Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Campanie de vaccinare, două luni, în școli și universități. Când începe imunizarea. Condiții și planificare

Publicat

Campania de vaccinare în școli și universități se va desfăşura pe o perioadă de două luni, a anunţat, marţi, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea în unităţile de învăţământ va fi în perioada 13 septembrie -15 noiembrie, iar în universităţi de la 1 octombrie până la 1 decembrie.

„Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, studenţilor, părinţilor acestora şi a personalului propriu.

Practic, este cadrul metodologic după care se va desfăşura procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ. Se transmite în cursul acestei dimineţi această instrucţiune, atât către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, cât şi către Ministerul Educaţiei pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a precizat că în vederea limitării riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în comunitate, precum şi în unităţile de învăţământ, se va desfăşura „o campanie specială” pentru vaccinarea elevilor, familiilor acestora, studenţilor, personalului didactic şi nedidactic.

„Această acţiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de circa două luni pentru învăţământul preuniversitar şi două luni pentru învăţământul universitar, pentru doza unu, ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.

Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învăţământul universitar debutează la 1 octombrie şi se finalizează pe 1 decembrie. De menţionat că în învăţământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare”, a completat Gheorghiţă.

UPDATE: Comunicatul CNCAV:

”În vederea limitării riscului de infectare cu SARS CoV-2 în comunitate și în unitățile de învățământ, în perioada următoare se vor desfășura acțiuni dedicate vaccinării elevilor, studenților, a familiilor acestor, precum și a personalului didactic și nedidactic încadrat în aceste unități.

Activitățile aferente acestui proiect vor avea loc în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învățământul preuniversitar și în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învățământul universitar.

În acest proces vor fi vizate doar persoanele eligibile (12+), în baza consimțământului informat.

Locațiile de vaccinare

Pentru învățământul preuniversitar, procesul de vaccinare se va desfășura:

 • prin intermediul echipelor mobile de vaccinare;
 • în cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ;
 • în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.
 • Pentru învățământul universitar:
 • în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare;
 • în alte spații corespunzătoare.

Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Până la data de 10 septembrie, pentru învățământul preuniversitar, și până la finalul lunii septembrie pentru sistemul universitar, specialiști direcțiilor de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, în colaborare cu reprezentanții unităților de învățământ vor identifica spațiile pentru asigurarea procesului de vaccinare.

Criteriile vor viza respectarea normelor igienico-sanitare, funcționalitatea și facilitarea accesului beneficiarilor la vaccinare.

Pentru fiecare unitate de învățământ se va stabili metoda optimă care să faciliteze accesul beneficiarilor la procesul de vaccinare.

Programul de vaccinare

 • va fi stabilit în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcție de solicitări, și adaptat astfel încât accesul beneficiarilor să fie permis atât dimineață, cât și după amiaza;
 • pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată cel puțin o echipă mobilă;
 • în unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii, programul de lucru stabilit va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se poate realiza fără programare;
 • în unitățile de învățământ arondate centrelor de vaccinare aflate în proximitate, prezentarea se poate realiza direct sau prin programare în platformă. Locația și programul de lucru al centrelor de vaccinare vor fi afișate la loc vizibil, în unitățile de învățământ arondate.

Persoanele vaccinate vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și vor primi adeverințe de vaccinare.

Planificarea persoanelor la vaccinare

Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora.

Listele provenite de la unitățile de învățământ preuniversitar și universitar se transmit săptămânal direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenționează desfășurarea activității de vaccinare.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, stabilesc calendarul activităților de vaccinare și înștiințează persoanele aflate pe liste despre data și intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare.

Vaccinarea minorilor

Pentru categoria de vârstă 12+, se va alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru administrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer, și Moderna, produs de compania Spikevax.

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților.

Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare, AICI (formular acord) sau AICI (chestionar triaj).

Aspecte organizatorice privind procesul de vaccinare în școli

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor pune la dispoziție echipe mobile, în funcție de numărul persoanelor înscrise la vaccinare Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfășurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil și sigur și vor respecta procedurile și instrucțiunile în vigoare privind vaccinarea (triaj, consimțământ, supraveghere postvaccinală, raportarea reacțiilor adverse postvaccinale indezirabile, managementul deșeurilor medicale etc.)”.

surse: Agerpres, CNCAV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Ghiorghi

  marți, 07.09.2021 at 20:08

  BĂI BADE BĂIII.
  Tu nu ai nici un pic de tărâță în țeasta aia.
  Ești bolnav rău de tot și tu și evreul ăla și câ,,r”țu ăla

 2. Dany

  miercuri, 08.09.2021 at 07:52

  Ghita, te-astept diseara la portita
  Langa portita de la scoala
  Vino, dar numai nu veni cum vii tu
  De obicei cu p..a goala
  Cine ma vaccineaza pe mine
  O seara intreaga numai cu tine
  Ghita, arata tu o proasta care
  Sa te mai creada asa de tare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenție șoferi: Programul de acces pe DN 67C Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, MODIFICAT din cauza condițiilor meteo

Publicat

Din cauza condițiilor meteo, precipitații și temperaturi scăzute ce duc la apariția poleiului pe timpul nopții, SDN Târgu-Jiu a decis ca accesul pe sectorul cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, de pe DN 67C – Transalpina, se va face în intervalul orar 10:00 – 17:00.

„Decizia deschiderii mai târziu a sectorului menționat a fost luată pentru ca utilajul echipat cu lamă și răspânditor de material antiderapant să poată parcurge tot traseul pentru a ne asigura că nu sunt probleme și circulația se poate desfășura în condiții de siguranță.

Seara accesul este permis până la ora 17:00, având în vedere că se întunecă mai devreme și temperaturile scad pe timpul nopții”, au precizat reprezentanții SDN Târgu-Jiu.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Blajul va avea în curând un adăpost modern pentru câinii comunitari. Investiție de peste 720.000 de lei

Publicat

Municipiul Blaj va avea în curând un adăpost modern pentru câini comunitari, printr-o investiție de peste 720.000 de lei. 

Primăria Blaj a achiziționat la mijlocul lunii septembrie, prin cumpărare directă pe platforma SEAP, lucrări de construcție clădiri – adăpost pentru câini în municipiu. Valoarea investiției se ridică la 721.405,30 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, noul adăpost pentru câini ar urma să fie finalizat într-un termen de 4 luni de la data emiterii ordinului de începere a execuției lucrărilor.

Construcția va include un cabinet de consultații, o sală de chirurgie, un spațiu post-operator, un sector convalescență, o magazie alimente, oficiu, frig alimente, vestiare îngrijitori și medici, grupuri sanitare și țarcuri.

Structura construcției propuse va fi realizată astfel:

 • fundații continue din beton armat, elevații din beton armat,
 • pardoseală din beton slab armat cu placaj din gresie sau ciment sclivisit,
 • zidărie de cărămidă cu goluri verticale 30 cm grosime cu termoizolație din cu vată bazaltică 10 cm grosime,
 • planșeu din lemn ecarisat de rășinoase peste parter termoizolat cu vată minerală.

Șarpanta construcției va fi realizată din lemn de rășinoase tratat antiseptic și ignifug iar învelitoarea va fi din țiglă metalică culoare maro.

Suprafața totală a terenului este de 23.805 mp, din care cea aferentă adăpostului este de 770 mp. Suprafața construită va fi de 144 mp. Suprafața zonelor verzi va fi de 269 mp iar suprafața aleilor auto și pietonale va fi de 357,5 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actorii de la Grupul Skepsis participă la un festival internațional de teatru, în Germania. Ce spectacol vor prezenta

Publicat

Grupul Skepsis reprezintă Alba Iulia și România la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru AMAFEST, organizat la Stuttgart, Germania, în perioada 22-25 septembrie. 

Compania de teatru Skepsis va reprezenta Alba Iulia și România cu spectacolul „Îl cunoașteți ?”, inspirat de o piesă într-un singur act semnată de Eugen Ionescu.

„Prestația foarte bună pe care am avut-o anul trecut a lăsat o impresie pozitivă și a făcut ca organizatorul să ne invite și la ediția din acest an. Conform abordării noastre specifice, dorim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, dar și să surprindem, să provocăm publicul. Iată de ce am propus de această dată un spectacol cu un pronunțat caracter tragic.

Spectacolul ”Îl cunoașteți ?” ne conduce treptat într-o călătorie în care personajele coboară din cotidian spre sine, de la explorarea socialului la descoperirea lumii interioare, a instinctelor și emoțiilor subconștiente. O călătorie care promite trăirea unor adevăruri profunde, dar în urma căreia nimic nu mai rămâne la fel” a precizat Viorel Cioflică, regizor și coordonator, Grupul Skepsis.

Evenimentul are un pronunțat caracter artistic și intercultural, grupurile participante fiind încurajate să își prezinte spectacolele dar și cultura de proveniență.  Programul festivalului este divers, cu spectacole de teatru, discuții, ateliere de formare și activități cu rol de familiarizare a participanților cu istoria și cultura locală, toate desfășurate sub crezul cel mai bine exprimat de Nelly Eichorn și Gustav Frank, regizori implicați în organizarea evenimentului: „În comunitatea teatrului, nu există străini, doar prieteni pe care încă nu i-ai cunoscut!”.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Primarul din Abrud, Cristian Albu, a semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru construcția primei creșe din oraș

Publicat

Primarul din Abrud, Cristian Albu, a semnat vineri la sediul Ministerului Lucrărilor Publice și Administrației, contractul pentru noua creșă care urmează să fie construită în oraș. 

Investiția va costa aproximativ 12 milioane de lei (fără TVA) și va fi finanțată prin PNRR.

”Investiția este importantă pentru orașul nostru, fiind prima de acest fel. Orașul nu a avut până acum o clădire care să aibă o astfel de destinatie, în momentul de față avem doar o grădiniță în cadrul căreia funcționează și creșa” a spus Cristian Albu.

Este vorba despre o clădire care va adăposti 40 de copii (4 grupe a câte 10 copii). Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni.

Creșa va beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Descrierea a fost făcută de ministrul Dezvoltării și este valabil pentru toate creșele de acest fel, fiind vorba despre un model standard de construire.

Ministerul Dezvoltării a selecționat și cele 60 de creșe care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care a fost lansat apelul de proiecte în data de 30 iunie, și pentru care autoritățile publice locale au depus 228 cereri de finanțare, a anunțat ministrul Cseke Attila.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax