Connect with us
Advertisement

Educație

Când vor fi organizate examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat în noul format. Anunțul ministrului Educației

Publicat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut precizări, miercuri, despre examenele naționale în noul format. Potrivit ministrului, acestea vor fi aplicate în noua variantă cel mai devreme în 2027. Anunțul a fost făcut după ce Guvernul a aprobat proiectul privind Legea Educației.

Prevederile vor intra în vigoare peste patru ani, dar termenul poate fi prelungit cu an sau chiar doi ani.

Vezi aici informații utile despre Modele de Subiecte și Bareme la Evaluare Națională 2023

„Noile forme de Evaluare Națională și admitere la liceu și de Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor adoptării legii. Vor intra în vigoare, fie cel mai devreme în 2027 pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat dacă aprobăm legea în Parlament până la finalul acestui an școlar, fie vorbim despre 2028 sau chiar 2029.

Nu este o chestiune care se întâmplă de azi pe mâine, asigurăm predictibilitate în sistem”, a explicat ministrul Deca, potrivit Mediafax.

Printre altele, noile legi ale Educatiei prevăd organizarea Evaluării Nationale pentru toti copiii de clasa a opta.

De asemenea, liceele care au concurență ridicată la anumite specializari, pot organiza examene proprii de admitere. Noul Bacalaureat va avea mai multe probe decât în prezent, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea un examen propriu. Articolele de lege mai pot fi modificate în Parlament.

Principalele prevederi ale legilor educației – Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil: se va organiza Bac-ul tehnologic la liceele de profil.

Vor fi două probe de competenţe lingvistice – limbă străină I, limbă străină II. În plus, va exista o probă complementară pentru competenţe de bază.

Pentru profilul uman, această probă va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real va fi o probă la alegere din disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie sau psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/ respins.

În sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi susținute din timpul anului școlar.

Evaluarea Națională

Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă.

Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil.

  • Exemplu: pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv

Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.

Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu.

Subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement