Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Scandalul cantinei-restaurant de la Şcoala V. Goldiș a ajuns în instanță. Primaria și CL Alba Iulia, trimise în judecată


Publicat

vasile goldis

Problema cantinei-restaurant care urmează să se construiască în curtea școlii ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia s-a mutat în instanță. Instituția de învățământ a dat în judecată Primaria Municipiului și Consiliul Local Alba Iulia și cere anularea hotărârilor care permit construcția clădirii.

Dacă în mai multe ședințe de Consiliu Local din 2019, discuțiile s-au dat între reprezentanții școlii care nu vad cu ochi buni construcția respectivă și consilieri locali, în 2020, problema va fi dezbătută în fața magistraților Tribunalului Alba.

Dosarul a fost înregistrat în luna noiembrie 2019, iar o primă ședință va avea loc în 13 ianuarie 2020. 

Decizia de a ataca în instanță hotărârile Primariei și a Consiliului Local nu este o surpriză, deoarece, cele două instituții au fost în 2019 somate juridic de către instituția de învățământ să rezilieze contractul de concesiune către Star Nord impex SRL și toate hotărârile legate de construcția respectivă.

CITEȘTE ȘI: Scandalul cantinei de la Şcoala V. Goldiș poate ajunge în instanță. Primăria Alba Iulia somată să rezilieze concesiunea

Într-o plângere prealabilă, formulată prin avocatul care reprezintă interesele școlii, instituția de învățământ subliniază că imobilul concesionat de către Primărie este ”destinat exclusiv desfășurării activităților instructiv-educative”.

VEZI AICI: Textul complet al SOMAȚIEI către Primăria Alba Iulia

Mai mult, în plângere se susţine că dezvoltatorul Star Nord impex SRL a conceput doar o afacere, o activitate comercială, care nu satisface exclusiv interesele elevilor și profesorilor.

Ce se întâmpla mai exact în curtea Școlii Vasile Goldiș din Alba Iulia 

În 2019, consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea Şcolii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, prin reglementarea unei probleme administrative şi anume calea de acces către viitoarea investiţie.

Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea Şcolii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, a s-a opus construcției cantinei, dacă aceasta nu va fi exclusiv destinată elevilor și profesorilor.

Discuții în Consiliul Local

Încă de la începutul lunii martie 2019, directorul, Ramona Popa susținea într-o ședință de Consiliu Local că este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

CITEȘTE ȘI: Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până la ședința respectivă de Consiliu Local nu reușea să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Atunci, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. Într-o ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Cine ar putea intra în cantină, dezbatere între reprezentanții instituției și consilieri locali

În aceeași ședință de CL, temerea directoarei Ramona Popa era că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, pe atunci consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

Pe atunci viziunea lui Pleșa era că în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Elena

    joi, 02.01.2020 at 13:49

    Bravo dna directoare. In sfarsit un om cu coloana vertebrala. Nu va lasati ca este numai afacere si aveti perfecta dreptate. Oare nu este aceeasi firma care construieste langa universitate bloc de locuinte si spatiu comercial, in zona istorica, in buricul istoric. Cine a dat oare autorizatie de constructie? Tot concesionat este oare? Nu se autosesizeaza institutiile abilitate ale statului?
    Daca eu as vrea sa construiesc la 800 m de zona istorica nu mi-ar da autorizatie numai pt. P, E si mansarda, pe cand langa universitate este cu etaje fratilor.
    MAFIA ESTE IN FLOARE IN ALBA IULIA. Sper sa scapam de ei cu ocazia alegerilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ. Vin ploile și frigul. Prognoza meteo de weekend, 25-27 septembrie, în localități din județ

Publicat

Vremea se anunță cu mari variații de temperatură în acest weekend, în județul Alba. De la maxime de 27-28 de grade Celsius, vineri, la 15-16 grade, duminică.

În plus, sunt anunțate perioade de ploi, unele abundente, sâmbătă. Și duminică este posibil să plouă, izolat.

La munte, temperaturile maxime vor fi între 3-14 grade la Oașa, respectiv 7-19 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Alba, în perioada 25-27 septembrie:

Vineri, 25 septembrie

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 26 septembrie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Aiud: minime 9 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Cîmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Arieşeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; perioade de ploi, unele abundente

Duminică, 27 septembrie

Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; mai răcoros

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 3 grade Celsius; posibil aversă

Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 7 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; mai răcoros

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai răcoros

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai răcoros

Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; posibil aversă

Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

sursa: accuweather.com

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: DNA și-a declinat competența în cazul panourilor „electorale” de la Alba Iulia. Dosarul a fost trimis înapoi la Poliție

Publicat

Scandalul panourilor „electorale” din Alba Iulia se mută de la DNA la Poliție. După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-a declinat competența către procurorii DNA, aceștia din urmă au trimis plângerea privind „panourile electorale” din municipiu către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Alba pentru continuarea cercetărilor, potrivit unor surse Alba24.

Reamintim faptul că USR Alba a făcut o plângere către autorități cu privire la o posibilă folosire a fondurilor publice pentru campania electorală a actualului viceprimar cu atribuții de primar Voicu Paul.

Mai exact, este vorba despre afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia (afișe care între timp au fost date jos, în urma unei decizii a BEJ), dar pe care apărea sintagma „#Creștem Alba Iulia”, expresie care apărea și pe materialele electorale ale candidatului PNL, Voicu Paul.

Cu trei zile înainte de alegeri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-a declinat competența către DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, în cazul plângerii privind ”panourile electorale” din municipiu.

Citește și Scandalul panourilor ”electorale” din Alba Iulia TRIMIS la DNA. Parchetul și-a declinat competența către procurorii anticorupție

Viceprimarul cu atribuții de primar și candidatul PNL pentru Primăria Alba Iulia, Voicu Paul, a reacționeat la atacurile venite din partea USR legate de afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia, care între timp au fost date jos.

Mai exact, Voicu Paul declară că panourile Primăriei Alba Iulia nu sunt din bani publici, ci au fost o sponsorizare din partea unei companii din oraș.

Citește și VIDEO/DOCUMENT Reacția lui Voicu Paul în scandalul ”afișelor electorale”din Alba Iulia: Nu sunt din bani publici

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași SEBEȘUL, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea lor pe buletinele de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la SEBEȘ şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Dorin Nistor. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Sebeș, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Sebeș.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Sebeș vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Sebeș:

Dorin Nistor – PNL

Sorin Hăbean – PRO Romania

Cristian Radu – PSD

Silviu Bădilă – PMP

Nicolae Besoiu – ALDE

Doru Tătaru – Partidul Verde

Marius Topîrceanu – AUR

Ioan Anghel – Alianța USR PLUS

Nicolae Popa – PSL

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Sebeș se ridică la 27.019 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 27.698 de locuitori.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Cunoscutul istoric Tudor Roșu îl susține pe Florea Paul Victor la Consiliul Local Alba Iulia

Publicat

Cunoscutul istoric și muzeolog Tudor Roșu îl susține pe tânărul Florea Paul Victor – candidat independent la consiliul local Alba Iulia.

Tudor Roșu este unul dintre cei mai vechi și apreciați istorici de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Politica locală are nevoie de o nouă generație iar Florea Paul reprezintă această generație.

Speranțele mele pentru un viitor mai bun în Alba Iulia se pun în Paul. Ceea ce eu și generația mea nu am reușit, sper ca generația lui Paul să reușească.

Este timpul pentru o schimbare reală, pentru un suflu nou în administrație, pentru o nouă viziune. Haideți să-i dăm toți șansa lui Florea Paul Victor să dovedească ce poate, pentru că vă garantez că nu vom regreta!” a declarat istoricul Tudor Roșu.

”Tudor Roșu nu este doar colegul meu de la Legiunea a XIII-a Gemina, dar și profesorul și prietenul meu. Spun profesor pentru că am învățat foarte multă istorie în timpul petrecut cu Tudor la Legiunea a XIII-a și prieten pentru că este alături de mine în această candidatură. Sunt profund recunoscător și onorat că o persoană atât de importantă pentru viața orașului nostru susține candidatura mea independentă în Consiliul Local.

Tudor a candidat și el acum 4 ani, tot independent, așa că am avut multe de învățat de la el în ceea ce privește campania pentru alegerile locale.  Oamenii trebuie să știe că Tudor Roșu a contribuit decisiv la sloganul meu de campanie <eu sunt 99%>, astfel că o foarte mare parte din succesul acestor alegeri i se datorează lui.

Mulțumesc, Tudor, pentru tot ce faci pentru Alba Iulia și pentru mine! Sunt sigur că vom colabora foarte bine și te asigur că ideile tale extraordinare se vor auzi prin mine  în Consiliul Local”, a declarat Florea Paul Victor.

Reamintim că tânărul candidat Florea Paul Victor are trei proiecte în domeniul culturii:

1. Program multianual de reabilitare și punere în valoare a Cimitirului Evreiesc, a bisericilor istorice (Lipoveni, Buna Vestire ETC) și a caselor istorice din Alba Iulia;

2. Fond anual pentru cultură care să fie accesat prin concurs de proiecte de către ONG-urile locale;

3. Facilități fiscale și reducere la închirierea spațiilor comerciale în scop cultural și artistic.

Reamintim cititorilor că Florea Paul Victor candidează independent la Consiliul Local Alba Iulia, fiind cel mai tânăr dintre candidați.

Acesta are un CV impresionant, fiind absolvent de Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor la UBB Cluj-Napoca, ONG-ist vechi, antrenor de fitness certificat și ghid turistic certificat. Paul a petrecut 5 ani în Statele Unite ale Americii, timp în care a muncit pentru a-și strânge bani și a-și începe propria afacere. Astăzi, Paul este un tânăr antreprenor care vrea să investească în Alba Iulia și care vrea un oraș mai modern, mai curat și cu mai multe oportunități pentru cei de vârsta lui.

Comandat de CANDIDAT INDEPENDENT, FLOREA PAUL VICTOR, funcția de consilier local al municipiului Alba Iulia.

– Distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

– CUI mandatar financiar 24200153.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate