Eveniment
BOBOTEAZA 2021: Slujbele de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Alba Iulia. Cum se ia apa sfințită, reguli pentru credincioși
La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia se vor face și în acest an slujbele de sfințire a apei, cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului. În ziua de Bobotează, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia.
La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de Bobotează, va fi sfinţită o cantitate de peste 2000 de litri de apă. Slujbele se vor ține în fața clopotniței catedralei.
”Aghiasma Mare va fi distribuită credincioșilor din mai multe puncte. Personalul deservent al Catedralei, echipat cu mască și mănuși, se va îngriji ca fiecare credincios să primească apa sfințită în recipientul pe care îl va aduce de acasă”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei.
Slujbele religioase se vor desfășura cu respectarea regulilor în perioada pandemiei. Acestea sunt: distanță minimă de siguranță între persoane, de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult; purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul, atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase; pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.
În cazul rugăciunilor pe care preotul le face la domiciliu, sunt, de asemenea, există reguli pentru limitarea răspândirii COVID.
De Bobotează, când vor merge cu crucea în casele oamenilor, trebuie să respecte o distanţă de 2 metri între celelalte persoane şi să poarte masca de protecţie.
Slujba numită „Sfinţirea cea mare a apei” se săvârşeşte de două ori pe an: mai întâi, în ajunul Bobotezei, iar mai apoi, pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează.
Sfințirea cea mare a apei, săvârșită de preoți în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, este oficiată numai în biserică sau lângă o apă curgătoare curată.
În cadrul acestei slujbe, apa este sfinţită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, agheasma mare are o putere sfinţitoare deosebit de mare, potrivit crestinortodox.ro.
Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic). De asemenea, cu pocăinţa şi cu binecuvântarea duhovnicului, agheasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele.
Fiind folosită numai în cantităţi mici, agheasma nu trebuie să fie înmulţită; o sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică. Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.
PROGRAMUL slujbelor la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de Bobotează și Sfântul Ioan:
Marţi, 5 Ianuarie
Sf. Mucenici Teopempt și Teonas
(Ajumul Botezului Domnului)
ora 7.00-8.45 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa
ora 8.45-10.30 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare
ora 10.30-11.15 – Sfinţirea cea Mare a Apei
ora 18.00-19.25 – Pavecernița mare cu Litie
Miercuri, 6 Ianuarie
BOTEZUL DOMNULUI (BOBOTEAZA – DUMNEZEIASCA ARĂTARE; harți)
ora 8.00-9.30 – Utrenia
ora 9.30-11.50 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
(Slujeşte şi predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu)
ora 11.50-12.30 – Sfinţirea cea Mare a Apei
ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie
Joi, 7 Ianuarie
Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
ora 8.30-10.00 – Utrenia
ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
(Predică Arhim. Dimitrie)
ora 18.00-19.00 – Vecernia şi Pavecerniţa mică
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News