Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care pe care, după europarlamentare! ”Moștenitorii” din PNL ai lui Hava și calculele celorlalți, pentru Primăria Alba Iulia


Publicat

hava

Plecarea lui Mircea Hava din fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia, ar putea complica raporturile de putere din interiorul organizației județene a PNL, în condițiile în care ar începe o luptă pentru viitoarea candidatură pe locul lăsat liber de acesta. Din acest punct de vedere, există mai multe ”linii de front”.

Totodată, absența lui Hava în calitate de candidat la următoarele alegeri locale va trezi speranțele și în interiorul celorlalte partide, unde vor începe luptele interne pentru candidaturi. 

În cazul liberalilor, vorbim în primul rând despre conflicte niciodată rezolvate între cele două organizații locale forțate să se unească: cea a PNL și PDL.

Citește și S-a confirmat! Mircea Hava candidează la europarlamentare. S-a înscris deja pe listele PNL

Cu toate asigurările de unitate pe care liderii ”noului” PNL le-au dat, în urma fuziunii au rămas multe rivalități nestinse, frustrări și chiar conflicte deschise. Ocazional, acestea au ieșit la suprafață. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în perioada alegerilor locale și generale, când candidații, unii dintre ei foști adversari, au refuzat să se plimbe împreună pe la porțile cetățenilor.

O bună parte dintre foștii liberali au fost reduși la tăcere în interiorul noii formațiuni dominate de vechiul PDL. Una dintre principalele probleme dintre cele două tabere a apărut chiar la organizația municipală din Alba Iulia, cu prilejul alegerilor interne. Atunci cele două aripi au avut fiecare câte un reprezentant: Voicu Paul (fost PDL) și Gabriel Pleșa (fost PNL). Până la urmă, din doi a rămas doar unul, respectiv ”omul lui Hava”, Paul Voicu, Pleșa fiind convins să se retragă. Ambii sunt viceprimari la Alba Iulia.

Totuși, susținătorii lui Gabriel Pleșa au rămas cu ideea că fosta lor organizație a fost ”înghițită” de ”pedeliști”, iar foștii lideri ai liberalilor (cu excepția lui Florin Roman) au fost îndepărtați. De alfel, fostul președinte al organizației, Teodor Atanasiu, nici măcar nu a participat la conferința de alegeri a noii conduceri.

Frustrarea ”vechilor liberali” va duce cel mai probabil la încercarea lor de a stabili noul candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, dacă Mircea Hava va deveni europarlamentar. Probabil, opțiunea lor se va îndrepta spre actualul viceprimar Gabriel Pleșa. O altă variantă ar putea fi deputatul Florin Roman, singurul liberal care între timp s-a apropiat de fostul PDL.

De cealaltă parte, este puțin probabil ca Mircea Hava să nu dorească să își stabilească un ”urmaș” dintre foștii pedeliști. În cărți ar putea fi mai multe personaje. Voicu Paul, mâna dreaptă a acestuia, este viceprimar și totodată președintele organizației municipale a partidului. Paul ar putea fi o variantă ”safe” și ar putea fi controlat de Hava și după terminarea mandatului său. În plus, ar fi și ușor de acceptat de aparatul birocratic al primăriei, format din sute de persoane.

Problema este însă că Voicu Paul a fost niciodată o ”locomotivă” care să aducă voturi, el însuși considerându-se mai degrabă un ”vagon”. Din acest motiv, Mircea Hava nu are motive să se bazeze pe faptul că acesta va câștiga mandatul de primar. Susținera lui drept candidat ar fi extrem de riscantă și ar putea duce la pierderea celui mai important fief liberal din județ.

Apropiat de Hava este și primarul din Sebeș, Dorin Nistor, aflat la primul mandat. Ar fi însă foarte greu să îl convingă pe acesta să dea vrabia din mână, un nou mandat aproape sigur la Sebeș, pe o candidatură nesigură la Alba Iulia.

Din acest motiv, partidul s-ar putea îndrepta spre actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Acesta ar trebui însă convins să accepte o candidatură la primărie, în condițiile în care funcția de la CJ Alba este, cel puțin teoretic, mai importantă. Dumitrel a arătat că poate aduce voturi și că este un om de administrație, cu toate că, în ultimii ani, performanța acestuia în fruntea instituției județene a scăzut vizibil.

Candidatura lui Dumitrel la Primăria Alba Iulia ar putea aduce însă alte probleme partidului. Ar trebui găsit un alt candidat care să conserve poziția bună a PNL la nivel județean și postul de președinte al consiliului județean (chiar dacă nu vorbim de alegeri uninominale, liderul este decisiv).

Foarte posibila plecare a lui Mircea Hava la Parlamentul European i-a agitat și pe liderii celorlalte partide. Surse din PSD Alba au declarat că liderii locali ai acestui partid se gândesc că, pentru prima dată, au șanse să câștige funcția de primar la Alba Iulia. PSD Alba pierdea, în mod tradițional, alegerile locale la Alba Iulia. De altfel, și candidații partidului erau mai degrabă improvizați, aruncați în bătălie târziu, mai degrabă la sacrificiu.

Cine va fi însă candidatul, de această dată? Președintele organizației județene, Ioan Dîrzu, ar putea fi una dintre variantele autopropulsate, dar la fel de bine ar putea fi și senatorul Daniel Breaz, cu mai multă susținere de la București. Prefectul Dănuț Hălălai ar putea fi și el un candidat al acestui partid, dacă ținem cont de faptul că independența lui politică este pur teoretică.

Ioan Dîrzu nici nu prea are de unde alege un alt candidat cu șanse reale, în condițiile în care PSD Alba, altădată un partid efervescent, nu are lideri.

Organizația județeană a ALDE ar putea fi obligată de la centru să susțină candidatul PSD sau ar putea oferi unul propriu. Șansele să câștige ar fi însă foarte mici.

Șanse foarte mici ar avea și candidații USR, neorganizați la nivelul județului Alba, cei ai PMP (un partid pe care încearcă să îl mențină fostul deputat Clement Negruț) sau independenții. Motivele nu țin atât de personalitățile surpriză pe care aceste formațiuni le-ar putea lansa în luptă cât de lipsa de infrastructură, organizare, masă critică de membri activi și multe altele, pe care PSD și PNL le-au dezvoltat de-a lungul anilor.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Babițchi

    vineri, 07.09.2018 at 10:41

    Un excelent comentariu Ovidiu.Ton, fluență, argumentație…Uitasem ce înseamnă un editorial bun în presa locală.

  2. pilu

    sâmbătă, 08.09.2018 at 12:13

    ”Mostenitorii” sunt PDL-isti refugiati in PNL pentru a li se pierde urma. Stiu ei mai bine ce-au facut condusi de vaporeanu ajuns nr. 1. Altfel ar fi disparut ca PNTCD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Cămin cultural cu muzeu și dispensar medical la Pâclișa. Primăria Alba Iulia vrea să continue investiția oprită acum 4 ani

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să continue lucrările la noul cămin cultural din Pâclișa, ce va găzdui și dispensar și muzeu etnografic, o investiție ce a fost aprobată în 2012 și oprită patru ani mai târziu. Contractul cu constructorul a fost reziliat, din cauza întârzierii lucrărilor și calității acestora.

Acum au fost actualizate cifrele investiției, prețul urcând cu circa 1,2 milioane lei și se propune continuarea lucrărilor ce au rămas la stadiul de structură de rezistență, pentru clădirea proiectată să aibă patru niveluri.

În ședința de vineri, consilierii locali vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați, faza proiect tehnic pentru obiectivul de investiții ”Construire cămin cultural, cabinete medicale și muzeu etnografic” – localitatea Pâclișa – municipiul Alba Iulia.

Imobilul se află pe strada Carpenului 129 A, are suprafața desfășurată de 979,10 mp și cea construită de 157.50 mp, iar valoarea totală actualizată a investiției este de 4.351.699,52 lei (inclusiv TVA),din care lucrări construcții-montaj 3.431.194,53 lei. Comparativ, valoarea aprobată inițial, în 2012, era de 3.140.747,97 lei (inclusiv TVA).

Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

Regimul de înălțime al clădirii este demisol – 3 niveluri și parter.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat în 2012. Proiectul prevedea construirea unui imobil nou în Pâclișa, în care să funcționeze căminul cultural, un muzeu etnografic, dar și cabinete medicale. Clădirea ce adăpostea căminul cultural era veche, în stare avansată de degradare și a fost demolată.

În 2014, Fininvest SRL Alba Iulia a început lucrările și a realizat structura de rezistență, o parte din închiderile perimetrale și hidroizolații – toate în proporție de 75%.

”Deoarece execuția lucrărilor avansa greoi, nu au fost respectate termenele contractuale și având probleme din punct de vedere calitativ”, Primăria Alba Iulia a decis în 2016 rezilierea contractului de execuție, iar lucrările au rămas în stadiul de acum patru ani, potrivit documentației.

Lucrările neconforme nu au fost decontate, iar acestea trebuie remediate.

Ulterior, documentația tehnică inițială a fost completată și a fost nevoie de o nouă autorizație de construire.

În 2018, au fost actualizate prețurile și recalculate cantitățile ”rest de executat”.

Lucrările propuse în continuare sunt la structura de rezistență, compartimentare clădire, finisaje interioare și exterioare, racordare la utilități și amenajări exterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numele a 40 de prizonieri din Alba, făcute publice de ambasadorul român la Moscova. Vezi dacă strămoșii tăi sunt pe LISTĂ

Publicat

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a reușit să recupereze, în premieră, după o muncă titanică în arhive, numele a 800 de prizonieri români din cel de-al doilea război mondial, morți în lagărul NKVD nr. 99 de la Spassk, Karaganda, Kazahstan.

Este un demers unic realizat în memoria celor care și-au dat viața pentru această țară, uitați într-un lagăr de exterminare dintr-o țară ”prietenă”

Dintre aceștia, 40 de prizonieri sunt din județul Alba. Este vorba despre oameni despre care familiile lor nu au mai știut nimic, niciodată, considerâdu-i decedați în război. Lista lor, mai jos.

Unele dintre sate nu mai fac astăzi parte din județul Alba, iar altele au denumiri schimbate. Cercetarea a fost făcută pe baza arhivelor și a datelor de atunci.

Acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă” a scris Vasile Soare, pe contul său de Facebook.

Lista nominală completă a celor 800 de prizonieri români decedați în lagărul NKVD de la Spassk (Kazahstan), poate fi vizualizată aici.

Ambasadorul Vasile Soare, a postat pe contul său de Facebook, informații importante legate de aceste liste.

Acesta a realizat cercetările de unul singur și chiar s-a dus de mai multe ori în zona lagărului, unde a realizat o serie de fotografii în care se observă gropi de înhumare sau obiecte personale ale deținuților.

”Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or. KARAGANDA, în timpul primului mandat de ambasador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri.

Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române.

Când am întocmit Lista (2003), eu am retranscris în limba română ceea ce s-a consemnat în anii 1941-1950 în limba rusă în registrele lagărului…

Aşadar, acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă! Trebuie să se ţină cont şi de faptul că în vremea aceea, unele localităţi se aflau în alte judeţe/vecine astăzi (ex.unele localităţi din jud.Râmnicu Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud.Vrancea).

Important de menţionat este că, după cercetarea în Arhivele din or.Karaganda/Kazahstan (unde făceam deplasări periodic aprox. 1000 km de la Alma-Ata, fosta capitală a Kazahstanului, unde se afla Ambasada României la acea vreme) şi identificarea datelor preţioase despre detenţia în Lagărul nr.99 de la Spassk a peste 7000 de prizonieri români care au ajuns, mulţi dintre ei, după Stalingrad-Cotul Donului la muncă în minele de cărbuni din regiune, Dumnezeu m-a luminat şi m-a determinat să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru cinstirea memoriei celor peste 900 de prizonieri români care au murit în acel lagăr între 1941-1950 (din păcate, atunci găsisem în arhive în clar aprox. 800 de nume).

Aşa se face că, după complicate aventuri, subsemnatul a reuşit să realizeze PRIMUL MONUMENT ROMÂNESC DIN SPAŢIUL FOSTEI URSS DEDICAT PRIZONIERILOR ROMÂNI MORŢI ÎN LAGĂRELE SOVIETICE, care a fost amplasat în cimitirul prizonierilor străini de peste drum de fostul lagăr SPASSK 99 şi dezvelit, în cadrul unei ceremonii emoţionante, la 9 septembrie 2003, de însuşi preşedintele României de la acea vreme, dl.Ion Iliescu, aflat în vizită oficială în Kazahstan. Monumentul a fost sfinţit atunci de un preot roman după tradiţia noastră” a scris ambasadorul, pe Facebook.

”Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălţare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul şi locul de înhumare a taţilor, bunicilor, străbunicilor şi rudelor acestora – foşti prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan şi URSS. Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii.

Fie ca astăzi şi sufletele ostaşilor români căzuţi pe front sau morţi ca prizonieri de război în lagăre în URSS şi nu numai să se înalţe, noi toţi având datoria să nu-I uităm şi să le cinstim memoria cum se cuvine!!!” a mai adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O conductă de gaz de pe o stradă din Sebeș a fost fisurată după ce un perete s-a prăbușit

Publicat

O conductă de gaz metan a fost fisurată în Sebeș, pe strada Cloșca, după ce un perete dintr-o construcție s-a prăbușit și deteriorat conducta. 

La fața locului au intervenit pompierii din Sebeș.

Potrivit ISU Alba, mai multe persoane ce locuiesc în apropierea conductei de gaz lucrau la o construcție, iar  un perete din construcție s-a prăbușit și elementele componente ale acestuia au deteriorat conducta de gaz.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic

Publicat

nori furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, joi după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Atenționarea este valabilă până la ora 17.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate