Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calendar Ortodox, august 2022: În ce zile pică sărbătorile importante din luna lui Gustar, în Calendarul Bisericesc

Publicat

Calendar ortodox august 2022. Luna august are 31 de zile, ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. În limbajul popular, luna august mai este denumită și Gustar. În luna august sunt mai multe sărbători ortodoxe cu cruce roșie sau cruce neagră.

Cele mai importante sunt Schimbarea la Față a Domnului, Adorrmirea Maicii Domnului ( Sfanta Maria Mare) și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

6 August-Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste)- Obrejenia sau Probejenia

Schimbarea la Fata a Domnului este praznuita pe 6 august. Schimbarea la Fata este cunoscuta in popor si sub denumire de Probojenia. Primele reprezentari iconografice ale Schimbarii la Fata sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica „Sfantul Apolinarie“ din Ravenna si cel din Manastirea „Sfanta Ecaterina“ din Sinai.

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

Una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, este prăznuită în 15 august. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

29 August: Tăierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mâna.

Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curăți pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

 • 1 L Scoaterea Sfintei Cruci; Sfinții 7 Mucenici Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului)
 • 2 M Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Iustinian cel Mare
 • 3 M Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust; Sfânta Mironosiță Salomeea; Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic
 • 4 J Sfinții 7 tineri din Efes; Sfântul Mucenic Tatuil
 • 5 V Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț; Sfântul Mucenic Evsignie; Sfânta Nona, mama Sfântului Ierarh Grigorie Teologul; Sfântul Ierarh Fabian, episcopul Romei
 • 6 S (†) Schimbarea la Față a Domnului -Obrejenia sau Probejenia- (Dezlegare la pește)
 • 7 D †) Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; †) Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul; Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul; Sfântul Ierarh Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfântul Cuvios Nicanor (Duminica a 8-a după Rusalii)
 • 8 L Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei
 • 9 M Sfântul Apostol Matia; Sfinții 10 Mucenici care au pătimit pentru icoana lui Hristos
 • 10 M Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul; Sfântul Sfinţit Mucenic Sixt, Episcopul Romei; Sfântul Mucenic Ipolit
 • 11 J †) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Mucenic Evplu Arhidiaconul
 • 12 V Sfântul Mucenic Fotie; Sfântul Mucenic Anichit
 • 13 S Odovania Praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul; Sfinții Cuvioși Dorotei și Dositei din Gaza
 • 14 D Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sfântul Proroc Miheia (Duminica a 9-a după Rusalii)
 • 15 L (†) Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare)
 • 16 M Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec; Sfântul Mucenic Diomid
 • 17 M †) Sfântul Gheorghe Pelerinul; Sfinții Mucenici Miron preotul, Straton și Ciprian
 • 18 J Sfinții Mucenici Flor și Lavru
 • 19 V Sfinții Mucenici Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla
 • 20 S Sfântul Proroc Samuel; Sfinții Mucenici Sever, Eliodor și Teoharie
 • 21 D Sfântul Apostol Tadeu; Sfânta Muceniţă Vasa, cu fiii ei; † Sfinții Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust (Duminica a 10-a după Rusalii)
 • 22 L Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el
 • 23 M Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului; † Sfântul Mucenic Lup; Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcopul de Lugdunum
 • 24 M Sfântul Sfințit Mucenic Eutihie; Sfântul Mucenic Tation
 • 25 J Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Sfântul Apostol Tit
 • 26 V Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, soția sa
 • 27 S Sfântul Cuvios Pimen cel Mare; Sfântul Mucenic Fanurie; Sfântul Ierarh Osie, Episcopul Cordobei
 • 28 D Sfântul Cuvios Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia (Duminica a 11-a după Rusalii)
 • 29 L (†) Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Post)
 • 30 M †) Sfinții Ierarhi Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului; Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Ierarh Ioan, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Ierarh Pavel cel Nou, Patriarhul Constantinopolului
 • 31 M Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Acțiune pentru creșterea siguranței rutiere, în Alba Iulia. Polițiștii au reținut trei permise de conducere

Publicat

La data de 5/6 august, între orele 20.00 – 02.00, pe raza municipiului Alba Iulia s-a desfășurat o acțiune cu efective suplimentare, în scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și pentru depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța traficului rutier și conduc autovehicule fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor și pentru combaterea indisciplinei pietonale.

Potrivit IPJ Alba, cu ocazia acțiunii, au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice și 6 sancțiuni pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, la Legea 61/1991.

Polițiștii au reținut 3 permise de conducere, din care 2 pentru alcool și au retras două certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

ACCIDENT rutier la Blaj. Un tânăr de 18 ani din municipiu s-a urcat băut la volan și a ajuns cu mașina într-un șanț

Publicat

Un tânăr de 18 ani din Blaj este cercetat de polițiști după ce, în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice, a ajuns cu mașina într-un șanț. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 august 2022, în jurul orei 06:50, polițiștii rutieri din Blaj, au intervenit pe strada Păcii din municipiu, pentru soluționarea unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Un tânăr de 18 ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, a părăsit partea carosabilă și s-a oprit într-un șanț.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, prins la volan sub influența substanțelor psihoactive. Unde a fost oprit de polițiști

Publicat

Un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Republicii, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Potrivit IPJ Alba, data de 5 august 2022, în jurul orei 20,10, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un tânăr de 25 ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de el, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Tânăr de 18 ani din Blaj, cercetat de polițiști pentru furt. I-a sustras telefonul mobil unei angajate dintr-un supermarket

Publicat

furt telefon

Un tânăr de 18 ani din Blaj este cercetat de polițiști pentru furt după ce i-a sustras telefonul mobil unei femei din municipiu, angajată la un supermarket. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 august 2022, în jurul orei 18.20, polițiștii din Blaj au fost sesizați de către o femeie, de 64 de ani, din municipiu, angajată la un supermarket din Blaj, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras telefonul mobil, în timp ce se afla în zona casei de marcat.

În urma verificărilor efecutate, plițiștii au identificat un tânăr de 18 ani, din Blaj, asupra căruia a fost găsit telefonul mobil.

Bunul a fost recuperat și predat păgubitei.

Față de tânăr cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax