Educație
Burse mai mici pentru elevii din străinătate care studiază în România. Ce a aprobat Guvernul
Guvernul a aprobat condițiile de finanțare a burselor și stagiilor de specializare pentru românii de pretutindeni și cei străini care studiază în România.
Noile condiții stabilesc că bursele acordate elevilor de liceu – români din străinătate sau străini – sunt „egale cu cuantumul minim al bursei sociale”, adică 300 de lei. Cuantumul este mai mic, în prezent, decât valoarea burselor de acest tip acordate în ultimul deceniu și jumătate, notează edupedu.ro.
„Condițiile de finanțare aplicabile beneficiarilor burselor elevilor români de pretutindeni care își continuă studiile în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat din România, învățământ liceal, învățământ cu frecvență vizează bursa lunară, care este egală cu cuantumul minim al bursei sociale, acordată în limita numărului de locuri aprobat”, se arată în documentul Guvernului.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar, cuantumul minim al burselor sociale este stabilit prin ordin al ministrului Educației. Aceeași lege a stabilit pentru 2023-2024 cuantumul de 300 de lei pe lună, menținut și în anul 2024-2025. Valoarea este mai mică, în acest moment, decât cea a bursei acordate guvern, din 2008 încoace, acestor elevi.
„În baza Hotărârii Guvernului nr. 844/2008, începând cu anul școlar/universitar 2008-2009, cuantumul bursei lunare pentru românii de pretutindeni și cetățenii străini, bursieri ai statului român, a fost următorul: echivalentul în lei al sumei de 65 euro/lună pentru elevii din ciclul liceal și studenții înmatriculați la studii universitare de licență (…)”. La cursul actual, 65 de euro înseamnă aproape 325 de lei, potrivit sursei citate.
Condiții de acordare a burselor
Bursele se acordă pentru cei care își continuă studiile în învățământul liceal cu frecvență,”în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice”. Acestea nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare.
Bursele acordate elevilor români de pretutindeni pot fi cumulate cu bursa de excelență olimpică, bursa de merit sau bursa tehnologică.
Aceleași prevederi se aplică și elevilor străini înscriși în liceele din România.
Pentru studenții români din străinătate și studenții străini care aleg să-și continue studiile în universitățile publice românești, bursele se acordă la studii cu frecvență – locuri fără plata taxelor de școlarizare.
Cei care beneficiază de stagii de specializare pot primi bursa lunară în cuantum egal cu cuantumul minim al bursei sociale.
Vezi integral: HG-41
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News