Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar Ortodox: 27 octombrie, Sfântul Dimitrie cel Nou, sărbătoare marcată cu Cruce Roșie. Viața acestuia

Publicat

Data de 27 octombrie este sărbătoare mare, marcată cu Cruce Roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Pe data de 27 ocotombrie, este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor.

S-a născut în Bulgaria, dar sursele bisericii nu s-au pus de acord nici măcar cu privire la secolul în care a venit pe lume.

Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal.

Vezi și Sfântul Dumitru 2022: Nume care se sărbătoresc pe 26 octombrie. Cui poți să îi transmiți urări și felicitări de onomastică

Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

Tradiţia spune că înainte de a muri, s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului, scrie crestinortodox.ro.

  • Nu sunt cunoscute prea multe detalii din timpul vieții sale, însă se menționează o cunoscută întâmplare care a constituit începutul unei viețuiri ascetice: Într-o zi, pe când umbla prin fânul înalt, după vitele satului, a strivit, din nebăgare de seamă, puii golași dintr-un cuib de pasăre. Atât de vinovat s-a simțit în inima lui încât și-a pedepsit piciorul păcătos, nemaiîncălțându-l vreme de trei ani, nici vara, nici iarna.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au rămas multă vreme sub ape, până când i s-a arătat unei copile: „Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Moaştele Cuviosului Dimitrie au fost duse în biserica din Basarabi, iar în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), generalul rus Petru Salticov a luat moaștele şi i le-a dăruit poporului român.

Moaștele au fost aşezate în actuala catedrala patriarhală din Bucureşti.

Cei care poartă numele sau derivate ale numelui de Dumitru au două zile când pot fi sărbătoriţi, respectiv sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Dimitrie Cel nou ( 27 octombrie). Ambele sărbători sunt trecute în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce roșie.

Obiceiuri de Sf Dimitrie cel Nou

Pe 27 octombrie, de Sfântul Dimitrie cel Nou, credincioșii oferă bătrânilor singuri și neajutoraţi mere sau struguri, nuci şi miere.

Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru.

Vezi și MESAJE de Sfântul Dumitru 2022: Urări și felicitări de „La mulți ani” pentru familie, prieteni sau colegi

Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în case, spune tradiția, care se împletește cu superstiția, în acest caz.

Cu vremea, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au încetat a mai fi patronii Bucureştiului, luându-le locul Sfântul Cuvios Dimitrie, un smerit monah din secolul al XIII-lea, trăitor la sudul Dunării, ale cărui moaşte au fost aşezate în Catedrala Mitropoliei la 13 iulie 1774, sub păstorirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787), în timpul ocupaţiei ruseşti a Ţării Româneşti (1769-1774).

Se presupune că el a trăit pe vremea dinastiei româneşti a Asăneştilor sau cel mai târziu pe vremea Cruciadei a IV-a (1204-1261).

Peste câteva sute de ani, pe timpul stăpânirii turceşti în Peninsula Balcanică, moaştele sale neputrezite au fost descoperite în albia râului Lom şi duse în satul Basarabov, din dreapta Dunării, vizavi de oraşul Giurgiu.

Auzind despre această descoperire, domnul creştin al Ţării Româneşti a trimis meşteri şi bani şi au ridicat acolo o biserică, în care au fost aşezate moaştele Sfântului.

În vremea războiului ruso-turc din 1769-1774, generalul rus Petru Saltacov a trecut Dunărea, călcând Rusciucul şi o serie de sate, între care şi Basarabov.

Găsind moaştele Sfântului Dimitrie, generalul evlavios le-a ridicat şi le-a adus la Bucureşti, în Catedrala Mitropoliei, cu gândul de a le duce în Rusia, dar la rugămintea bogatului şi influentului boier român Hagi Dimitrie, de a nu înstrăina sfintele moaşte, generalul rus s-a înduplecat şi le-a lăsat închinătorilor de aici.

surse: Wikipedia, creștinortodox.ro (foto)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax