Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care pe care, după europarlamentare! ”Moștenitorii” din PNL ai lui Hava și calculele celorlalți, pentru Primăria Alba Iulia


Publicat

hava

Plecarea lui Mircea Hava din fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia, ar putea complica raporturile de putere din interiorul organizației județene a PNL, în condițiile în care ar începe o luptă pentru viitoarea candidatură pe locul lăsat liber de acesta. Din acest punct de vedere, există mai multe ”linii de front”.

Totodată, absența lui Hava în calitate de candidat la următoarele alegeri locale va trezi speranțele și în interiorul celorlalte partide, unde vor începe luptele interne pentru candidaturi. 

În cazul liberalilor, vorbim în primul rând despre conflicte niciodată rezolvate între cele două organizații locale forțate să se unească: cea a PNL și PDL.

Citește și S-a confirmat! Mircea Hava candidează la europarlamentare. S-a înscris deja pe listele PNL

Cu toate asigurările de unitate pe care liderii ”noului” PNL le-au dat, în urma fuziunii au rămas multe rivalități nestinse, frustrări și chiar conflicte deschise. Ocazional, acestea au ieșit la suprafață. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în perioada alegerilor locale și generale, când candidații, unii dintre ei foști adversari, au refuzat să se plimbe împreună pe la porțile cetățenilor.

O bună parte dintre foștii liberali au fost reduși la tăcere în interiorul noii formațiuni dominate de vechiul PDL. Una dintre principalele probleme dintre cele două tabere a apărut chiar la organizația municipală din Alba Iulia, cu prilejul alegerilor interne. Atunci cele două aripi au avut fiecare câte un reprezentant: Voicu Paul (fost PDL) și Gabriel Pleșa (fost PNL). Până la urmă, din doi a rămas doar unul, respectiv ”omul lui Hava”, Paul Voicu, Pleșa fiind convins să se retragă. Ambii sunt viceprimari la Alba Iulia.

Totuși, susținătorii lui Gabriel Pleșa au rămas cu ideea că fosta lor organizație a fost ”înghițită” de ”pedeliști”, iar foștii lideri ai liberalilor (cu excepția lui Florin Roman) au fost îndepărtați. De alfel, fostul președinte al organizației, Teodor Atanasiu, nici măcar nu a participat la conferința de alegeri a noii conduceri.

Frustrarea ”vechilor liberali” va duce cel mai probabil la încercarea lor de a stabili noul candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, dacă Mircea Hava va deveni europarlamentar. Probabil, opțiunea lor se va îndrepta spre actualul viceprimar Gabriel Pleșa. O altă variantă ar putea fi deputatul Florin Roman, singurul liberal care între timp s-a apropiat de fostul PDL.

De cealaltă parte, este puțin probabil ca Mircea Hava să nu dorească să își stabilească un ”urmaș” dintre foștii pedeliști. În cărți ar putea fi mai multe personaje. Voicu Paul, mâna dreaptă a acestuia, este viceprimar și totodată președintele organizației municipale a partidului. Paul ar putea fi o variantă ”safe” și ar putea fi controlat de Hava și după terminarea mandatului său. În plus, ar fi și ușor de acceptat de aparatul birocratic al primăriei, format din sute de persoane.

Problema este însă că Voicu Paul a fost niciodată o ”locomotivă” care să aducă voturi, el însuși considerându-se mai degrabă un ”vagon”. Din acest motiv, Mircea Hava nu are motive să se bazeze pe faptul că acesta va câștiga mandatul de primar. Susținera lui drept candidat ar fi extrem de riscantă și ar putea duce la pierderea celui mai important fief liberal din județ.

Apropiat de Hava este și primarul din Sebeș, Dorin Nistor, aflat la primul mandat. Ar fi însă foarte greu să îl convingă pe acesta să dea vrabia din mână, un nou mandat aproape sigur la Sebeș, pe o candidatură nesigură la Alba Iulia.

Din acest motiv, partidul s-ar putea îndrepta spre actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Acesta ar trebui însă convins să accepte o candidatură la primărie, în condițiile în care funcția de la CJ Alba este, cel puțin teoretic, mai importantă. Dumitrel a arătat că poate aduce voturi și că este un om de administrație, cu toate că, în ultimii ani, performanța acestuia în fruntea instituției județene a scăzut vizibil.

Candidatura lui Dumitrel la Primăria Alba Iulia ar putea aduce însă alte probleme partidului. Ar trebui găsit un alt candidat care să conserve poziția bună a PNL la nivel județean și postul de președinte al consiliului județean (chiar dacă nu vorbim de alegeri uninominale, liderul este decisiv).

Foarte posibila plecare a lui Mircea Hava la Parlamentul European i-a agitat și pe liderii celorlalte partide. Surse din PSD Alba au declarat că liderii locali ai acestui partid se gândesc că, pentru prima dată, au șanse să câștige funcția de primar la Alba Iulia. PSD Alba pierdea, în mod tradițional, alegerile locale la Alba Iulia. De altfel, și candidații partidului erau mai degrabă improvizați, aruncați în bătălie târziu, mai degrabă la sacrificiu.

Cine va fi însă candidatul, de această dată? Președintele organizației județene, Ioan Dîrzu, ar putea fi una dintre variantele autopropulsate, dar la fel de bine ar putea fi și senatorul Daniel Breaz, cu mai multă susținere de la București. Prefectul Dănuț Hălălai ar putea fi și el un candidat al acestui partid, dacă ținem cont de faptul că independența lui politică este pur teoretică.

Ioan Dîrzu nici nu prea are de unde alege un alt candidat cu șanse reale, în condițiile în care PSD Alba, altădată un partid efervescent, nu are lideri.

Organizația județeană a ALDE ar putea fi obligată de la centru să susțină candidatul PSD sau ar putea oferi unul propriu. Șansele să câștige ar fi însă foarte mici.

Șanse foarte mici ar avea și candidații USR, neorganizați la nivelul județului Alba, cei ai PMP (un partid pe care încearcă să îl mențină fostul deputat Clement Negruț) sau independenții. Motivele nu țin atât de personalitățile surpriză pe care aceste formațiuni le-ar putea lansa în luptă cât de lipsa de infrastructură, organizare, masă critică de membri activi și multe altele, pe care PSD și PNL le-au dezvoltat de-a lungul anilor.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Babițchi

  vineri, 07.09.2018 at 10:41

  Un excelent comentariu Ovidiu.Ton, fluență, argumentație…Uitasem ce înseamnă un editorial bun în presa locală.

 2. pilu

  sâmbătă, 08.09.2018 at 12:13

  ”Mostenitorii” sunt PDL-isti refugiati in PNL pentru a li se pierde urma. Stiu ei mai bine ce-au facut condusi de vaporeanu ajuns nr. 1. Altfel ar fi disparut ca PNTCD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Datoriile către stat vor putea fi plătite în rate. Guvernul pregătește o ordonanță prin care sumele restante să fie eșalonate

Publicat

Guvernul ia în calcul să-i păsuiască pe datornici și să îi lase să plătească sumele restante în rate, pe o perioada de 12 luni. De eșalonare vor putea beneficia persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei și persoanele juridice care au restante mai mari de 5000 lei. Condiția este să nu fi avut datorii la stat înainte de declanșarea stării de urgență.

De la începutul stării de urgenţă şi până acum, firmele au cumulat datorii de peste 16 miliarde de lei.

Conform proiectului, facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, cu rate egale sau inegale, în funcţie de modalitatea propusă de contribuabil în graficul de eşalonare.

Totuşi, trebuie menţionat că, pe perioada pentru care se acordă înlesnirea, contribuabilul va datora dobânzi pentru obligaţiile fiscale eşalonate, de 0,02% pe zi. Dobânzile se calculează pentru fiecare rată din graficul de plată, începând cu data emiterii deciziei de eşalonare şi până la termenul de plată sau data achitării ratei.

Eşalonarea sumelor restante ar urma să fie făcută pe o perioadă de 12 luni, iar de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei şi firmele cu restanţe mai mari de 5000 lei..

Contribuabilii care vor să beneficieze de această facilitate, trebuie să depună o cerere până la ‪dată de 15 decembrie 2020‬, potrivit proiectului ordonanţă pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. În plus, trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu se afle în procedura insolvenţei ori în dizolvare.

Calendarul de rambursare a datoriilor va fi lăsat la latitudinea firmelor, dar nu trebuie să depășească un an.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor vine cu un nou proiect de OUG menit să combată efectele pandemiei de COVID-19, care au generat dificultăţi financiare operatorilor economici din toate domeniile, la câteva luni distanţă de la apariţia OUG nr. 69/2020, prin intermediul căreia contribuabilii pot beneficia de anularea dobânzilor şi penalităţilor aferente obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020.

Protrivit Agerpres prin acest proiect Guvernul introduce o nouă facilitate care constă în înlesnirea la plată pentru contribuabilii care au acumulat obligaţii fiscale ulterior declarării stării de urgenţă, respectiv după data de 16 martie 2020. Aceştia vor avea posibilitatea să solicite eşalonarea la plată a acestor sume, pe o perioadă de până la 12 luni, fără a fi obligaţi să constituie garanţii în acest scopUn alt avantaj constă în faptul că solicitantul îşi va stabili singur calendarul de rambursare pe perioada eşalonării.

Noua procedură a eşalonării, derogatorie şi mult simplificată faţă de cea existentă, aduce o serie de beneficii contribuabililor care au acumulat obligaţii fiscale începând cu data de 16 martie 2020, însă cu anumite condiţii:

 • -să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
 • -să nu se regăsească în procedură de insolvenţă sau dizolvare; să aibă depuse toate declaraţiile fiscale la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Călin Popescu Tăriceanu și liderii din 21 de județe au demisionat din ALDE. Vor candida la parlamentare pe listele PRO România

Publicat

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se va înscrie în Pro România şi va candida pe listele acestei formaţiuni politice la alegerile parlamentare. Alături de acesta, au mai demisionat și se vor înscrie în PRO România alți lideri de filiale județene ALDE. Pe listă nu se regăsesc și reprezentanți din Alba, ceea ce ar însemna că județul nu ar avea candidați pentru Senat sau Camera Deputaților.

Reprezentanţii ALDE precizează, într-un comunicat de presă, că pe 8 octombrie conducerea partidului a aprobat protocolul de fuziune între ALDE şi Pro România, fuziunea urmând a fi validată pe 8 noiembrie la congres.

„Procedurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie. Prevederile legale în cazul fuziunii a două partide obligă ALDE şi Pro România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegaţiei Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu Pro România implică obligaţia tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare să candideze pe lista Pro România. Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calităţii de membru de partid PRO România. Această obligaţie revine tuturor membrilor ALDE care urmează să candideze la alegerile parlamentare şi îl vizează inclusiv pe preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu”, precizează comunicatul transmis de ALDE.

În afară de Tăriceanu, din partea ALDE se vor mai afla pe liste, printre alţii, Varujan Vosganian, Anton Anton, Constantin Avram.

Potrivit ordinii de zi a ședinței Biroului Politic Executiv al ALDE, au fost înscrise la vot următoarele demisii/numiri:
– Călin Popescu-Tăriceanu din funcția de Președinte ALDE (începând cu data de 20 octombrie 2020); numire în funcția de Președinte interimar ALDE – Daniel Chițoiu, vicepreședinte ALDE; cooptare în funcția de membru al Biroului Politic Executiv ALDE a lui Mihai Ruse;
– Constantin Basangiac – demisie din funcție membru ALDE (filiala Giurgiu) și din toate funcțiile deținute în partid; numire Alexandru Vladu în funcția de președinte interimar al filialei
– Traian Bendorfean – demisie din funcție membru ALDE (filiala Mureș) și din toate funcțiile deținute în partid; numire Doru Rus în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Mureș
– Robert Hristea demisie din funcție membru ALDE (filiala Argeș) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Dan Olărescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Argeș
– Constantin Avram – demisie din funcție membru ALDE (filiala Bacău) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Maricica Luminița Coșa în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Bacău
-numire Constantin Brașoveanu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Bistrița Năsăud
– Roxana Țurcanu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Botoșani) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Bogdan Corneliu Dăscălescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Botoșani
– Cristian Dima – demisie din funcție membru ALDE (filiala Galați) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Radu Cosca în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Galați
– Nistor Duval demisie din funcție membru ALDE (filiala Dolj) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Andra Mirela Popescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Dolj
– Mircea Ioan Moloț – demisie din funcție membru ALDE (filiala Hunedoara) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Cornel Cristian Coroescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Hunedoara
– Varujan Vosganian – demisie din funcție membru ALDE (filiala Iași) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Costel Irimia în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Iași
– Cătălin Beciu demisie din funcție membru ALDE (filiala Prahova) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Constantin Nemeș în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Prahova
– Valeriu Crișan – demisie din funcție n membru ALDE (filiala Sălaj) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Ambroziu Perneș în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sălaj
– Marin Horațiu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sibiu) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Violeta Sora în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sibiu
– Adrian Ștef – demisie din funcție din membru ALDE (filiala Satu Mare) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Florin Dumitru Ionici în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Satu Mare
– Octavian Ilișoi – demisie din funcție membru ALDE (filiala Suceava) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Marcel Dan Roibu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Suceava
– Samuel Calotă – demisie din funcție membru ALDE (filiala Teleorman) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numireGabriel Geagulea în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Teleorman
– Emilian Frîncu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Vâlcea) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Liviu Dan în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Vâlcea
– Daniel Olteanu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Vaslui) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Dan Mihai Marian în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Vaslui
– Tudor Tim Ionescu – demisie membru ALDE (filiala Sector 1, București) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Oana Mina Drăghici în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 1
– Andrei Metehău – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector2, București) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Teodor Gui în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 2
-Adrian Chiotan – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector 4, Bucuresti) și din toate funcțiile deținute in partid; numire Viorica Toma în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 4, conform Art.75 lit n) din Statutul ALDE;
– Bogdan Trifan – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector 6, Bucuresti) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Marin Cupăreanu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 6

surse: agerpres.ro, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câtă mâncare aruncă la gunoi fiecare român – studiu realizat în Ungaria. Europa risipește 89 de milioane de tone pe an

Publicat

Românii aruncă 5 milioane de tone de mâncare pe an, potrivit unui document al Autorității pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria, care face o comparație între țara vecină și alte țări.  

89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa.

Situația este confirmată și de autoritățile din România. Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, a anunţat recent că fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie.

Hanganu a mai spus că ținta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Valoarea voucherului pentru ”Afterschool” a scăzut la jumătate, iar lista beneficiarilor este restrânsă. Condiții

Publicat

Tichetul educațional pentru programul „Şcoală după şcoală” este, în acest an școlar în valoare de 200 de lei pe lună, iar la acesta au acces elevii din clasele primare care provin din medii vulnerabile.

Inițial, în vara acestui an, Parlamentul aprobase valoarea tichetului de 400 de lei (0,8 ISR), însă Guvernul a redus valoarea la 200 de lei, prin OUG 171/2020, publicată în 15 octombrie în Monitorul Oficial.

Totodată, a fost restrânsă accesibilitatea la acest facilități. Programul se adresează doar elevilor aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii, în special pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii rome, elevii din mediul rural, elevii cu dizabilitaţi, elevii din comunităţile dezavantajate economic, potrivit avocatnet.ro.

Tichetul va fi doar în format electronic, nu fizic cum stabilise Parlamentul.

Programul „Şcoală după şcoală” este inclus în Legea educaţiei din 2011, dar este primul an în care părinţii elevilor din clasele primare care provin din medii defavorizate pot primi tichete pentru acoperirea cheltuielilor indiferent dacă elevii participă la un astfel de program în sistemul public sau privat.

Data limită până la care pot fi cerute aceste tichete este 14 decembrie 2020. Criteriile de eligibilitate și actele necesare se vor stabili prin ordin al ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate