Connect with us
Publicitate

Eveniment

Boxerul Andrei Dărămuş, considerat unul din liderii grupării de traficanţi de utilaje din ţări ale UE. Vezi filmul unui furt de tractoare din Franţa

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia are pe rol judecarea unui dosar de furturi de utilaje agricole din ţări ale Uniunii Europene. 32 de persoane au fost trimise în judecată, printre care şi Andrei Dărămuş, un tânăr din Alba Iulia cunoscut datorită performanţelor strălucite pe care acesta le-a obţinut la box. Andrei Vasile Dărămuş, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de cadeţi la box, de trei ori campion naţional la copii şi o dată campion la tineret reuşeşte să îşi depăşească performanţele sportive doar prin prisma activităţilor infracţionale în care a fost implicat în ultimii ani. Tânărul în vârstă de 23 de ani a fost arestat preventiv pentru furt de utilaje din Franţa şi îşi asociază numele cu cel al temutului interlop din Satu Mare, Dorel Tukacs. Însă lista dosarelor penale în care este implicat nu se opreşte aici. În paginile rechizitoriului întocmit de procurori este documentată în detaliu activitatea lui Dărămuş, considerat unul dintre liderii grupării infracţionale ce avea ca obiect furturi de utilaje agricole din ţări ale UE.

Din ancheta realizată de procurori rezultă că, în urmă cu doi ani, grupul infracţional organizat în scopul săvârşirii de furturi calificate cu consecinţe deosebit de grave,  în ţări precum Franţa, Olanda, Italia şi Grecia era condusă de către inculpaţii Antonio Vechiolla şi Florin Radu Liptak. Treptat, reţeaua infracţională s-a lărgit prin atragerea de noi membri, care aveau atribuţia de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari şi căile de acces pentru pătrunderea în efracţie, de a neutraliza sistemele de alarmă şi a verifica dacă utilajele erau prevăzute cu sistem GPS. Doar după executarea acestor operaţiuni, membrii grupului treceau la furtul efectiv.

Ancheta realizată de procurori a arătat faptul că, după arestarea preventivă a primilor 7 inculpaţi din dosar, respectiv Antonio Vecchiola, Iulian Băda, Dan Ioan Banciu, Ioan Bursaş, Florin Radu Liptak, Ovidiu Trusu şi Iovanov Călin Lubomir, s-ar fi stabilit că, din gruparea infracţională făcea parte încă de la început inculpatul Cornel Daniel Irimia, poreclit „Banatu”. Acesta ar fi procedat ulterior la dezvoltarea propriei grupări infracţionale  împreună cu Andrei Vasile Dărămuş, despre care oamenii legii susţin că ar fi participat anterior la comiterea furturilor de utilaje.

„Cei doi au manifestat intense preocupări în recrutarea de noi membri astfel că au recrutat pe inculpaţii Mirel Florin Oniga, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan şi Cosmin Marin Samoilă. Încă de la început, rolurile în cadrul grupării infracţionale au fost bine stabilite, astfel că, alături de liderii Dărămuş şi Irimia, acţionau efectiv pentru sustragerea utilajelor, pătrunderea prin efracţie în incintele în care erau depozitate, pornirea utilajelor, fiind folosite de fiecare dată chei mincinoase, încărcarea utilajelor etc. şi ceilalţi inculpaţi, modul de operare folosit la comiterea sustragerilor fiind cel folosit de grupul infracţional din care inculpaţii Daniel Irimia şi Andrei Dărămuş au făcut parte iniţial”, precizează procurorii.

Oamenii legii susţin că transportul membrilor grupării era asigurat de către Florin Bodea cu autoutilitara de transport persoane, proprietate personală. De aseamenea, liderii grupării i-ar fi recrutat ulterior şi pe inculpaţii Adrian Ioan Lăscan şi Cosmin Samoilă zis „Blondu”, şoferi profesionişti de TIR. Aceştia aveau rolul de a se deplasa cu un autotren în apropierea locului unde avea să se producă furtul şi ajutau la încărcarea utilajelor în semiremorcă. Ulterior, utilajele erau transportate în diferite locaţii din ţară şi străinătate unde existau comenzi şi persoane interesate în achiziţionarea lor, la sume mult sub preţul pieţei şi fără documente de provenienţă.

Cercetările realizate în această cauză au scos la iveală faptul că gruparea infracţională condusă de Dărămuş ar fi fost sprijinită de inculpaţii Dorel Vasile Tukacs zis „Doru”, Mircea Condor Gheorghe, ambii din Satu Mare şi Marin Daniel Simion, din Bistriţa. Aceştia erau cunoscuţi de membrii grupării infracţionale ca persoane cu relaţii în rândul celor care doreau să achiziţioneze utilaje furate. „Cei trei au sprijinit lucrarea prin aceea că, imediat după comiterea furtului, liderii grupării, Andrei Vasile Dărămuş şi Daniel Cornel Irimia, contactau telefonic pe inculpatul Dorel Vasile Tukacs….ulterior Tucaks împreună cu inculpaţii Mircea Gheorghe Condor şi Marin Daniel Simion contactau persoanele interesate să achiziţioneze utilajele sustrase”.

Filmul unui furt de tractoare de la o fermă din Franţa

În ianuarie 2011, între membrii grupării a apărut ideea unui nou furt, dezvoltând în acest sens diferite acte preparatorii. Liderii grupării, Andrei Dărămuş şi Daniel Cornel Irimia au purtat mai multe discuţii cu inculpatul Dorel Vasile Tukacs, în cadrul cărora anunţau intenţia de a se deplasa în Franţa, în scopul sustragerii de tractoare agricole. Cei doi inculpaţi l-au înştiinţat pe Dorel Tukacs că au fost în Franţa, au identificat mai multe astfel de tractoare de dimensiuni mari şi chiar au încercat să le sustragă, dar nu au reuşit, întrucât nu aveau rampe de încărcare adecvate şi acestea au cedat sub greutatea utilajelor”.

Tukacs i-a asigurat pe aceştia că va face rost de rampe adecvate, iar, potrivit procurorilor, s-a ţinut de promisiune. „Anterior acestor fapte, în 12 ianuarie 2011, Andrei Dărămuş, Mirel Florin Oniga şi Cornel Daniel Irimia, cu autoturismul concubinei celui din urmă, s-au deplasat în Franţa, în zona localităţii Nancy, cu scopul sustragerii unor tractoare agricole  din exploatările agricole. În noaptea de 12-13 ianuarie, aceştia au pătruns prin efracţie într-o astfel de fermă, au identificat două tractoare agricole, pe care le-au pornit cu cheile originale găsite în contact pentru a le verifica starea de funcţionare. Ulterior au încercat încărcarea lor într-un autotren, însă, întrucât nu aveau rampe metalice corespunzătoare, acestea au cedat sub greutatea utilajelor, iar membrii grupului au renunţat, revenind în cursul zilei următoare în România”, arată procurorii.

Din rechizitoriu procurorilor reiese că membrii grupării au repetat această manevră în noaptea de 20 spre 21 ianuarie: „Dărămuş Andrei împreună cu Irimia Cornel au pătruns în ferma din vecinătatea oraşului Nancy, mai precis din comuna Vroville, unde au identificat trei tractoare marca John Deere pe care intenţionau să le sustragă….Inculpatul Dărămuş Andrei Vasile supraveghea locul comiterii furtului din apropiere şi imediat după ce inculpatul Irimia Cornel a verificat starea tehnică şi optică a utilajelor, a contactat telefonic pe inculpatul Dorel Tukacs, căruia i-a comunicat marca, tipul şi caracteristicile utilajelor. Tukacs a fost de acord şi le-a spus celor doi să încarce utilajele”.

Membrii grupării infracţionale ar fi transportat ulterior utilajele agricole furate cu autotrenul, în zona oraşului Debrecen din Ungaria. Tractoarele ar fi fost vândute unui cetăţean maghiar care cunoştea faptul că utilajele sunt furate, contra sumei de 40.000 de euro, pentru toate cele trei tractoare.

Cum erau împărţiţi banii obţinuţi de pe urma furturilor

Banii au fost împărţiţi între inculpaţii care au sprijinit grupul infracţional organizat  şi membrii grupării, fiecărui revenindu-i o anumită sumă. De altfel, cu ocazia depistării acestora în punctele de frontieră Borş şi Valea lui Mihai, asupra acestora a fost găsită suma totală de 39.340 de euro (Bodea Florin Bujor – 2000 de euro, Irimia Cornel Daniel – 6500 euro, Oniga Mirel Florin – 2500 euro, Dărămuş Andrei Vasile – 8000 de euro, Samoilă Cosmin Marin – 4000 euro, Marin Daniel Simion – 4200 euro, Tukacs Dorel Vasile – 8010 euro şi Condor Mircea Gheorghe – 4130 euro). Inculpatul Lăscan Adrian Ioan urma să primească o parte din suma găsită asupra inculpatului Samoilă Cosmin Marin”.

Potrivit procurorilor, inculpaţii Tukacs, Condor şi Marin le-ar fi spus membrilor grupului infracţional că au obţinut de la cumpărătorul maghiar doar suma de 25.000 de euro, din care au cerut o parte pentru intermedierea vânzării, împărţind între ei diferenţa de 15.000 de euro din suma totală obţinută în realitate de la cumpărător.

Ştampile false şi documente contrafăcute

În paginile rechizitoriului se precizează că liderii grupării foloseau laptop şi imprimantă pentru a contraface documente de provenienţă şi transport ale utilajelor furate, pentru a crea aparenţa unui transport legal de marfă pe ruta Franţa-România. Mai mult, aceştia ar fi contrafăcut o ştampilă cu amprenta unei societăţi comerciale franceze, ştampilă folosită la falsificarea documentelor. Aceasta a fost descoperită la percheziţia corporală a lui Mirel Oniga.

Prejudiciul produs ca urmare a furtului celor trei tractoare este în valoare de 159.307 euro.

În 23 ianuarie 2011, procurorii au extins cercetările faţă de Andrei Dărămuş pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Deoarece acesta primise din partea instanţei, într-o altă cauză, interdicţia de a nu părăsi ţara, Dărămuş a trecut graniţa cu Ungaria şi a revenit înapoi în România folosind buletinul de identitate al fratelui său.

În prezent, în acest dosar sunt arestate preventiv 11 persoane. Este vorba despre Antonio Vecchiola, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Cristian Călin Oprea şi Mircea Stanciu. Aceştia fac parte din lotul de infractori arestaţi preventiv la sfârşitul anului 2010, iar avocaţii acestora au invocat în sala de judecată faptul că au trecut mai bine de 11 luni de când clienţii lor au fost privaţi de libertate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate