Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Călătoria Adidas către un viitor mai sustenabil (P)


Publicat

Cum își ating brandurile obiectivele de sustenabilitate într-o pandemie? Marwin Hoffmann, directorul principal de Brand Sustainability al lui Adidas, povestește despre descoperirile brandului.

Dacă ați trăit sub o stâncă în ultimul an, s-ar putea să fiți surprins de situația cumplită în care se află planeta noastră. De ambele părți ale Oceanului Pacific – o întindere care se întinde pe o distanță de aproape 25,000 km – incendiile sălbatice au devastat peisajele din New South Wales și California, în timp ce inundațiile devastatoare au străbătut Australia de Vest și Indonezia. Între timp, gheața din Groenlanda și Antarctica se topește la viteze record, pe măsură ce rafturile întregi de gheață se desprind de pe uscat și se aruncă dramatic în mare.

Se poate presupune că se apropie momentul din care nu ne vom mai putea întoarce, dar speranța că putem inversa un lanț catastrofal de evenimente încă există în rândul unei noi generații galvanizate. De la Greta Thunberg și grevele ei școlare în curs de desfășurare, până la revolta civilă mondială a Rebeliunii Extincției, oamenii se luptă în încercarea de a-i convinge pe liderii lumii să ia măsuri.

Deși noi, ca indivizi, avem un rol uriaș de jucat atunci când vine vorba de a trăi mai sustenabil, cea mai mare responsabilitate le revine conglomeratelor și corporațiilor care au puterea – și resursele – de a redresa lucrurile.

Adidas își ia poziția de pionier în modă și îmbrăcăminte sport în serios. De-a lungul ultimelor două decenii, producătorul german și-a refăcut procesele și a investit masiv în inovații sustenabile. Lucrurile s-au accelerat cu adevărat în 2015, când Adidas a colaborat cu Parley for the Ocean pentru prima dată, ca parte a unui proiect care ar fi urmat să devină o colaborare pe termen lung, în continuă evoluție. Proiectul utiliza resturi de plastic reciclate care fuseseră interceptate pe insule, plaje, comunități de coastă și țărmuri îndepărtate. Și acum, pe măsură ce se alătură unui consorțiu de companii care investesc în materiale biotehnologice, eforturile Adidas s-au intensificat și mai mult.

„În calitate de companie, avem dorința intrinsecă de a vedea noi posibilități peste tot”, explică Marwin Hoffmann, Director Senior al Brand Sustainability al lui Adidas. „Până în 2050, avem scopul final de a atinge neutralitatea climatică globală”.

În mod nesurprinzător, pandemia a încurcat aceste eforturi, însă brandul a reușit să atingă un obiectiv important în 2020 – 50% din poliesterul utilizat a fost reciclat. Până în 2024, poliesterul virgin va fi eliminat din colecțiile sale. Pe lângă adidași care utilizează alge, explorări în biotehnologie și colecții extinse Parley, în decembrie anul trecut Adidas a anunțat o nouă generație de Stan Smith, cu partea superioară din PRIMEGREEN, o serie de materiale reciclate de înaltă performanță. Și, potrivit lui Hoffmann, schimbările de abia au început.

Acum, Adidas investește 3 milioane de euro în Spinnova, o companie finlandeză de textile durabile, care produce fibre textile din lemn sau deșeuri agricole. Compania își propune să facă materialele pe bază de celuloză rentabile, ecologice și să le transforme într-o opțiune de fabricație preferată pentru branduri.

În ceea ce privește investiția Adidas, co-fondatorul și CEO-ul Spinnova, Janne Poranen, a declarat: „Suntem o potrivire ideală cu strategia ambițioasă și pionierată de sustenabilitate Adidas”.

Din aprilie, Spinnova și-a intensificat capacitățile comerciale, urmărind extinderea producției cu prima fabrică din Jyväskylä, Finlanda, care se așteaptă să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2022. În parteneriat cu Suzano, un furnizor de materii prime, parteneri precum Adidas vor avea acces la fibra sa patentată în viitor.

Potrivit Reuters, „o obligațiune de sustenabilitate de 500 de milioane de euro pe care Adidas a emis-o în septembrie anul trecut a fost suprasubscrisă de cinci ori, cu încasări alocate pentru investiții în producția de energie regenerabilă și proiecte de promovare a materialelor reciclate”.

Adidas s-a angajat să treacă la utilizarea singulară a poliesterului reciclat din 2024 și este, de asemenea, implicat în cooperarea de cercetare cu un alt start-up finlandez, Infinite Fiber, pentru a dezvolta un proces care poate transforma hainele uzate într-un material asemănător bumbacului.

Spinnova spune că este singura companie din lume capabilă să creeze fibre textile din celuloză fără a implica substanțe chimice dăunătoare, utilizarea minimală a apei și emisiile a zero deșeuri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Programul vizitei de lucru a ministrului Mediului, Barna Tánczos, în județul Alba. În ce localități afectate de inundații merge

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tánczos este prezent marți, 27 iulie, în județul Alba unde va efectua o vizita de lucru în localitățile afectate de inundații. 

Pe lângă vizita în teren, ministrul Taczos va avea și o întâlnire la Prefectura județului alături de forțele care au gestionat și au acționat în urma inundațiilor.

Programul vizitei va fi următorul:

• ora 08.30 – Şedinţă cu instituţiile implicate în gestionarea efectelor inundaţiilor
• ora 09.30 – Declaraţii de presă la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Alba
• ora 09.45 – Întâlnire la Primăria Municipiului Alba Iulia
• ora 10.00 – Deplasare spre comuna Roşia Montană
• ora 11.30 – Vizită comuna Roşia Montană
• ora 12.30 – Deplasare spre comuna Sohodol
• ora 12.50 – Vizită comuna Sohodol
• ora 13.30 – Deplasare spre comuna Ocoliș
• ora 14.30 – Vizită comuna Ocoliș și declarații de presă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un ziar maghiar apropiat guvernului Viktor Orban se întreabă ”de când aparține Roșia Montană României?”. Textul editorialului

Publicat

galerii rosia montana ivan rous (13)

”Roșia Montană: Ale cui sunt rezervele de aur?” este un text publicat recent, de ziarul maghiar pro-guvernamental Magyar Nemzet, în care apare întrebarea ”de când aparţine Roşia Montana de România?”

Mai mult de atât, publicația de la Budapesta mai scrie că „cele 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint vor rămâne în pământul natal”.

Ziarul maghiar apropiat de guvernul premierului Viktor Orban mai precizează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone.

Textul integral al editorialului

Conform standardelor maghiare din prezent, în zilele noastre nu este simplu să se înțeleagă ce înseamnă ca un stat să dispună de mine de aur proprii. Cu toate acestea, Transilvania și munții înalți erau, de asemenea, bogate în metale prețioase. ​​Pe timp de pace, numai în zona din jurul vechii Roșia Montană, existau 300 de companii miniere și 800 de mori de prelucrare a minereului.

În urmă cu peste 110 de ani, zona Munţilor Apuseni, care ascundeau rezerve foarte mari de metale prețioase, răsuna de zgomotul acestor mori. În Roşia Montana, aflată în „pătratul aurului” nu exista încă noţiunea de minerit prin cianuri sau prin distrugerea naturii din jur, respectiv a culturii. Umbra acestei distrugeri se vede tot mai des de la an de an în acest oraş minier cu un mare trecut istoric, care a fost stăpânit de agatârși, popor de origine scitică, în urmă cu peste 2500 de ani, înaintea lui Hristos,, potrivit celebrului geolog Ferenc Wanek.

Trebuie să menţionăm aici şi poezioara lui Octavian Goga „Munţii noştri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă”, aplicată pe ilustrația care însoţeşte acest material și despre care se suspectează că a fost scrisă după tratatul de la Trianon. Începutul poeziei spune multe aici, deoarece nu trebuie decât să ne punem întrebarea: De când aparţine Roşia Montana de România?

Rezerva de aur a Ungariei este în prezent de 94,5 tone. Prin urmare, să sperăm, cel puțin până când roata morii de aur a istoriei se va întoarce, că cele 300 tone de aur şi 1.600 tone argint vor rămâne în pământul natal, respectiv resursele de platină și molibden pe care le exploatează companiile străine.

Ungaria a mai avut poziții și în trecut referitoare la zăcămintele de aur de la Roșia Montană

În trecut, Ungaria a mai avut poziționări împotriva exploatării proiectului de la Roșia Montană. În 2006, ministrul de externe al Ungariei la acea vreme, Kingo Göncz, susținea că un proiect de exploatare a unei mine de aur din România, dacă va fi realizat, va fi dăunător mediului înconjurător, atât pentru România, cât și pentru Ungaria.

În 2010, vicepremierul Ungariei de la acea vreme, Semjén Zsolt, într-o vizită la Alba Iulia, declara că Ungaria ar dori să nu se facă proiectul minier de la Roşia Montană pe motiv că nu există garanţie în privinţa siguranței mediului.

De asemenea, în 2013, guvernul de la Budapesta, sub conducerea tot a lui Viktor Orban, susținea că Roșia Montana aparține patrimoniului Europei Centrale și transmitea autorităților române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât și bunurile de mediu și culturale aflate în pericol din cauza proiectului minier.

sursă: digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc o ZI LIBERĂ pentru fiecare doză. Legea, în Monitorul Oficial

Publicat

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de o zi liberă. Legea a fost publicată luni, în Monitorul oficial (L221/2021).

Actul normativ prevede ca zilele libere acordate depind de numărul de tipul de vaccin făcut: dacă faci un vaccin la care sunt necesare două doze, vei avea două zile. Se aplică atât pentru angajații din sistemul public, cât și pentru cei din privat, studenți, elevi sau cadre militare.

Ce prevede documentul

1. câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat.

2. câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

3. câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

*se acordă la cerere, bineînțeles

*nu se aplică pentru persoanele de la punctele 1 și 3 dacă sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

De ce au nevoie angajații care se vaccinează pentru a beneficia de ziua liberă

Ziua liberă se acordă în baza adeverinței de vaccinare eliberate. Dacă ziua liberă coincide cu cea a vaccinării, persoanele au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

În acest caz, drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Angajații sunt obligați să informeze angajatorul

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 iulie: Sfântul Pantelimon, tămăduitor al bolnavilor. Moaștele acestuia se află și la Mănăstirea Oașa din județul Alba

Publicat

În 27 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Pantelimon. Considerat ocrotitorul medicilor, este cunoscut ca unul dintre “doctorii fără de arginţi”.

Potrivit crestinortodox.ro o parte din moaştele sale sunt păstrate şi la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba.

Sfântul Pantelimon: Pe 27 iulie, credincioșii creștin ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul mare mucenic și tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon.

Tot în această zi se face pomenirea Orbului care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon, Sfintei Cuvioase Antuza, A o sută cincizeci și trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei, Sfântului Cuvios Manuel, Sfântului Mucenic Hristodul din Casandra.

Vezi și CALENDAR Creștin Ortodox AUGUST 2021: Toate sărbătorile importante din luna lui Secerar trecute în Calendarul Bisericesc

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 în orasul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximian (286-305).

La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamna „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl său împărtăşea credinţa în zei. Însa Evula, mama sa, era creştină. Aceasta moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon.

La îndemnul tatălui său, termină Şcoala de medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Sfântul Pantelimon: Tămăduitor al bolnavilor și ocrotitor al medicilor

Află de la preotul Ermolae despre Hristos şi, după ce ridică din moarte un copil care fusese muşcat de o năpârca, vrea să fie botezat. După ce primeşte botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon dobândeşte cunoştinţe avansate în arta medicală, astfel că împăratul Maximian, care îi remarcase calităţile, intenţiona să îl ia la palat ca medic particular.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunţe la credinţa creştină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, ar fi curs lapte din trupul său.

Din anul 303, anul morţii sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale şi aşezăminte poartă numele său.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoţii Bisericii la Sfinţirea Apei şi la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfintit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.

Unde se află moaștele Sfântului Pantelimon

La Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos, se află Capul Sfântului Pantelimon.

Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Mănăstirea Oasa din Alba Iulia.

De asemenea moaștele sunt și la mai multe biserici din Bucuresti : Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Sfantul Pantelimon: Sărbătoarea care prevestește plecarea verii

Tradiţia populară spune că în ziua Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apă şi, în timp, gestul său a demonstrat că apa râurilor începe să se răcească.

De asemenea, în această zi, frunza teiului se răsucește pe dos, un semn că deplânge plecarea verii şi apropierea iernii.

În această zi, potrivit tradiţiei populare, creștinii mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a fi mai viguroşi în timpul iernii.

În ziua când este sărbătorit “Doctorul fără de arginţi”, credincioşii împart celor săraci multe fructe. Există credință potrivit căreia, împlinind această tradiție, poamele nu vor fi viermănoase în anul următor.

Alte tradiții și superstișii de Sfântul Pantelimon

O altă tradiție care este bine să fie respectată în ziua sărbătorii se referă la interdicția de a presta munci gospodărești. De asemenea, se mai spune că, pentru a fi sănătoşi, oamenii nu trebuie să lucreze la câmp în ziua acestui praznic.

Se spune, din bătrâni că Sfântul îi apără pe oameni de necazuri şi de durere. De ziua lui, Sfântul Pantelimon merge însă din casă-n casă şi-l pedepseşte pe acela pe care-l găseşte lucrând.

În schimb, dacă oamenii respectă sărbătoarea şi nu lucrează, în această zi, în zona geografică respectivă nu va cădea grindina.

În multe zone din țară, în Muntenia în special, sătenii respect sărbătoarea Sfântului Pantelimon pentru ca acesta să le dăruiască şi în anul următor o recoltă bogată, multe fructe care să nu fie viermănoase.

De asemenea, Pantelimon însoţeşte vara şi o roagă să revină în anul următor tot atât de mănoasă, ca în anul precedent. În zona de câmpie, sătenii îl serbează pe Sfântul Pantelimon pentru a avea şi o recoltă bogată de pepeni

Sfântul Pantelimon, care în viața pământeană a călătorit mult, împlineşte dorinţele călătorului, îl ajută să călătorească cu bine şi cu noroc și alungă orice obstacol din calea lui, dacă acesta îi cere ajutorul când pleacă la drum.

Sfântul Pantelimon este sărbătorit şi de cojocari pentru ca ei să aibă spor la bani și în munca lor de fiecare zi.

Credincioşii trebuie să-l prăznuiască pe Sfântul Tămăduitor pentru ca acesta să-i apere de boli. De asemenea, orbii şi şchiopii este bine să se roage pentru ca Sfântul să le uşureze suferinţa.

O tradiție care a adus bucurii în viața persoanelor care se confruntă cu pagube financiare se referă la începerea unor slujbe, pe timp de 40 de zile, în dimineața praznicului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate