Connect with us
Advertisement

Aiud

Buletinul de știri din 25 septembrie 1989, deschis de o știre din județul Alba. ”Partidul putea fi mulțumit”

diamant

Publicat

”Europa liberă” publică pe siteul propriu, la rublica ”Istoria trăită” o serie de informații legate de evenimentele zilei de 25 septembrie 1989. Buletinul începe chiar cu o știre din județul Alba. Relatarea vine parcă din altă lume.

Este o știre ”clasică”, în care un reporter al României libere merge în județul Alba unde descoperă multe realizări la hectar, depășiri ale producție și lucruri de care partidul putea să fie mulțumit. Dar, mai erau și ”lucruri mai puțin pozitive”, care ar fi meritat corectate. 

”Cum stă economia cu materialele recuperate și refolosite, a vrut să afle I. Cojocaru de la România liberă. El a făcut o vizită la Întreprinderea județeană de recuperare și valorificare a materialelor refolosite Alba. Acolo găsește vânzoleală: tocmai făcuseră rost de o presă de 250 tone forță pentru balotat tablă.

Erau cu toții încântați de perspective: era un utilaj important, avea productivitate mare. Cu ajutorul ei tabla va fi pliată mai bine și vagoanele vor putea fi încărcate la capacitate maximă, după cum îi spune gazetarului unul dintre șefii Întreprinderii.

Tot pentru pregătirea materialelor recuperate se mai construia un complex în Aiud. Partidul putea fi mulțumit: grație strădaniei generale de a culege resturile și a recicla rebuturile, mașinile vechi și casate în primele șapte luni ale lui 1989 la întreprinderea din Alba au fost recuperate peste plan 4500 tone de oțel și fontă, 340 tone de cupru și alte materiale.

S-au făcut depășiri spectaculoase la sarcinile de producție: la cupru planul a fost depășit cu 82%, cu 17% la zinc, cu 16% la fontă, 7 % la oțel, 1% la plumb și aluminiu etc.

Producția lor se bazează pe fiarele vechi venite de la întreprinderile mecanice și metalurgice din Cugir, Aiud, Zlatna sau Blaj „și altele care acordă atenția cuvenită recuperării și valorificării materialelor refolosite.”

O altă resursă pentru recuperare o reprezintă gospodăriile oamenilor și periodic în orașele județului se organizează zile-record pentru recuperare „la care participă deputați, membrii ODUS, pionieri, femei și alte categorii de cetățeni”.

Au mers cu toții din ușă în ușă să facă rost de fiare vechi. Au fost cu adevărat zile-record, spune Ioan Petrașcu, șeful biroului plan.

Unele acțiuni însă nu au mers pe-atât de bine pe cât ar fi vrut. Pe alocuri s-au pus tomberoane speciale pentru colectare. Uneori a funcționat, alteori, nu.

„Acolo unde există preocupare și spirit gospodăresc rezultatele se văd. Sunt însă cetățeni care au înțeles mai puțin scopul recipienților și-i folosesc pentru depozitarea gunoiului menajer.

Cred că trebuie să se insiste mai mult pentru educarea populației de toate vârstele în sensul de a se imprima o anumită responsabilitate în domeniul valorificării materialelor refolosibile.”

Șefii Întreprinderii sunt dezamăgiți de eficiența recuperării de la populație. „Este adevărat pe șapte luni planul a fost depășit cu 46% la oțel și cu 116 % la fontă și cupru. La alte sortimente, printre care se numără hârtia, cioburile de sticlă etc. nu s-au respectat sarcinile stabilite.”

Astfel că deputații, ODUS, tineretul, femeile și cadrele didactice trebuie să se străduiască mai mult ca până acum: sigur se mai găsesc niște cioburi și cartoane prin bucătăriile oamenilor”.

Sursă: romania.europalibera.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement