Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Când și cum se face recalcularea pensiilor 2023. Procedură și documente necesare

Publicat

Recalculare pensii 2023: pensiile vor putea fi recalculate, după o nouă formulă, pentru eliminarea inechităților, în acest an, astfel încât în urma acestei operațiuni nicio pensie să nu scadă.

Recalcularea pensiei poate fi cerută de orice persoană care a realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

Citește și Noul algoritm pentru creşterea pensiilor. Cele trei formule de calcul anunțate de ministrul Finanțelor pentru recalcularea pensiei

De asemenea, este o opțiune pentru cei care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

Vor mai putea cere recalcularea pensiei persoanele care a avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei sau care a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai lungă decât cea luată în considerare inițial.

Cum se face recalcularea pensiilor

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor de pensie, potrivit stirileprotv.ro.

Din 2023, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Vor fi recalculate în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586.

Noua formulă de calcul se va face pe baza Legii 127/2019, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Toți românii vor avea pensia recalculată anul acesta.

Valoarea punctului de referință (VPR) este 72 (punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare). În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75, potrivit sursei citate.

Ministrul a mai spus că după adoptarea noii legi a pensiilor se poate începe recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România.

Documente necesare

Persoanele care vor recalcularea pensiei vor depune o cerere și câteva acte, la Casa de pensii. Trebuie să aibă stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.

  • Cerere
  • Cupon de pensie
  • Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată
  • Carte/buletin identitate (original/copie)

Acestea vor fi transmise prin e-mail, cu menționarea unui număr de telefon de contact.

Deocamdată, se face evaluarea dosarelor.

”Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, pe 24 aprilie.

Situații în care se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax