Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Scandalul cantinei-restaurant de la Şcoala V. Goldiș a ajuns în instanță. Primaria și CL Alba Iulia, trimise în judecată

Publicat

vasile goldis

Problema cantinei-restaurant care urmează să se construiască în curtea școlii ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia s-a mutat în instanță. Instituția de învățământ a dat în judecată Primaria Municipiului și Consiliul Local Alba Iulia și cere anularea hotărârilor care permit construcția clădirii.

Dacă în mai multe ședințe de Consiliu Local din 2019, discuțiile s-au dat între reprezentanții școlii care nu vad cu ochi buni construcția respectivă și consilieri locali, în 2020, problema va fi dezbătută în fața magistraților Tribunalului Alba.

Dosarul a fost înregistrat în luna noiembrie 2019, iar o primă ședință va avea loc în 13 ianuarie 2020. 

Decizia de a ataca în instanță hotărârile Primariei și a Consiliului Local nu este o surpriză, deoarece, cele două instituții au fost în 2019 somate juridic de către instituția de învățământ să rezilieze contractul de concesiune către Star Nord impex SRL și toate hotărârile legate de construcția respectivă.

CITEȘTE ȘI: Scandalul cantinei de la Şcoala V. Goldiș poate ajunge în instanță. Primăria Alba Iulia somată să rezilieze concesiunea

Într-o plângere prealabilă, formulată prin avocatul care reprezintă interesele școlii, instituția de învățământ subliniază că imobilul concesionat de către Primărie este ”destinat exclusiv desfășurării activităților instructiv-educative”.

VEZI AICI: Textul complet al SOMAȚIEI către Primăria Alba Iulia

Mai mult, în plângere se susţine că dezvoltatorul Star Nord impex SRL a conceput doar o afacere, o activitate comercială, care nu satisface exclusiv interesele elevilor și profesorilor.

Ce se întâmpla mai exact în curtea Școlii Vasile Goldiș din Alba Iulia 

În 2019, consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea Şcolii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, prin reglementarea unei probleme administrative şi anume calea de acces către viitoarea investiţie.

Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea Şcolii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, a s-a opus construcției cantinei, dacă aceasta nu va fi exclusiv destinată elevilor și profesorilor.

Discuții în Consiliul Local

Încă de la începutul lunii martie 2019, directorul, Ramona Popa susținea într-o ședință de Consiliu Local că este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

CITEȘTE ȘI: Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până la ședința respectivă de Consiliu Local nu reușea să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Atunci, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. Într-o ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Cine ar putea intra în cantină, dezbatere între reprezentanții instituției și consilieri locali

În aceeași ședință de CL, temerea directoarei Ramona Popa era că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, pe atunci consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

Pe atunci viziunea lui Pleșa era că în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    joi, 02.01.2020 at 13:49

    Bravo dna directoare. In sfarsit un om cu coloana vertebrala. Nu va lasati ca este numai afacere si aveti perfecta dreptate. Oare nu este aceeasi firma care construieste langa universitate bloc de locuinte si spatiu comercial, in zona istorica, in buricul istoric. Cine a dat oare autorizatie de constructie? Tot concesionat este oare? Nu se autosesizeaza institutiile abilitate ale statului?
    Daca eu as vrea sa construiesc la 800 m de zona istorica nu mi-ar da autorizatie numai pt. P, E si mansarda, pe cand langa universitate este cu etaje fratilor.
    MAFIA ESTE IN FLOARE IN ALBA IULIA. Sper sa scapam de ei cu ocazia alegerilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax