Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Care pe care, după europarlamentare! ”Moștenitorii” din PNL ai lui Hava și calculele celorlalți, pentru Primăria Alba Iulia

Publicat

hava

Plecarea lui Mircea Hava din fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia, ar putea complica raporturile de putere din interiorul organizației județene a PNL, în condițiile în care ar începe o luptă pentru viitoarea candidatură pe locul lăsat liber de acesta. Din acest punct de vedere, există mai multe ”linii de front”.

Totodată, absența lui Hava în calitate de candidat la următoarele alegeri locale va trezi speranțele și în interiorul celorlalte partide, unde vor începe luptele interne pentru candidaturi. 

În cazul liberalilor, vorbim în primul rând despre conflicte niciodată rezolvate între cele două organizații locale forțate să se unească: cea a PNL și PDL.

Citește și S-a confirmat! Mircea Hava candidează la europarlamentare. S-a înscris deja pe listele PNL

Cu toate asigurările de unitate pe care liderii ”noului” PNL le-au dat, în urma fuziunii au rămas multe rivalități nestinse, frustrări și chiar conflicte deschise. Ocazional, acestea au ieșit la suprafață. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în perioada alegerilor locale și generale, când candidații, unii dintre ei foști adversari, au refuzat să se plimbe împreună pe la porțile cetățenilor.

O bună parte dintre foștii liberali au fost reduși la tăcere în interiorul noii formațiuni dominate de vechiul PDL. Una dintre principalele probleme dintre cele două tabere a apărut chiar la organizația municipală din Alba Iulia, cu prilejul alegerilor interne. Atunci cele două aripi au avut fiecare câte un reprezentant: Voicu Paul (fost PDL) și Gabriel Pleșa (fost PNL). Până la urmă, din doi a rămas doar unul, respectiv ”omul lui Hava”, Paul Voicu, Pleșa fiind convins să se retragă. Ambii sunt viceprimari la Alba Iulia.

Totuși, susținătorii lui Gabriel Pleșa au rămas cu ideea că fosta lor organizație a fost ”înghițită” de ”pedeliști”, iar foștii lideri ai liberalilor (cu excepția lui Florin Roman) au fost îndepărtați. De alfel, fostul președinte al organizației, Teodor Atanasiu, nici măcar nu a participat la conferința de alegeri a noii conduceri.

Frustrarea ”vechilor liberali” va duce cel mai probabil la încercarea lor de a stabili noul candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, dacă Mircea Hava va deveni europarlamentar. Probabil, opțiunea lor se va îndrepta spre actualul viceprimar Gabriel Pleșa. O altă variantă ar putea fi deputatul Florin Roman, singurul liberal care între timp s-a apropiat de fostul PDL.

De cealaltă parte, este puțin probabil ca Mircea Hava să nu dorească să își stabilească un ”urmaș” dintre foștii pedeliști. În cărți ar putea fi mai multe personaje. Voicu Paul, mâna dreaptă a acestuia, este viceprimar și totodată președintele organizației municipale a partidului. Paul ar putea fi o variantă ”safe” și ar putea fi controlat de Hava și după terminarea mandatului său. În plus, ar fi și ușor de acceptat de aparatul birocratic al primăriei, format din sute de persoane.

Problema este însă că Voicu Paul a fost niciodată o ”locomotivă” care să aducă voturi, el însuși considerându-se mai degrabă un ”vagon”. Din acest motiv, Mircea Hava nu are motive să se bazeze pe faptul că acesta va câștiga mandatul de primar. Susținera lui drept candidat ar fi extrem de riscantă și ar putea duce la pierderea celui mai important fief liberal din județ.

Apropiat de Hava este și primarul din Sebeș, Dorin Nistor, aflat la primul mandat. Ar fi însă foarte greu să îl convingă pe acesta să dea vrabia din mână, un nou mandat aproape sigur la Sebeș, pe o candidatură nesigură la Alba Iulia.

Din acest motiv, partidul s-ar putea îndrepta spre actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Acesta ar trebui însă convins să accepte o candidatură la primărie, în condițiile în care funcția de la CJ Alba este, cel puțin teoretic, mai importantă. Dumitrel a arătat că poate aduce voturi și că este un om de administrație, cu toate că, în ultimii ani, performanța acestuia în fruntea instituției județene a scăzut vizibil.

Candidatura lui Dumitrel la Primăria Alba Iulia ar putea aduce însă alte probleme partidului. Ar trebui găsit un alt candidat care să conserve poziția bună a PNL la nivel județean și postul de președinte al consiliului județean (chiar dacă nu vorbim de alegeri uninominale, liderul este decisiv).

Foarte posibila plecare a lui Mircea Hava la Parlamentul European i-a agitat și pe liderii celorlalte partide. Surse din PSD Alba au declarat că liderii locali ai acestui partid se gândesc că, pentru prima dată, au șanse să câștige funcția de primar la Alba Iulia. PSD Alba pierdea, în mod tradițional, alegerile locale la Alba Iulia. De altfel, și candidații partidului erau mai degrabă improvizați, aruncați în bătălie târziu, mai degrabă la sacrificiu.

Cine va fi însă candidatul, de această dată? Președintele organizației județene, Ioan Dîrzu, ar putea fi una dintre variantele autopropulsate, dar la fel de bine ar putea fi și senatorul Daniel Breaz, cu mai multă susținere de la București. Prefectul Dănuț Hălălai ar putea fi și el un candidat al acestui partid, dacă ținem cont de faptul că independența lui politică este pur teoretică.

Ioan Dîrzu nici nu prea are de unde alege un alt candidat cu șanse reale, în condițiile în care PSD Alba, altădată un partid efervescent, nu are lideri.

Organizația județeană a ALDE ar putea fi obligată de la centru să susțină candidatul PSD sau ar putea oferi unul propriu. Șansele să câștige ar fi însă foarte mici.

Șanse foarte mici ar avea și candidații USR, neorganizați la nivelul județului Alba, cei ai PMP (un partid pe care încearcă să îl mențină fostul deputat Clement Negruț) sau independenții. Motivele nu țin atât de personalitățile surpriză pe care aceste formațiuni le-ar putea lansa în luptă cât de lipsa de infrastructură, organizare, masă critică de membri activi și multe altele, pe care PSD și PNL le-au dezvoltat de-a lungul anilor.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Babițchi

    vineri, 07.09.2018 la 10:41

    Un excelent comentariu Ovidiu.Ton, fluență, argumentație…Uitasem ce înseamnă un editorial bun în presa locală.

  2. pilu

    sâmbătă, 08.09.2018 la 12:13

    ”Mostenitorii” sunt PDL-isti refugiati in PNL pentru a li se pierde urma. Stiu ei mai bine ce-au facut condusi de vaporeanu ajuns nr. 1. Altfel ar fi disparut ca PNTCD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu la coșul de fum al unei case din Ciuguzel. Pompierii din Aiud au intervenit pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit vineri seara, la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Ciuguzel. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un incendiu izbucnit la coșul de fum a unei locuințe din localitatea Ciuguzel. UPDATE: Incendiul a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, despre rambursarea taxei auto. Data limită până la care românii își vor primi înapoi banii

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că până la finele lunii aprilie, toate deciziile de impunere în privința restituirii taxei auto trebuie să fie emise, amenințând chiar cu demiteri în caz contrar. În plus, până la finele lunii mai, toți românii care au decizii de impunere ar trebui să își primească banii, potrivit ministrului. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Inconștiență fără limite, la Alba Iulia. Trei tineri au escaladat un stâlp de înaltă tensiune din oraș

Publicat

tineri stalp inalta tensiune

Teribilism dus la inconştienţă. Trei tineri au fost surprinși, vineri după-amiaza, în timp ce s-au urcat pe un stâlp de înaltă tensiune aflat în zona podului rutier de peste râul Ampoi, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Cluj-Napoca. Un cititor Alba24 a surprins imagini cu trei tineri care s-au cățărat pe un stâlp de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele, obligate să încheie asigurare de răspundere profesională. Proiect la Ministerul Justiţiei

Publicat

semnare acte

Firmele vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate