Eveniment
Ploaia de meteoriți Eta Lyride, vizibilă în dimineața de 8 mai, din Transilvania. Curentul de meteori, observat din antichitate
Ploaia de meteoriți Eta Lyride (η-Lyrid) va fi foarte vizibilă în dimineața de 8 mai, dar și în noaptea următoare, din cea mai mare parte a Transilvaniei.
În această perioadă, va exista o șansă de a vedea meteori η-Lyrid ori de câte ori punctul de radiant al ploii – în constelația Lyra – se află deasupra orizontului, numărul de meteori vizibili crescând cu cât punctul de radiant este mai înalt pe cer.
De la Târgu-Mureș, punctul de radiant este circumpolar, ceea ce înseamnă că se află întotdeauna deasupra orizontului, iar ploaia va fi activă pe tot parcursul nopții, transmite in-the-sky.org.
Punctul radiant culminează (este cel mai înalt pe cer) după răsărit – în jurul orei 05:00 (ora Europei de Est).
Transilvania este orientată de această dată în mod optim spre direcția meteoriților care sosesc, maximizând numărul celor care se deplasează pe verticală în jos, producând dâre scurte în apropierea punctului radiant.
În alte momente, vor fi mai puțini meteori care ard deasupra Transilvaniei, dar cei care o fac vor avea tendința de a intra în atmosferă la un unghi oblic, producând meteori cu durată lungă de viață care pot traversa o zonă largă a cerului înainte de a arde complet.
La apogeu, se așteaptă ca ploaia să producă o rată nominală de aproximativ 3 meteori pe oră (ZHR).
Ploaia de meteoriți Eta Lyride, cunoscută din antichitate
Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.
Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.
Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.
De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.
Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News