Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Care pe care, după europarlamentare! ”Moștenitorii” din PNL ai lui Hava și calculele celorlalți, pentru Primăria Alba Iulia

Publicat

hava

Plecarea lui Mircea Hava din fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia, ar putea complica raporturile de putere din interiorul organizației județene a PNL, în condițiile în care ar începe o luptă pentru viitoarea candidatură pe locul lăsat liber de acesta. Din acest punct de vedere, există mai multe ”linii de front”.

Totodată, absența lui Hava în calitate de candidat la următoarele alegeri locale va trezi speranțele și în interiorul celorlalte partide, unde vor începe luptele interne pentru candidaturi. 

În cazul liberalilor, vorbim în primul rând despre conflicte niciodată rezolvate între cele două organizații locale forțate să se unească: cea a PNL și PDL.

Citește și S-a confirmat! Mircea Hava candidează la europarlamentare. S-a înscris deja pe listele PNL

Cu toate asigurările de unitate pe care liderii ”noului” PNL le-au dat, în urma fuziunii au rămas multe rivalități nestinse, frustrări și chiar conflicte deschise. Ocazional, acestea au ieșit la suprafață. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în perioada alegerilor locale și generale, când candidații, unii dintre ei foști adversari, au refuzat să se plimbe împreună pe la porțile cetățenilor.

O bună parte dintre foștii liberali au fost reduși la tăcere în interiorul noii formațiuni dominate de vechiul PDL. Una dintre principalele probleme dintre cele două tabere a apărut chiar la organizația municipală din Alba Iulia, cu prilejul alegerilor interne. Atunci cele două aripi au avut fiecare câte un reprezentant: Voicu Paul (fost PDL) și Gabriel Pleșa (fost PNL). Până la urmă, din doi a rămas doar unul, respectiv ”omul lui Hava”, Paul Voicu, Pleșa fiind convins să se retragă. Ambii sunt viceprimari la Alba Iulia.

Totuși, susținătorii lui Gabriel Pleșa au rămas cu ideea că fosta lor organizație a fost ”înghițită” de ”pedeliști”, iar foștii lideri ai liberalilor (cu excepția lui Florin Roman) au fost îndepărtați. De alfel, fostul președinte al organizației, Teodor Atanasiu, nici măcar nu a participat la conferința de alegeri a noii conduceri.

Frustrarea ”vechilor liberali” va duce cel mai probabil la încercarea lor de a stabili noul candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, dacă Mircea Hava va deveni europarlamentar. Probabil, opțiunea lor se va îndrepta spre actualul viceprimar Gabriel Pleșa. O altă variantă ar putea fi deputatul Florin Roman, singurul liberal care între timp s-a apropiat de fostul PDL.

De cealaltă parte, este puțin probabil ca Mircea Hava să nu dorească să își stabilească un ”urmaș” dintre foștii pedeliști. În cărți ar putea fi mai multe personaje. Voicu Paul, mâna dreaptă a acestuia, este viceprimar și totodată președintele organizației municipale a partidului. Paul ar putea fi o variantă ”safe” și ar putea fi controlat de Hava și după terminarea mandatului său. În plus, ar fi și ușor de acceptat de aparatul birocratic al primăriei, format din sute de persoane.

Problema este însă că Voicu Paul a fost niciodată o ”locomotivă” care să aducă voturi, el însuși considerându-se mai degrabă un ”vagon”. Din acest motiv, Mircea Hava nu are motive să se bazeze pe faptul că acesta va câștiga mandatul de primar. Susținera lui drept candidat ar fi extrem de riscantă și ar putea duce la pierderea celui mai important fief liberal din județ.

Apropiat de Hava este și primarul din Sebeș, Dorin Nistor, aflat la primul mandat. Ar fi însă foarte greu să îl convingă pe acesta să dea vrabia din mână, un nou mandat aproape sigur la Sebeș, pe o candidatură nesigură la Alba Iulia.

Din acest motiv, partidul s-ar putea îndrepta spre actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Acesta ar trebui însă convins să accepte o candidatură la primărie, în condițiile în care funcția de la CJ Alba este, cel puțin teoretic, mai importantă. Dumitrel a arătat că poate aduce voturi și că este un om de administrație, cu toate că, în ultimii ani, performanța acestuia în fruntea instituției județene a scăzut vizibil.

Candidatura lui Dumitrel la Primăria Alba Iulia ar putea aduce însă alte probleme partidului. Ar trebui găsit un alt candidat care să conserve poziția bună a PNL la nivel județean și postul de președinte al consiliului județean (chiar dacă nu vorbim de alegeri uninominale, liderul este decisiv).

Foarte posibila plecare a lui Mircea Hava la Parlamentul European i-a agitat și pe liderii celorlalte partide. Surse din PSD Alba au declarat că liderii locali ai acestui partid se gândesc că, pentru prima dată, au șanse să câștige funcția de primar la Alba Iulia. PSD Alba pierdea, în mod tradițional, alegerile locale la Alba Iulia. De altfel, și candidații partidului erau mai degrabă improvizați, aruncați în bătălie târziu, mai degrabă la sacrificiu.

Cine va fi însă candidatul, de această dată? Președintele organizației județene, Ioan Dîrzu, ar putea fi una dintre variantele autopropulsate, dar la fel de bine ar putea fi și senatorul Daniel Breaz, cu mai multă susținere de la București. Prefectul Dănuț Hălălai ar putea fi și el un candidat al acestui partid, dacă ținem cont de faptul că independența lui politică este pur teoretică.

Ioan Dîrzu nici nu prea are de unde alege un alt candidat cu șanse reale, în condițiile în care PSD Alba, altădată un partid efervescent, nu are lideri.

Organizația județeană a ALDE ar putea fi obligată de la centru să susțină candidatul PSD sau ar putea oferi unul propriu. Șansele să câștige ar fi însă foarte mici.

Șanse foarte mici ar avea și candidații USR, neorganizați la nivelul județului Alba, cei ai PMP (un partid pe care încearcă să îl mențină fostul deputat Clement Negruț) sau independenții. Motivele nu țin atât de personalitățile surpriză pe care aceste formațiuni le-ar putea lansa în luptă cât de lipsa de infrastructură, organizare, masă critică de membri activi și multe altele, pe care PSD și PNL le-au dezvoltat de-a lungul anilor.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Babițchi

    vineri, 07.09.2018 la 10:41

    Un excelent comentariu Ovidiu.Ton, fluență, argumentație…Uitasem ce înseamnă un editorial bun în presa locală.

  2. pilu

    sâmbătă, 08.09.2018 la 12:13

    ”Mostenitorii” sunt PDL-isti refugiati in PNL pentru a li se pierde urma. Stiu ei mai bine ce-au facut condusi de vaporeanu ajuns nr. 1. Altfel ar fi disparut ca PNTCD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT grav la Petreşti: Trei persoane rănite după ce două maşini s-au lovit

Publicat

smurd

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Petreşti. Din primele date, două autoturisme au intrat în coliziune. Una dintre persoanele rănite a rămas prinsă în caroseria maşinii. Potrivit ISU Alba, la faţa locului intervine Garda Sebeş cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Toate persoanele rănite sunt conştiente. UPDATE: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut. Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani. “Persoanele care nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De JOI: Înscrieri pentru LOCURI de PARCARE la Alba Iulia. Condiții, zone vizate, calendar și acte necesare

Publicat

parcari publice

Primăria Alba Iulia începe, din 20 iunie, înscrierile pentru atribuirea unor noi locuri de parcare de reședință, pe bază de abonament. Atribuirea se face numai în limita unui loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație în blocurile arondate. O persoană poate depune un singur dosar. Înscrierile se vor face între orele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rezervația Masa Jidovului, filmată cu drona. Cum arată unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din Alba

Publicat

Masa Jidovului este un monument al naturii cunoscut de localnicii de pe Valea Sebeșului și sub denumirea de „Masa Uriașului”. Formațiunea de piatră face parte dintr-o arie protejată de interes național, de fapt o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic situată în sud-vestul Transilvaniei, la granița dintre Alba și Sibiu. Rezervația naturală, inclusă în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate