Eveniment
BOBOTEAZA 2022: PROGRAMUL slujbelor de sfințire a apei de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Cum se bea apa sfințită
În această săptămână, în 5 și 6 ianuarie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia se oficiază slujbele de sfințire a apei, cu prilejul Bobotezei. Apoi, în 7 ianuarie este slujba cu ocazia Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Slujba de sfinţire cea mare a apei este oficiată mai întâi, în ajunul Bobotezei, iar cu această agheasmă mare sunt stropite casele credincioşilor.
Apoi, în ziua de Bobotează (6 ianuarie), apa sfințită este luată acasă de către credincioşi.
În cadrul acestei slujbe, spre deosebire de cea în care se sfințește agheasma mică, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt.
PROGRAM liturgic Catedrala Încoronării (Reîntregirii) din Alba Iulia, 6-7 ianuarie 2022
Joi, 6 ianuarie
BOTEZUL DOMNULUI (BOBOTEAZA – DUMNEZEIASCA ARĂTARE)
orele 8.30-10.00 – Utrenia
orele 10.00-12.00 –Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (predică Protos. Damaschin)
orele 12.00-12.35 – Sfințirea cea mare a apei
orele 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie
Vineri, 7 ianuarie
SOBORUL SFÂNTULUI PROROC IOAN BOTEZĂTORUL
orele 8.30-10.00 – Utrenia
orele 10.00-12.00 –Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (predică Pr. Silviu Florea)
orele 18.00-19.25 – Vecernia și Acatistul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
Vezi și SFÂNTUL IOAN 2022: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana
Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieţii.
Vezi VIDEO: Minunea apei din Israel. De Bobotează, râul Iordan îşi schimbă cursul
Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, animalele din gospodării şi livezile.
Preoții spun că agheasma nu trebuie înmulţită. O sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică. Slujba pentru sfinţirea aghesmei mici poate fi săvârşită oricând în an, atât în biserică, cât şi în casele credincioşilor; când facem sfeştanie în casă, preotul poate sfinţi o cantitate mai mare de apă, în funcţie de dorinţa şi nevoile fiecăruia.
Se spune că agheasma nu se strică niciodată, datorită prezenţei în ea a harului lui Dumnezeu.
Agheasma mare este păstrată cu multa grijă în Sfântul Altar, ea fiind folosită de preot la multe rugăciuni săvârșite peste an: agheasma mare este folosită în slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir; cu ea se stropesc și obiectele liturgice și icoanele ce urmează a fi sfințite.
În zilele de Bobotează, fiecare creștin ia acasă agheasma mare și o păstrează într-un loc curat. Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.
În ziua de Bobotează nu se spală rufe
Se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.
În satele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.
Boboteaza este, simbolic şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin apa sfinţită. Tot acum, în anumite zone ale ţării, se fac previziuni despre condiţiile meteorologice din acest an, dacă acestea vor fi sau nu favorabile recoltei.
Vezi și BOBOTEAZA: Tradiții, obiceiuri, superstiții. Nu trebuie să te speli pe cap. Ce păţeşti dacă aluneci pe gheaţă
Dincolo de obiceiurile creştine din această zi, în tradiţia românească se practică şi unele ritualuri păgâne de purificare, de alungare a spiritelor rele din gospodării şi animale. Unii îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote, pentru a îndepărta răul.
Preafericitul Patriarh Daniel : se gustă în fiecare zi, opt zile la rând , pe nemâncate
„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică.
Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice. Cifra 8 este simbolul veşniciei.
Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt”.
Agheasma Mare săvârșește minuni
Bobotează 2022. Agheasma Mare nu trebuie să fie înmulțită.
Aceasta este încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt: săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele creștinilor de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele, îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși.
Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:
„Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…”.
Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an.
Agheasma Mare este păstrată la loc de cinste în locuință, îndeosebi în vase de sticlă.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mascatii
joi, 06.01.2022 at 15:19
Apa se bea prin masca !