Connect with us
Advertisement

Eveniment

Când „expiră” rezervorul GPL montat pe un autovehicul. RAR: trebuie înlocuit numai în service-uri autorizate

Publicat

Când „expiră” rezervorul GPL montat pe un autovehicul. Registrul Auto Român (RAR) informează șoferii cu autovehicule echipate cu instalații GPL despre obligațiile legale privind utilizarea acestor sisteme.

Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis. În cazul nerespectării regulilor, șoferii riscă amenzi, reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Când „expiră” rezervorul GPL montat pe un autovehicul

„Chiar dacă nu vorbim despre o expirare propriu-zisă în cazul acestor componente, conform reglementărilor naționale un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau direct pe rezervor.

După această perioadă, butelia trebuie să fie înlocuită cu una nouă, identică sau compatibilă cu restul instalației montate pe autovehicul”, au transmis recent reprezentanții RAR.

Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL. Vezi lista aici.

După înlocuirea rezervorului, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

În cazul în care butelia are perioada de valabilitate expirată, autovehiculul va fi respins în momentul în care va efectua ITP-ul la o stație sau reprezentanță RAR.

Un șofer depistat în trafic în timp ce conduce un vehicul dotat cu o instalație GPL neomologată riscă reținerea talonului, o amendă și chiar reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Ce trebuie să facă șoferii care au montat pe autovehicule o instalație GPL sau GNC

În România, instalațiile de alimentare cu GPL (gaz petrolier lichefiat) sau GNC (gaz natural comprimat) pentru autovehicule sunt acceptate numai dacă producătorii acestora au obținut pentru instalațiile respective certificarea de la RAR și numai dacă montajul instalațiilor certificate se face în unități autorizate de RAR pentru această activitate.

După montajul instalației pe autovehicul, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculul, cu programare prealabilă, la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Pentru efectuarea modificării în CIV, este necesar să se prezinte la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației. În documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale autovehiculului (seria de caroserie sau de șasiu) și datele de identificare ale instalației montate.

Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași, dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL sau GNC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement