Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Buletinul de știri din 25 septembrie 1989, deschis de o știre din județul Alba. ”Partidul putea fi mulțumit”

Publicat


diamant

”Europa liberă” publică pe siteul propriu, la rublica ”Istoria trăită” o serie de informații legate de evenimentele zilei de 25 septembrie 1989. Buletinul începe chiar cu o știre din județul Alba. Relatarea vine parcă din altă lume.

Este o știre ”clasică”, în care un reporter al României libere merge în județul Alba unde descoperă multe realizări la hectar, depășiri ale producție și lucruri de care partidul putea să fie mulțumit. Dar, mai erau și ”lucruri mai puțin pozitive”, care ar fi meritat corectate. 

”Cum stă economia cu materialele recuperate și refolosite, a vrut să afle I. Cojocaru de la România liberă. El a făcut o vizită la Întreprinderea județeană de recuperare și valorificare a materialelor refolosite Alba. Acolo găsește vânzoleală: tocmai făcuseră rost de o presă de 250 tone forță pentru balotat tablă.

Erau cu toții încântați de perspective: era un utilaj important, avea productivitate mare. Cu ajutorul ei tabla va fi pliată mai bine și vagoanele vor putea fi încărcate la capacitate maximă, după cum îi spune gazetarului unul dintre șefii Întreprinderii.

Tot pentru pregătirea materialelor recuperate se mai construia un complex în Aiud. Partidul putea fi mulțumit: grație strădaniei generale de a culege resturile și a recicla rebuturile, mașinile vechi și casate în primele șapte luni ale lui 1989 la întreprinderea din Alba au fost recuperate peste plan 4500 tone de oțel și fontă, 340 tone de cupru și alte materiale.

S-au făcut depășiri spectaculoase la sarcinile de producție: la cupru planul a fost depășit cu 82%, cu 17% la zinc, cu 16% la fontă, 7 % la oțel, 1% la plumb și aluminiu etc.

Producția lor se bazează pe fiarele vechi venite de la întreprinderile mecanice și metalurgice din Cugir, Aiud, Zlatna sau Blaj „și altele care acordă atenția cuvenită recuperării și valorificării materialelor refolosite.”

O altă resursă pentru recuperare o reprezintă gospodăriile oamenilor și periodic în orașele județului se organizează zile-record pentru recuperare „la care participă deputați, membrii ODUS, pionieri, femei și alte categorii de cetățeni”.

Au mers cu toții din ușă în ușă să facă rost de fiare vechi. Au fost cu adevărat zile-record, spune Ioan Petrașcu, șeful biroului plan.

Unele acțiuni însă nu au mers pe-atât de bine pe cât ar fi vrut. Pe alocuri s-au pus tomberoane speciale pentru colectare. Uneori a funcționat, alteori, nu.

„Acolo unde există preocupare și spirit gospodăresc rezultatele se văd. Sunt însă cetățeni care au înțeles mai puțin scopul recipienților și-i folosesc pentru depozitarea gunoiului menajer.

Cred că trebuie să se insiste mai mult pentru educarea populației de toate vârstele în sensul de a se imprima o anumită responsabilitate în domeniul valorificării materialelor refolosibile.”

Șefii Întreprinderii sunt dezamăgiți de eficiența recuperării de la populație. „Este adevărat pe șapte luni planul a fost depășit cu 46% la oțel și cu 116 % la fontă și cupru. La alte sortimente, printre care se numără hârtia, cioburile de sticlă etc. nu s-au respectat sarcinile stabilite.”

Astfel că deputații, ODUS, tineretul, femeile și cadrele didactice trebuie să se străduiască mai mult ca până acum: sigur se mai găsesc niște cioburi și cartoane prin bucătăriile oamenilor”.

Sursă: romania.europalibera.org


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate