Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Scandalul cantinei-restaurant de la Şcoala V. Goldiș a ajuns în instanță. Primaria și CL Alba Iulia, trimise în judecată


Publicat

vasile goldis

Problema cantinei-restaurant care urmează să se construiască în curtea școlii ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia s-a mutat în instanță. Instituția de învățământ a dat în judecată Primaria Municipiului și Consiliul Local Alba Iulia și cere anularea hotărârilor care permit construcția clădirii.

Dacă în mai multe ședințe de Consiliu Local din 2019, discuțiile s-au dat între reprezentanții școlii care nu vad cu ochi buni construcția respectivă și consilieri locali, în 2020, problema va fi dezbătută în fața magistraților Tribunalului Alba.

Dosarul a fost înregistrat în luna noiembrie 2019, iar o primă ședință va avea loc în 13 ianuarie 2020. 

Decizia de a ataca în instanță hotărârile Primariei și a Consiliului Local nu este o surpriză, deoarece, cele două instituții au fost în 2019 somate juridic de către instituția de învățământ să rezilieze contractul de concesiune către Star Nord impex SRL și toate hotărârile legate de construcția respectivă.

CITEȘTE ȘI: Scandalul cantinei de la Şcoala V. Goldiș poate ajunge în instanță. Primăria Alba Iulia somată să rezilieze concesiunea

Într-o plângere prealabilă, formulată prin avocatul care reprezintă interesele școlii, instituția de învățământ subliniază că imobilul concesionat de către Primărie este ”destinat exclusiv desfășurării activităților instructiv-educative”.

VEZI AICI: Textul complet al SOMAȚIEI către Primăria Alba Iulia

Mai mult, în plângere se susţine că dezvoltatorul Star Nord impex SRL a conceput doar o afacere, o activitate comercială, care nu satisface exclusiv interesele elevilor și profesorilor.

Ce se întâmpla mai exact în curtea Școlii Vasile Goldiș din Alba Iulia 

În 2019, consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea Şcolii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, prin reglementarea unei probleme administrative şi anume calea de acces către viitoarea investiţie.

Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea Şcolii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, a s-a opus construcției cantinei, dacă aceasta nu va fi exclusiv destinată elevilor și profesorilor.

Discuții în Consiliul Local

Încă de la începutul lunii martie 2019, directorul, Ramona Popa susținea într-o ședință de Consiliu Local că este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

CITEȘTE ȘI: Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până la ședința respectivă de Consiliu Local nu reușea să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Atunci, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. Într-o ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Cine ar putea intra în cantină, dezbatere între reprezentanții instituției și consilieri locali

În aceeași ședință de CL, temerea directoarei Ramona Popa era că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, pe atunci consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

Pe atunci viziunea lui Pleșa era că în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Elena

  joi, 02.01.2020 at 13:49

  Bravo dna directoare. In sfarsit un om cu coloana vertebrala. Nu va lasati ca este numai afacere si aveti perfecta dreptate. Oare nu este aceeasi firma care construieste langa universitate bloc de locuinte si spatiu comercial, in zona istorica, in buricul istoric. Cine a dat oare autorizatie de constructie? Tot concesionat este oare? Nu se autosesizeaza institutiile abilitate ale statului?
  Daca eu as vrea sa construiesc la 800 m de zona istorica nu mi-ar da autorizatie numai pt. P, E si mansarda, pe cand langa universitate este cu etaje fratilor.
  MAFIA ESTE IN FLOARE IN ALBA IULIA. Sper sa scapam de ei cu ocazia alegerilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sezon de schi în Austria: acces pe pârtii doar pentru cei vaccinați, testați sau care au trecut prin boală

Publicat

Austria îşi va deschide pârtiile de ski în sezonul de iarnă din acest an, însă vor fi introduse unele restricţii pentru pasionaţii sporturilor de iarnă, transmite DPA.

Operatorii de instalaţii pe cablu vor permite accesul numai persoanelor care pot prezenta o dovadă că au fost vaccinaţi sau testaţi împotriva coronavirusului sau au trecut prin boală, a anunţat luni Guvernul de la Viena. În plus, chiar dacă nu vor fi introduse măsuri de distanţare socială şi de limitare a capacităţii instalaţiilor pe cablu, pasagerii vor fi obligaţi să poarte o mască de tip FFP2.

„Sunt convins că în aceste condiţii va fi posibil un sezon de iarnă fără grijă şi în siguranţă în ţara noastră”, a declarat ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger.

Cu toate acestea, dacă numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus la secţiile de terapie intensivă va creşte, regulile ar putea fi înăsprite, a precizat Executivul de la Viena.

În prezent, la secţiile de terapie intensivă din Austria sunt internaţi aproximativ 200 de pacienţi infectaţi cu COVID. Imediat după ce acest număr va ajunge la 300, persoanelor nevaccinate li se va interzice vizitarea facilităţilor apres-ski, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein. Atunci când numărul pacienţilor infectaţi cu COVID din secţiile de terapie intensivă va ajunge la 400, persoanele nevaccinate vor trebui să prezinte un rezultat negativ la testul PCR pentru a putea avea acces la instalaţiile pe cablu, restaurante şi hoteluri, iar un test rapid antigen nu va mai fi acceptat.

În Austria, turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care în cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cine nu poate fi debranșat de la rețelele de gaz și curent, chiar dacă nu-și plătește facturile. Care sunt condițiile

Publicat

contor curent gaz

Ordonanța pentru debranşarea sau deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică a fost adoptată luni de Senat în unanimitate, însă cu un amendament: exceptarea de la debranşare a anumitor consumatori, în starea de alertă.

Este vorba despre OUG 84/2021.

Citește și Ce trebuie să facă persoanele cu venituri mici ca să obțină din noiembrie ajutorul financiar pentru gaze, curent și combustibili

Categoriile de consumatori care sunt exceptați de la debranșare

Categoriile exceptate sunt:

 • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021
 • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold
 • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă, potrivit dcnews.ro.

Ordonanţa de urgenţă, în forma emisă de Guvern, abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Perioadă de tranziție de 90 de zile

Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

surse: dcnews.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate