Administrație
Cantina restaurant din curtea școlii ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia se poate construi. Școala a pierdut procesul cu Primăria
Construirea cantinei-restaurant din curtea școlii ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia a primit ”undă verde” și din partea judecătorilor de la Tribunalul Alba, în urma procesului intentat de reprezentații instituției de învățământ împotriva Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Local, dar și a firmei Star Nord Impex SRL.
Mai exact, școala ”Vasile Goldiș” a pierdut procesul, din mai multe motive, prin care cerea anularea hotărârilor din Consiliul Local care permit demararea construcției.
În primul rând judecătorii au decis că Primăria Alba Iulia nu are ce căuta în proces. Mai mult de atât, Consiliul Local a invocat excepția prescripției, lucru care a și fost admis de magistrați (mai exact, reprezentanții școlii au făcut acțiunea în instanță prea târziu).
CITEȘTE ȘI: Scandalul cantinei-restaurant de la Şcoala V. Goldiș a ajuns în instanță. Primaria și CL Alba Iulia, trimise în judecată
”Respinge ca prescrisă acţiunea în contencios administrativ formulată şi precizată de reclamanta Şcoala Gimnazială ,,Vasile Goldiş”, în contradictoriu cu Consiliul local al Municipiului Alba Iulia, reprezentată prin Primar”, se arată în motivarea instanței.
De asemenea, cele trei pârâte din proces (Primăria, Consiliul Local și firma Star Nord Impex SRL), au cerut cheltuieli separate de judecată, pe care școala ”Vasile Goldiș” va fi nevoită să le plătească.
Povestea scandalului care s-a terminat în instanță
Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat 218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.
Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.
Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până la ședința respectivă de Consiliu Local nu reușea să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.
Atunci, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.
Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. Într-o ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.
Când au apărut problemele
Pentru un timp, problema construcției ”a mers pe sub radar”, până în momentul în care direcțiunea școlii s-a schimbat. Dacă vechiul director al unității de învățământ susținea proiectul, în 2019, Ramona Popa, noul director, nu a fost de acord cu demararea construcților și a fost prezentă la mai multe ședințe de consiliu local, în care și-a exprimat punctul de vedere.
CITEȘTE ȘI: Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant
Încă de la începutul lunii martie 2019, directorul, Ramona Popa susținea într-o ședință de Consiliu Local că este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.
Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.
Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.
Înainte de a acționa în instanță, reprezentanții unității de învățământ au formulat o plângere prealabilă, prin care au cerut anularea hotărârilor de Consiliu Local, fapt care nu s-a întâmplat.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în luna noiembrie 2019, iar decizia judecătorilor a venit, luni 20 iulie 2020.
”Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei Primăria Municipiului Alba Iulia şi în consecinţă, Respinge acţiunea formulată de reclamanta Şcoala Gimnazială ,,Vasile Goldiş”, cu sediul în …., în contradictoriu cu Primăria Municipiului Alba Iulia prin Primar. Respinge excepţia tardivităţii plângerii prealabile. Admite excepţia prescripţiei dreptului de a formula acţiune în anularea art.5 din Hotărârea Consiliului Local nr. 261/30.09.2016 şi a hotărârilor de consiliu : Hotărârea Consiliului Local nr. 240/24 iulie 2017; a Hotărârii Consiliului Local nr. 371/28.09.2018, a Hotărârii Consiliului Local nr. 241/22.06.2018; a Hotărârii Consiliului Local nr. 74/26.02. 2019, precum şi a excepţia prescripţiei dreptului de a formula acţiune în anularea contractului de concesiune nr. 116072/2017 şi în consecinţă: Respinge ca prescrisă acţiunea în contencios administrativ formulată şi precizată de reclamanta Şcoala Gimnazială ,,Vasile Goldiş”, în contradictoriu cu Consiliul local al Municipiului Alba Iulia, reprezentată prin Primar. Ia act că pârâtele au precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Alba. Pronunţată public, azi, 20.07.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei”, se arată în minuta pe scurt a judecătorilor.
Totuși, decizia de la Tribunalul Alba nu este defiinitivă și poate fi atacată sub formă de recurs, în 15 zile de la pronunțare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News