Connect with us
Publicitate

AIUD

Buletinul de știri din 25 septembrie 1989, deschis de o știre din județul Alba. ”Partidul putea fi mulțumit”


Publicat

diamant

”Europa liberă” publică pe siteul propriu, la rublica ”Istoria trăită” o serie de informații legate de evenimentele zilei de 25 septembrie 1989. Buletinul începe chiar cu o știre din județul Alba. Relatarea vine parcă din altă lume.

Este o știre ”clasică”, în care un reporter al României libere merge în județul Alba unde descoperă multe realizări la hectar, depășiri ale producție și lucruri de care partidul putea să fie mulțumit. Dar, mai erau și ”lucruri mai puțin pozitive”, care ar fi meritat corectate. 

”Cum stă economia cu materialele recuperate și refolosite, a vrut să afle I. Cojocaru de la România liberă. El a făcut o vizită la Întreprinderea județeană de recuperare și valorificare a materialelor refolosite Alba. Acolo găsește vânzoleală: tocmai făcuseră rost de o presă de 250 tone forță pentru balotat tablă.

Erau cu toții încântați de perspective: era un utilaj important, avea productivitate mare. Cu ajutorul ei tabla va fi pliată mai bine și vagoanele vor putea fi încărcate la capacitate maximă, după cum îi spune gazetarului unul dintre șefii Întreprinderii.

Tot pentru pregătirea materialelor recuperate se mai construia un complex în Aiud. Partidul putea fi mulțumit: grație strădaniei generale de a culege resturile și a recicla rebuturile, mașinile vechi și casate în primele șapte luni ale lui 1989 la întreprinderea din Alba au fost recuperate peste plan 4500 tone de oțel și fontă, 340 tone de cupru și alte materiale.

S-au făcut depășiri spectaculoase la sarcinile de producție: la cupru planul a fost depășit cu 82%, cu 17% la zinc, cu 16% la fontă, 7 % la oțel, 1% la plumb și aluminiu etc.

Producția lor se bazează pe fiarele vechi venite de la întreprinderile mecanice și metalurgice din Cugir, Aiud, Zlatna sau Blaj „și altele care acordă atenția cuvenită recuperării și valorificării materialelor refolosite.”

O altă resursă pentru recuperare o reprezintă gospodăriile oamenilor și periodic în orașele județului se organizează zile-record pentru recuperare „la care participă deputați, membrii ODUS, pionieri, femei și alte categorii de cetățeni”.

Au mers cu toții din ușă în ușă să facă rost de fiare vechi. Au fost cu adevărat zile-record, spune Ioan Petrașcu, șeful biroului plan.

Unele acțiuni însă nu au mers pe-atât de bine pe cât ar fi vrut. Pe alocuri s-au pus tomberoane speciale pentru colectare. Uneori a funcționat, alteori, nu.

„Acolo unde există preocupare și spirit gospodăresc rezultatele se văd. Sunt însă cetățeni care au înțeles mai puțin scopul recipienților și-i folosesc pentru depozitarea gunoiului menajer.

Cred că trebuie să se insiste mai mult pentru educarea populației de toate vârstele în sensul de a se imprima o anumită responsabilitate în domeniul valorificării materialelor refolosibile.”

Șefii Întreprinderii sunt dezamăgiți de eficiența recuperării de la populație. „Este adevărat pe șapte luni planul a fost depășit cu 46% la oțel și cu 116 % la fontă și cupru. La alte sortimente, printre care se numără hârtia, cioburile de sticlă etc. nu s-au respectat sarcinile stabilite.”

Astfel că deputații, ODUS, tineretul, femeile și cadrele didactice trebuie să se străduiască mai mult ca până acum: sigur se mai găsesc niște cioburi și cartoane prin bucătăriile oamenilor”.

Sursă: romania.europalibera.orgȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate