Actualitate
Camera Deputaților a respins definitiv OUG care liberaliza accesul la funcțiile de conducere din spitale
Plenul Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a respins definitiv Ordonanța de Urgență 79/2016 a guvernului Dacian Cioloș care aducea schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice. Documentul prevedea eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs, deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori și extinderea conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor.
Proiectul de respingere al OUG a primit raport din partea comisiei de sănătate luni. Potrivit documentului, au fost 17 voturi „pentru” adoptarea proiectului de respingere și două abțineri.
Împotriva OUG nr. 79/2016 s-au pronunțat 260 de deputați, unul s-a abținut, iar 31 au votat în favoarea actului normativ. Pe pagina de internet a Camerei Deputaților, la secțiunea „vot electronic”, nu este afișat niciun rezultat, drept pentru care nu se poate ști cu exactitate de unde au venit voturile împotriva ordonanței considerate un pas important în direcția reformei în domeniul Sănătății.
Senatul a adoptat acest proiect de respingere pe 16 ianuarie. Au fost atunci 52 voturi „pentru” – din partea senatorilor PSD, ALDE, UDMR și PMP plus Alina Gorghiu, PNL, și 28 „impotrivă” – PNL, USR și 2 senatori PMP.
Ce preciza Guvernul în comunicatul de presă de pe 16 noiembrie despre ordonanța ministrului de atunci Vlad Voiculescu:
Selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialiști cu experiența și abilități de conducere dovedite. Până în acest moment, există obligația managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcție, cu consecințe negative în procesul de selecție pentru ocuparea acestei funcții și în desfășurarea activității de management.
Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager și ceilalti membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil și, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare și control la nivelul partidelor politice sau al societăților comerciale.
În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului. O eventuală finanțare ar putea afecta exercitarea funcției de manager în condiții de impartialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relația cu spitalul.
Pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă și transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcții.
Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management.
De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu:
– deținerea de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager;
– alte situații în care managerul, soțul/soția, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a funcției de manager.
sursa: hotnews.ro, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News