernul nu trebuie să renunţe la programul “Prima Casă, ci doar să-l modifice.

„Acest program poate să continue, dar mai bine ţintit, pentru cei care câştigă sub salariul mediu”, a precizat Voinea, cu ocazia lansării Raportului BNR privind stabilitatea.

Potrivit documentului, creşterea raportului dintre garanţie şi valoarea împrumutului cu 10 puncte procentuale măreşte probabilitatea de nerambursare cu 11%.

Din punct de vedere al numărului de ani necesari pentru achiziţionarea locuinţei fără intermediere financiară, pentru un apartament de 2 camere este nevoie de circa 10 ani, respectiv de 12,5 ani pentru achiziţionarea unui apartament de 3 camere.

Cresterea nivelului LTV pentru creditele ipotecare nou acordate în primele nouă luni din 2017 (de la 74% în decembrie 2016 la 78%), coroborată cu creşterea salariilor şi a aşteptarilor pozitive privind situatia financiară, a condus la scăderea numarului de ani necesari pentru economisirea avansului pentru un credit ipotecar standard, de la 5,6 ani în anul 2016, la 5 ani (in iunie 2017), potrivit raportului BNR.

Creditul ipotecar standard a fost considerat un credit ipotecar acordat în afara programului Prima Casa, pentru o valoare a locuintei de 70 000 de euro, cu LTV de 78% (cel mai recent nivel observat în piaţă).

Volumul de credit Prima Casă se mentine majoritar atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar şi ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului 2017 (circa 65%).

“Programul Prima Casa s-a indepartat de la scopul sau de program social, în condiţiile în care:

– perioada de restrângere a accesului la finanţare ca urmare a crizei economice s-a încheiat şi costurile de finanţare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor

– creditele Prima Casă sunt acordate şi persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) şi debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatoraţi

– programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinţei achiziţionate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuinţă permanentă.

În acest sens, considerăm utilă revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, în sensul orientării către debitorii cu un venit salarial sub un plafon pre-stabilit, care urmăresc să îşi achiziţioneze o locuinţă pentru locuit, sub o valoare reglementată şi în condiţiile unui grad de îndatorare sustenabil”, se arată în raport.

sursa: hotnews.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

AIUD

FOTO: Un computer tomograf de ultimă generație a ajuns la Spitalul Municipal Aiud. Va intra în funcțiune anul viitor

avatar

Publicat

ct aiud

La Spitalul Municipal din Aiud a ajuns vineri, 14 decembrie, un computer tomograf (CT) de ultimă generație. Acesta va intra în funcțiune anul viitor, iar locuitorii din municipiu și din zonele învecinate nu vor mai fi nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a efectua investigaţiile medicale pe care le oferă aparatul. Administrația locală investește […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

UPDATE FOTO: INCENDIU în localitatea Vinerea. Camera unei locuințe, în care se afla o centrală pe lemne, a luat foc

avatar

Publicat

incendiu centrala lemne

Un incendiu a izbucnit vineri seara în localitatea Vinerea. Camera unei locuințe, în care se afla o centrală pe lemne, a luat foc.Potrivit ISU Alba, pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu în localitatea Vinerea. Incendiul este în camera unde se află centrala pe lemne. Există posibilitatea de extindere a focului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii preferă leacurile ”băbești” în sezonul rece. O țuică și un vin fiert în loc de vaccin antigripal

avatar

Publicat

Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat vreodată împotriva gripei, potrivit unui studiu. În anul 2017 au fost înregistrate la nivel național 128 de decese cauzate de forme complicate de gripă. Dintre cei intervievați, cei mai mulți au răspuns că evită să se vaccineze pentru că nu consideră acest lucru necesar. La sate […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Protecția Consumatorului va verifica informațiile nutriționale de pe produsele alimentare. PROIECT

avatar

Publicat

laborator larex

Conformitatea informațiilor de pe produsele alimentare vor fi verificate de un laborator specializat care va funcționa, de acum înainte, în subordinea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Economiei, vor fi verificate de asemenea și game de produse textile, produse petroliere, jucării și produse biocide.În nota de fundamentare […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate