Eveniment
Medicii de familie se pregătesc să pună tarife pe consultații. Semnalează restanțe la plata serviciilor. Situația din Alba
Medicii de familie din Alba au semnalat restanțe la plata serviciilor de către Casa de Asigurări de Sănătate și atenționează că nu-și mai pot plăti cheltuielile. Au transmis notificare către CJAS Alba.
Asociația Asclepios MF-MG Alba, reprezentată de medicul Voichița Varmaga, în calitate de președinte, a solicitat Casei Județene de Asigurări de Sănătate să achite, în cel mai scurt timp, sumele datorate medicilor de familie pentru activitatea desfășurată în luna octombrie 2023, care au avut scadența la 18 noiembrie 2023.
Medicii de familie nu-și mai pot plăti cheltuielile
”Încasările cabinetelor de medicină de familie din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate reprezintă venitul brut al acestora, din care se suportă toate cheltuielile (utilități, salarii, impozite etc.).
Cheltuielile cabinetelor de medicina de familie datorate bugetului de stat și/sau bugetelor locale pentru au scadența la 25 a fiecărei luni pentru luna anterioară, dată după care se datorează penalități pentru plata acestora cu întârziere.
Acestea sunt suportate de către medicii de familie care au ajuns în situația de a nu putea să achite la termen obligațiile de plată ale cabinetelor din cauza plății cu întâziere/a plăților parțiale ale sumelor pentru activitatea prestată, de către CNAS prin casele județene de asigurări de sănătate.
Medicii de familie își exercită profesia într-un sistem controlat, astfel că autonomia și posibilitatea de dezvoltare sunt restrânse.
Serviciile medicale pentru care se poate percepe plată în asistența medicală primară sunt doar cele care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări şi reprezintă în medie doar 3% din venitul cabinetului.
Neachitarea la termen a sumelor cuvenite conform contractelor pentru furnizarea de servicii de asistență medicală primară îi lipsește de venituri, atât pe medicii de familie, cât și pe angajații cabinetelor medicale”, se arată în adresa asociației către CJAS Alba.
Aceste probleme afectează grav activitatea cabinetelor de medicină de familie și în mod direct pacienții, întrucât, fără fonduri pentru a susține cheltuielile curente, nu pot funcționa.
La toate acestea se adaugă și disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) care persistă și provoacă prejudicii atât pacienților, cât și medicilor de familie, potrivit sursei citate.
Răspunsul Casei de Asigurări de Sănătate Alba
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări Alba au precizat, pentru alba24.ro, că pentru fiecare medic de familie cu contract cu instituția din județ, au fost plătite, aferent lunii octombrie, circa 62% din facturile transmise.
În Alba sunt 172 de medici de familie cu contract cu CJAS și o convenție.
La nivel național se caută soluții pentru plata restanțelor. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va transmite precizări.
Programări amânate, posibilă plată a consultațiilor
Problemele cauzate de restanțe la plata serviciilor au fost semnalate în mai multe județe din țară. Medicii de familie susțin că este posibil să nu mai facă programări în următoarea perioadă. Mai mult, consultațiile ar putea deveni cu plată pentru pacienți. Asta ar putea aglomera unitățile de urgențe din spitale sau policlinicile.
Medici de familie din Cluj și Mureș au anunțat deja că din 18 decembrie nu vor mai face programări.
Aceştia susţin că vor asigura doar consultaţii contra-cost în afara programului, iar consultaţiile online sau telefonice nu vor mai fi funcţionale, potrivit antena3.ro.
Aceeași situație se regăsește și în Sibiu, Brașov, Galați.
Dacă fondurile au fost epuizate, medicii vor fi nevoiți să ofere serviciile contra cost. Iar astfel pacienții nu vor mai avea rețete compensate, avertizează aceștia.
Medicii spun că dacă nu se rezolvă situația și vor fi nevoiți să stabilească tarife pentru consultații, acestea ar putea ajunge până la 100 de lei, în funcție de caz.
”Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a spus Mihai Mara, președintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj, pentru adevărul.ro
Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.
Reprezentanții medicilor de familie din Alba spun că, deocamdată, nu vor fi programări amânate și nu se pune problema aplicării de tarife pe consultații. Așteaptă răspuns de la Casa de asigurări de sănătate.
În același timp, continuă protestele în Direcțiile de sănătate publică. În 25 de județe, activitatea este blocată din cauza acestora.
Reacția ministrului Sănătății
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, consideră că abordarea medicilor de familie nu este corectă.
”Nu știu dacă este corectă această abordare. Casa Națională cred că are în vedere soluții pentru completarea plății din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară doar parțial.
Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema.
Nu cred că se va ajunge la o astfel de situație care pune presiune pe cetățeni și nu cred că este corect, mai ales că, în ultimul an, mai ales după semnarea unui contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanțial.
Cred că se poate găsi o soluție, dar trebuie ca această soluție să fie discutată de reprezentanții medicilor de familie cu reprezentanţii caselor județene de asigurări de sănătate”, a declarat ministrul, pentru Radio Romania Actualități.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mark
marți, 12.12.2023 at 11:36
Why is this even an issue? One of the reasons so much tax is taken from us, is to pay these doctors. If we need to start paying fees and losing prescription compensations, then our income taxes withheld should be lowered. Logical!!