Economie
Camera Agricolă Alba: Recomandări pentru pregătirea culturilor de viţă-de-vie în sezonul rece. Întâlnire cu viticultorii de la Şona
Camera Agricolă Judeţeană (CAJ) Alba – Centrul Local Şona a organizat o întalnire cu micii cultivatori de viţă de vie din zonă. A fost prezentată tehnologia aplicată pentru plantaţii, cu precizări despre lucrările solului, fertilizare, operaţiuni de întreţinere, tratamente fitosanitare, pentru a obţine producţii de struguri de calitate.
Având în vedere că se apropie sezonul rece, s-a făcut referire la faptul că viţa-de-vie necesită o atenţie deosebită toamna, în special, după recoltarea strugurilor. Spre deosebire de alte plante de cultură, viţa-de-vie are o rezistenţă mai slabă la ger, de aceea trebuie protejată cât mai bine, prin aplicarea corectă a unor lucrări, asigurarea butucilor la o rezistenţă mai mare la temperaturile scăzute din timpul iernii, transmit reprezentanţii CAJ Alba.
Butucii de viţă de vie se protejează prin acoperirea cu pământ, acest procedeu ferind viţa de vie de îngheţ.
Este important ca, după recoltarea strugurilor, să se desprindă sistemul de susţinere a lemnului multianual. Apoi se poate executa tăierea acestuia.
Coardele se curbează şi se întind cu atenţie pe paturile de pământ, apoi se fixează spre vârf cu pământ. Spre finele lunii octombrie, după căderea frunzelor, butucii care sunt conduşi fără tulpină, precum şi lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare. Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor şi a braţelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ şi acoperirea cu un strat de sol de 20-30 cm.
După terminarea recoltării se execută aratul viei între rânduri la o adâncime de 18-22 de cm cu dislocarea şi aruncarea solului spre butuci.
Odată la 3-5 ani se administrează îngrăşăminte cu gunoi de grajd fermentat 30-40 to/ha sau complex 300-400 kg/ha.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News