Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Campania „Hai pe net!” la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Ateliere, jocuri și concursuri pentru elevi și profesori


Publicat

Colegiul „Național Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a intrat în campania europeană „Hai pe net! 2014”. În această săptămână, elevii și profesorii au participat la diferite activități, printre care jocuri, concursuri sau ateliere de lucru.

Campania „Hai pe net” a debutat luni la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, la Telecentrul colegiului.

Agenda campaniei, coordonată de profesorul de informatică Ramona Humeniuc, a cuprins în această săptămână activități de lansare a campaniei la clasele X-XII – evaluarea competențelor digitale folosind aplicația Skillage dedicată tinerilor, în laboratoarele Centrului de Informatică şi AEL. Marți, între orele 12.00-14.00 a avut loc activitatea “Primul click pentru seniori” – schimb de generații în scopul formării competențelor digitale pentru “offline users”, în laboratorul Centrului de Informatică.

Siguranța pe Internet – jocuri și activități “Vrem respect pe Internet!”, activitate pentru clasele IX-XII s-a desfășurat miercuri, iar joi a avut loc conferința social-media pe temele „Campania GOW la nivel european”, susținerea proiectului “Localizarea prin poze digitale” – invitat profesor pensionar Tiberiu Goia  şi premierea proiectelor multimedia “Siguranța pe Internet”- elevii din clasele IX C și IX D, la sala 31 Amfiteatru.

Vineri sunt programate ateliere de lucru „Certificarea TIC a elevilor” și „Ghidarea profesorilor pentru accesarea rețelei Pil Network”.

Atât elevii, cât și cadrele didactice au fost încântate de ceea ce au învățat, transmit organizatorii.

“Am fost întrebată când am ajuns la Telecentru: Cum erau elevii pe vremea d-voastră? Văzându-i cu ocazia acestei campanii pe bobocii de la Colegiu, am răspuns: la fel, motivați, responsabili. Recunosc că nu am ajuns până acum la nici o formare în ceea ce privește calculatorul și Internetul și pentru mine a fost o mare provocare să fac parte activă în Campania <Hai pe Net 2014!>.

Cu această ocazie am văzut cât de explozivă este tehnologia și ce modalități am de a-mi petrece timpul liber navigând pe Internet. Mulțumesc organizatorilor pentru această inițiativă și încurajez participarea la astfel de acțiuni, susținând că niciodată nu e prea târziu să descoperi ceva nou și folositor”, a declarat fosta profesoară de educație fizică și sport la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Maria Rodean.

Elevii David Gruian și Amalia Bako din clasa a IX-a C (profil matematică-informatică, intensiv informatică) au precizat că au avut ocazia să afle lucruri noi în ceea ce privește siguranța în mediul online (www.sigur.info), să vizualizeze filme și să dezbată teme gen dependența de Internet, sindromul privării de informație, toate acestea în cadrul săptămânii Get Online Week, la Telecentrul Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia. Alături de colegii mai mari care și-au evaluat competențele digitale folosind aplicația Skillage (www.skillage.eu ), au fost implicați activ în campania de incluziune digitală prin realizarea de scurtmetraje care au ilustrat efectele pozitive și negative ale utilizării rețelelor sociale. Participarea ca echipă la concursul “Vrem respect pe Internet!” a fost recompensată cu acordarea, în cadrul Conferinței social-media dde joi, 27 martie, a premiului pentru animație.

„Get Online Week 2014” și „Hai pe net!” sunt parte integrantă a campaniei eSkills for Jobs, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare asupra oportunităților educaționale, de training, de ocupare a locurilor de muncă disponibile persoanelor cu competențe digitale, cele care știu să utilizeze efectiv tehnologiile digitale. Derulată de către Digital Europe și European Schoolnet). Skills for Jobs este un răspuns la cererea tot mai mare de profesioniști în domeniul TIC existentă pe piața forței de muncă, cerere care în prezent nu este îndeplinită, în ciuda nivelului ridicat al șomajului în Europa.

„Hai pe net!” este o campanie de incluziune digitală organizată de Fundația EOS Romania în parteneriat cu telecentre, biblioteci publice, școli, puncte de acces public la informație (PAPI) și alte organizații și instituții dedicate alfabetizării digitale în Romania, aceasta fiind derulată în perioada 24-30 martie 2014, cu sprijinul partenerilor strategici precum rețeaua națională de e-centre, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Certipro Education și Microsoft.

Evenimentul derulat în România este parte integrantă a campaniei „Get Online Week 2014”, derulată la nivel European de către organizația Telecentre Europe, de responsabilizare digitală, prin care telecentrele urmăresc stimularea ocupării forței de muncă, formarea și certificarea competențelor digitale (e-competențe), precum și locurile de muncă pentru care este necesară utilizarea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) în comunitățile din întreaga Europă. Evenimentul se desfăşoară în 30 de țări, cu scopul de a sprijini mii de oameni în obținerea de cursuri de formare și certificare în domeniul TIC și/sau acces la locuri de muncă.

Spre deosebire de edițiile precedente ale campaniei, când pentru înregistrarea tuturor participanților a fost folosit un contor online, anul acesta (a patra ediție) vor fi înregistrate doar persoanele care vor participa efectiv în cadrul telecentrelor la instruirile în domeniul TIC/activități legate de dezvoltarea capacității participanților în acest domeniu pe parcursul derulării campaniei.

Citește și: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2014: Modele de teste pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, publicate de Ministerul EducațieiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenzi majorate pentru depăşirea tonajului pe drumurile din țară și aruncarea deșeurilor pe marginea șoselelor. PROIECT

Publicat

Mai mulți parlamentari propun majorarea amenzilor în cazul în care vehiculele depășesc masa totală autorizată. De asemenea, aceștia vor să fie aplicate amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care aruncă deșeuri în zona de siguranță a drumurilor. 

În acest sens, la Senat a fost înregistrată în data de 14 aprilie o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari de la PNL.

Aceștia propun majorarea cuantumului limitelor amenzilor pentru depășirea masei totale maxime admise, respectiv pentru contravenții grave și foarte grave.

„Prin această propunere de modificare a actului normativ dorim să prevenim degradarea materialului rulant, parte componentă a drumurilor județene.

În momentul de față cântărirea autovehiculelor se efectuează cu sisteme mobile de cântărire aflate în dotarea unităților administrațiilor teritoriale. Pe lângă aceste sisteme de cântărire mobile aflate în dotarea echipelor de control, propunem și implementarea în puncte fixe a unor sisteme dinamice de cântărire care să fie încastrate în suprafețele de rulare ale drumurilor județene, permițând astfel o cântărire automată și fluentă a tututor mijloacelor de transport marfă ce depășesc 8 tone pe axă”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Astfel, pentru depășirea masei totale admise sau depășirea masei totale autorizate prin AST, se modifică limitele amenzilor după cum urmează:

Contravenții minore:

  • până la 5%, inclusiv – de la 1.500 lei la 1.800 lei, dacă depășirea se constată din documentele de transport

La constatarea masei totale prin cântărire nu se aplică tarife suplimentare, nu se eliberează AST și nu se aplică sancțiuni contravenționale dacă masa totală maximă admisă sau masa totală autorizată prin AST este depășită cu cel mult 5%.

Contravenții grave:

  • cu mai mult de 5%, dar nu mai mult de 10% – de la 6.000 lei la 8.000 lei
  • cu mai mult de 10%, dar nu mai mult de 20% – de la 10.000 lei la 12.000 lei

Contravenții foarte grave:

  • cu mai mult de 20%, dar nu mai mult de 25% – de la 12.000 lei la 15.000 lei
  • cu mai mult de 25% – de la 15.000 lei la 20.000 lei

Potrivit proiectului, refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire și/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de însoți vehiculul personalului cu atribuții de control în vederea cântăririi și/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum și refuzul de a prezenta personalului cu atribuții de control documentele privind transportul, se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000, aplicată conducătorului auto.

De asemenea, aruncarea și depozitarea deșeurilor în zona de siguranță a drumurilor și podurilor și aruncarea și depozitarea deșeurilor în locurile de parcare, oprire și staționare, altele decât cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic în locurile de parcare, oprire și staționare ar urma să fie sancționată cu amendă de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, aplicată persoanei fizice sau juridice.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Investiții în infrastructura rutieră, lângă Blaj: Strada Principală din Petrisat va fi reabilitată. Valoarea investiției

Publicat

Strada Principală din Petrisat – localitate componentă a municipiului Blaj, va fi reabilitată printr-o investiție de peste două milioane de lei. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 16 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de lucrări de reabilitare strada Principală din localitatea Petrisat.

Valoarea totală estimată este de 2.030.151 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului tehnic, strada Principală din localitatea Petrisat – municipiul Blaj a fost modernizată în urmă cu mai mulți ani, în mai multe etape, respectiv pe tronsoane. Lungimea străzii este de 1.585 metri cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 metri.

Strada este împărțită în trei tronsoane, astfel:

  • tronsonul 1 are lungimea de 773 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 6 m
  • tronsonul 2 are lungimea de 308 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 14 m și lățimea părții carosabile de 4 m
  • tronsonul 3 are lungimea de 504 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 5,5 m

Strada are trotuare modernizate cu îmbrăcăminte din beton, parțial pe toate cele trei tronsoane, dar degradate. Pentru scurgerea apelor pluviale este rigolă deschisă betonată, parțial degradată.

În prezent, accesele în curți sunt amenajate cu dale carosabile, dar degradate.

Proiectul prevede, printre altele, refacerea sistemului rutier, amenajarea rigolelor, refacerea trotuarelor, a acceselor la proprietăți, reparații la podețe și lucrări pentru siguranța circulației.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiști REȚINUȚI la Pitești. Sunt acuzați de lovituri cauzatoare de moarte după ce un bărbat a murit în timp ce era imobilizat

Publicat

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul unui bărbat din Pitești care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiu, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

„Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a spus prim-procurorul Marius Ştefan, citat de Agerpres.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

„La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim procurorul.

Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit vineri, la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ.

Bărbatul a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui, a declarat duminică dimineață, medicul șef legist din Argeș, Dan Manu.

Acesta a declarat că, în urma autopsiei efectuate sâmbătă dimineață, rezultatele preliminare arată că „că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”.

Medicul legist a precizat că bărbatul nu a murit de infarct și că acesta avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

”Sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic”, a explicat Dan Manu.

Medicul legist a spus că urmează să fie făcute și alte analize în acest caz: „Sunt prelevate probe biologice care merg la microscop, la laboratoarele noastre”.

Marius Ștefan, prim-procuror al Parchetului Argeș a spus, în aceeași conferință de presă, că au fost efectuate cercetări la fața locului și au fost audiate persoanele care erau acolo la momentul incidentului, inclusiv polițiștii.

„În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă – pentru că am aşteptat şi concluziile preliminare ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate”, a adăugat procurorul

ATENȚIE: Video cu un puternic impact emoțional

Incidentul a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud din Piteşti. Friteuza din restaurant a luat foc, iar în urma apelurilor la 112 acolo au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie.

Pe imagini se poate vedea cum la un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasă, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ, în timp ce un alt agent îl înjură. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Coordonatorul AJVPS Alba: Apariția urșilor în zona așezărilor omenești nu este cauzată de defrișări, ci de lipsa hranei

Publicat

Coordonatorul tehnic al AJVPS Alba, Felix-Bogdan Dragomir, a explicat duminică de ce defrișările nu sunt principala cauză a faptului că urșii au ajuns tot mai des în zona așezărilor umane.

Potrivit acestuia, „migrația” animalelor din pădure spre zona localităților este cauzată de lipsa hranei, dar și de lipsa intervenției omului prin vânătoare, singura activitate care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii ani. 

Vezi și FOTO: Un urs a făcut prăpăd într-o stână, la Noșlac. A omorât opt oi și patru miei. Alți patru urși, semnalați lângă Alba Iulia

„Tot discutăm despre problema urșilor din România și despre cauza care a dus la apariția acestora în zone în care până nu demult nici nu te gândeai să întâlnești acest animal. Toată lumea (în primul rând cei în necunoștiință de cauză) dau vina pe defrișări. TOTAL FALS.

Principala cauză care a făcut ca ursul să fie prezent în zone urbane nu este defrișarea, ci lipsa hranei, a liniștii și a intervenției omului prin vânătoare, această activitate fiind singura care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii 5 ani.

Dacă omul nu mai poate interveni prin vânătoare și astfel să regleze populația de urși în schimb, dar despre asta nu vorbește nimeni, un factor principal care duce la răspândirea populației de urși, este faptul că aceasta este privată de hrana de zi cu zi, fructe de pădure și ciuperci care sunt culese fără nici o bază științifică și fără nici o regulă, de-a halma – valma tot sezonul. Iar acești culegători deranjează enorm habitatul ursului privând-ul de liniștea de care are nevoie.

Poate de aici ar trebui să începem cu managementul ursului în România. Reguli clare în ceea ce privește recoltarea fructelor de pădure și a ciupercilor, dar na, acestea ajung în supermarketurile din Europa, normal că nu trebuie să facem ceva în acest sens.

Nu vreau să îmi dați dreptate doar să observați. Câte dintre ONG-urile „iubitoare de natură” au sesizat că hoardele de culegători de fructe de pădure și de ciuperci fac ravagii în habitatul ursului, câte ONG-uri „iubitoare de natură” au sesizat ce și câta mizerie rămâne în munte după aceste tabere de culegători de fructe de pădure și de ciuperci și cât deranj fac aceștia prin activitatea lor”, a scris Felix Bogdan Dragomir, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate