Eveniment
Calcul: Cum vor fi afectați medicii de familie de scăderea sumelor decontate prin CNAS
Calcul: Cum vor fi afectați medicii de familie de scăderea sumelor decontate prin CNAS. Instituția propune noi tarife, mai mici față de cele din 2023.
Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.
Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.
În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.
Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.
Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.
Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei.
Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.
Calculele au fost făcute de jurnaliștii de la Europa Liberă.
Cum vor fi afectați medicii de familie
Medicii de familie și cei din policlinici spun că vor fi foarte afectați dacă CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) va scădea sumele decontate pentru pacienții de pe liste, respectiv pentru consultații.
”Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile.
Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi” spune preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu.
Reducerile anunțate de CNAS sunt între 30-50%, începând din februarie 2024 și aduc nemulțumiri în rândul medicilor de familie.
Concret, CNAS a propus valori mai mici pentru punctele per capita (pentru fiecare pacient) și per serviciu pentru medicina de familie și ambulatorie (policlinici).
Vezi și: Medicii de familie se pregătesc să pună tarife pe consultații. Semnalează restanțe la plata serviciilor. Situația din Alba
Instituția responsabilă de decontarea serviciilor medicale din România a motivat decizia „ținând cont de bugetul aprobat pentru 2024”.
- Punctul per capita reprezintă suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o plătește unui medic de familie pentru fiecare pacient pe care acesta îl are pe listă.
- Este vorba de o sumă care se acordă distinct de eventualele îngrijiri medicale acordate pacienților – care pot diferi în funcție de tipul lor.
Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vailei
luni, 15.01.2024 at 09:01
fac politicienii astia ce vor din noi, si se mai mira ca ne indreptam spre extremism, logic oamenii sunt nemultumiti de decizile eronate pe care le ia guvernul.din banii ce-i primesc medicii platesc impozite si salarii si chirii, rog un medic de familie sa posteze cat ii mai ramine in mana dupa toate cele. guvernul ar trebuii sa se uite in ograda lui la numarul mare de bugetari ce hiberneaza pe banii multi
Eu
luni, 15.01.2024 at 21:25
dada,le plang de mila,acum vreo 2 ani am vazut in presa locala lista cu ce suma prineau medicii de familie doar pt numar de oameni care erau in listele lor,media de 10mii lei, maxim era 30mii unu din Campeni_Abrud parca,deci atentie,bani pt nr de oameni,fara sumele ce le primesc pt fiecare act medical = consultatie,reteta,trimiteri,etc..Apropo,pana si la o amarata de adeverinta cer bani !
Si da,vin la cabinete cand vor si pleaca la fel,stai dupa ei bolnav pe holuri…