Connect with us
Advertisement

Eveniment

Calendar ortodox februarie 2023: Moșii de iarnă. Pe ce dată pică în acest an și ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morților

Publicat

Calendar Ortodox – februarie 2023: Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox român 2023.

În ziua respectivă, care este de fiecare dată o zi de sâmbătă, creștinii dau de pomană și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Totodată, la biserică sunt pomeniți morții și se spun rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților, așa cum o numesc românii, va avea loc în 2023 la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Așadar, pe 18 februarie, creștinii vor merge la Biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

De moșii de iarnă, la slujbă se aduc pentru sfințire pachete și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor prezenți la slujbă.

La slujba din Sâmbăta Morților (moșii de iarnă), preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă

Tradiția ne arată că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. În afară de colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei decedate.

Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.

Citește și Calendar Ortodox 2023: TOATE sărbătorile importante din fiecare lună a anului: Zilele sfinților, zile de post, dezlegări

Moșii de iarnă 2023. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.

În Transilvania, se oferă de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

Creștinii pot împărți colivă, vin și prescuri, vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.

Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

Potrivit traditii-superstitii.ro la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement