Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BNR va modifica BANII, după schimbarea stemei României. Ce se va întâmpla cu bancnotele şi monedele vechi

Publicat

bani După ce stema României a fost modificată, prin lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, urmează şi schimbarea banilor, cu noul model. Trebuie să apară coroana, simbol ce va completa imaginea acvilei. Tipărirea noilor bancnote şi monede va începe după o decizie în acest sens a BNR, iar procesul de schimbare a banilor va dura mai mulţi ani, timp în care cei vechi vor fi utilizaţi în paralel.

„Pe măsură ce bancnotele aflate în circulaţie se vor deteriora, ele vor fi scoase din circulaţie şi înlocuite cu bancnotele cu însemnele noi”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu.

Procesul va dura câţiva ani. La BNR ajung zilnic pentru verificare zeci de milioane de lei.

Toţi banii de la băncile comerciale şi trezoreriile din ţară, care ajung la BNR vin sub forma unor pachețele de 100 de bucăți, într-un pachet mare de 1.000 de bucăți. Pachetul este trimis la o mașinărie de procesare a banilor, unde fiecare bancnotă este autentificată, verificată, numărată, iar dacă nu este conformă este distrusă.

Mai puţin de 1,2% dintre bancnotele verificate sunt respinse.

Bancnotele neconforme sunt distruse prin tocare. La final tot ce mai rămâne din bancnotele neconforme sunt bucăţi de câţiva milimetri din plastic. Rezidurile sunt duse apoi la reciclat şi produsele finale posibil să le aveţi şi dumneavoastră acasă: produse de uz casnic, din plastic.

În tot procesul de retipărire a bancnotelor şi a monedelor cu noua siglă, banii vor putea fi folosiţi în paralel.

„Această nouă emisiune va fi anunţată la momentul potrivit. Vom anunţa băncile, operatorii economici şi populaţia şă ştie că ambete tipuri de însemne monetare şi cele noi şi cele vechi vor fi valabile în circulaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR.

Masa monetară din România este de 250 de miliarde de lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reamintim că ultima schimbare de bancnotă a fost în 2008, când pe lentila bancnotei de 10 lei a apărut un semn grafic suplimentar pentru un plus de siguranţă. În cazul acestei bancnote, decizia a fost luată în 2005, implementată prima dată în 2008, iar la ora actuală încă există bancnote de 10 lei vechi care circulă în paralel cu hârtia de 10 lei cu elementul grafic suplimentar.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax