Connect with us
Advertisement

Educație

Burse de merit: propunerile de modificare a criteriilor de acordare, criticate de elevi și părinți. Dezbatere publică la minister

Publicat

Burse de merit pentru elevi, în anul școlar 2023-2024: Proiectul de modificare a metodologiei de acordare a burselor școlare, pus în dezbatere publică de către minister, prevede modificarea criteriului de acordare a celor de merit.

Pentru bursele de merit, se propune eliminarea pragului de medie și acordarea acestora pentru primii 30% dintre elevii din clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Noile reguli au stârnit reacții din partea organizațiilor de elevi și a reprezentanților părinților, astfel că Ministerul Educației a anunțat că organizează dezbatere publică, joi, 31 august.

Acordarea burselor de merit

– extras din metodologia aflată la stadiu de proiect

”ART. 7

(1) Bursele de merit se acordă pentru elevii de gimnaziu şi liceu, după cum urmează:

  • a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior;
  • b) elevilor care au obținut premiile I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;
  • c) elevilor care au obținut premiul I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;
  • d) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

(2) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele.

(3) În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a), lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

(4) Prin excepție de la prevederile alin (2), bursele de merit acordate conform prevederilor alin (1) literele b) – d), pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar, cu condiția ca elevul să nu beneficieze deja de bursă de merit/bursă de excelență olimpică.

(5) Lista campionatelor naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice prevăzute la alin (1) lit. d) va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei Metodologii.

(6) Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

ART. 8

(1) Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a) la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

(2) Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. b) – d) atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, însoțite de o cerere în acest sens, depusă de părinte/reprezentant legal/elev major, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

(3) Profesorul diriginte sprijină părinții/reprezentanții legali ai elevilor și coordonează procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor”.

Reacții din partea organizațiilor de elevi și părinți

Consiliul Național al Elevilor a comunicat, după punerea în dezbatere a proiectului, că sunt necesare modificări și clarificări.

”Conform proiectului actual de metodologie, atunci când există mai mulți elevi cu media general egală cu a elevului de pe ultima poziție, toți elevii respectivi vor beneficia de bursa de merit.

În acest context, reprezentanții elevilor susțin criteriile de acordare a bursei de merit, cât timp acestea nu includ și un prag minim de medie.

Conform prevederilor actuale, elevii care participă la concursurile naționale vor primi bursa de merit numai dacă obțin premiul I.

Având în vedere că, deseori, diferențele de punctaj între premiul I și celelalte premii sunt foarte mici, considerăm că și elevii care au obținut premiile II și III ar trebui să primească bursă de merit.

În plus, solicităm ca elevii care au obținut premiile I, II sau III la fazele județene ale olimpiadelor școlare să primească, de asemenea, bursă de merit”.

Cuantumul propus pentru bursa de merit în anul școlar 2023-2024 este de 450 lei/lună (în prezent este de 200 lei/lună).

Vezi și BURSE pentru elevii de gimnaziu și liceu în anul şcolar 2023-2024. Ce reprezintă bursa tehnologică și cea de excelență

Și părinții au cerut clarificări. Unii dintre aceștia au semnalat faptul că nu consideră corectă situația în care unii elevi se încadrează în noile reguli la bursa de merit cu media 9.50, de exemplu, iar alții au acces la aceeași bursă cu medii mult mai mici, doar pentru că se află printre primii 30% din clase în ordinea mediilor.

Președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), Iulian Cristache, a precizat că ”propunerea actuală nu ne aparține; ne-am opus la momentul respectiv”.

De asemenea, a menționat, într-o postare pe Facebook, că ”în toate discuțiile avute cu ME pe acest subiect am insistat pentru elaborarea unor criterii clare și echitabile care să poată fi aplicate în mod transparent și unitar la nivel național”.

În acest context, Ministerul Educației a anunțat că organizează dezbatere publică, în data de 31 august 2023, ora 14.00, în sistem de videoconferință.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement