Connect with us
Advertisement

Actualitate

CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Publicat

Iunie este a șasea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele patru luni gregoriene. În România, luna iunie, popular, se numește Cireșar. Sunt cinci sărbători creștine importante în luna iunie 2021.

Luna Iunie este dedicată Sfintei Inimi a lui Iisus, a cărei zi de sărbătoare este sărbătorită vineri după a doua duminică după Rusalii potrivit wikipedia.org.

Citește și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

Calendar ortodox luna iunie – Înălțarea Domnului

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțarea Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.

Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și strainătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Adesea Înălțarea lui Hristos, ca și Învierea Sa au fost înțelese că fiind niște lucrări ale Tatălui asupra Fiului Său. Trebuie să avem în vedere, că moartea lui Hristos nu a avut ca țintă satisfacerea onoarei jignite a Tatălui, ci transfigurarea firii omenești.

Vezi și CALENDAR CREȘTIN ORTODOX luna IULIE 2021

Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh

La zece zile după Înălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime.

Anul acesta prăznuim Pogorârea Sfântului Duh pe 20 iunie. Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic.

În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele 2 sărbători s-au despărțit una de cealaltă.

Sărbătoarea Sfintei Treimi

În a doua zi după Duminica Pogorarii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă praznuieste pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”. Însă, în calendarele românești această zi este trecută că sărbătoare a Sfintei Treimi.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendența a semintiei lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, după o perioada de post, care variază că durata, în funcție de data Sfintelor Paștilor.

Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră).

După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predică Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin.

Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor.

Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan.

Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustra: „Saule, Saule de ce mă prigonesti?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Din cauza faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.

Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Calendar ortodox: iunie 2021

  • M 1 Sf. Mc. Justin Martirul şi Filosoful; Sf. Mc. Hariton, Firm şi Valerian
  • M 2 †) Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Nichifor Mărt., Patr. Constantinopolului (Dezlegare la peşte)
  • J 3 Sf. Mc. Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie şi Claudie; Sf. Mc. Paula
  • V 4 †) Sf. Mc.: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculițel; Sf. Mitrofan, Patr. Constantinopolului (Dezlegare la peşte)
  • S 5 Sf. Mc. Dorotei, Ep. Tirului; Sf. Mc. Marchian, Nicandru şi Leonid
  • Duminica a VI-a după Paști(a orbului din naștere); Ap. Fapte XVI, 16-34; Ev. Ioan IX, 1-38; glas 5, voscr. 8
  • D 6 Sf. Cuv. Visarion şi Ilarion cel Nou; Sf. Mc. Ghelasie şi Valeria
  • L 7 Sf. Sfințit Mc. Teodot; Sf. Mc. Zenaida; Sf. Cuv. Sebastiana; Sf. Cuv. Antim
  • M 8 Sf. Mc. Nicandru şi Marcian; Aducerea moaştelor Sf. M. Mc. Teodor Stratilat
  • M 9 Odovania praznicului Învierii Domnului; Sf. Chiril al Alexandriei; Sf. Mc. Tecla, Mariamni, Marta, Maria şi Enata (Dezlegare la peşte)
  • J 10 (†) Înălțarea Domnului (Ispasul); Ziua Eroilor
  • V 11 Sf. Ap. Bartolomeu şi Barnava; Sf. Ier. Luca, arhiep. Crimeii (Dezlegare la peşte)
  • S 12 Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul
  • D 13 Sf. Mc. Achilina; Sf. Trifilie, Ep. Levcosiei din Cipru
  • Duminica a VII-a după Paști(a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic); Ap. Fapte XX, 16-18; 28-36; Ev. Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 10
  • L 14 Sf. Prooroc Elisei; Sf. Metodie, Patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Iulita
  • M 15 Sf. Prooroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fer. Ieronim şi Augustin
  • M 16 Sf. Tihon, Ep. Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu (Dezlegare la peşte)
  • J 17 Sf. Mc. Manuil, Savel şi Ismail
  • V 18 Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Leontie, Ipatie şi Teodul; Sf. Cuv. Erasm (Dezlegare la peşte)
  • S 19 Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Pomenirea morților – Moșii de vară)
  • D 20 (†) Pogorârea Sf. Duh (Cincizecimea sau Rusaliile); Ap. Fapte II, 1-11; Ev. Ioan VII, 37-53; VIII, 12
  • L 21 (†) Sf. Treime
  • M 22 †) Sf. Ier. Grigorie Dascălu, Mitr. Ţării Româneşti; Sf. Sfințit Mc. Eusebie; Sf. Mc. Zenon, Zina şi Galaction
  • M 23 Sf. Mc. Agripina; Sf. Mc. Aristocleu pr.
  • J 24 (†) Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele); †) Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; †)Sf. Ier. Niceta de Remesiana
  • V 25 Sf. M. Mc. Fevronia; Sf. Cuv. Dionisie şi Dometie
  • S 26 Odovania praznicului Pogorârii Sf. Duh; Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ioan, Ep. Goției
  • D 27 Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mc. Anect; Sf. Ioana Mironosița (Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel)
  • Duminica I după Rusalii(a Tuturor Sfinților); Ap. Evrei XI, 33-40; XII, 1-2; Ev. Matei X, 32-35; 37-38; XIX, 27-30; glas 8, voscr. 1
  • L 28 Aflarea moaştelor Sf. Mc., doctori fără de arginți, Chir şi Ioan; Sf. Mc. Papia (Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel) (Post)
  • M 29 (†) Sfinții Petru şi Pavel
  • M 30 † Soborul celor 12 Sf. Ap.; .†) Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț(Post)

Sursa: creștinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement