ACTUALITATE
Care sunt cele mai căutate domenii de angajare. Persoanele peste 45 de ani, cele mai puțin interesate să-și schimbe cariera
Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt cele mai puțin interesate să-și schimbe cariera, arată un studiu recent.
Comparativ, cele mai multe aplicări pentru job nou vin din partea tinerilor între 25 și 35 de ani.
Candidații din segmentul de vârstă 45+ formează categoria profesională cu cel mai scăzut nivel de activitate din punctul de vedere al aplicărilor și al intenției de schimbare a carierei. În acest segment, eJobs a înregistrat puțin peste 100.000 de aplicări pe lună.
Comparativ, candidații care au între 25 și 35 ani ani cumulează lunar aproape 400.000 de aplicări. Pentru cei între 18 și 24 de ani se înregistrează 350.000 de aplicări, iar cei între 36 și 45 de ani aproape 200.000.
De la începutul anului și până acum, din cele peste 10 milioane de aplicări de pe platformă, doar 10%, respectiv 1 milion, au venit din partea candidaților care au mai mult de 45 de ani.
Cele mai căutate domenii de angajare
Domeniile de activitate cele mai căutate au fost:
- retail
- construcții
- servicii, transport / logistică și servicii financiare.
- Cel mai scăzut interes a fost pentru domeniile:
- educație / training, media / internet
- oil&gas
- asigurări
- real estate
- marketing
- IT.
Persoanele cu vârsta peste 45 de ani – preferințe la angajare
„Cu cât vorbim despre joburi în domenii care cer un nivel mai ridicat de digitalizare, de cunoaștere fluentă a uneia sau mai multor limbi străine sau cu cât ritmul de lucru este mai dinamic, cu atât candidații sunt mai reticenți în a aplica.
Sondajele noastre arată că, pe măsură ce înaintează în vârstă, candidații pun preț mai degrabă de stabilitate, pe un mediu de lucru predictibil și pe un anumit grad de confort pe care angajatorii îl pot oferi. Mai degrabă decât pe aspecte precum posibilitatea de a lucra de acasă sau oportunitățile de creștere în carieră. (…) Reticenți sunt și când vine vorba despre mutarea în afara țării.”, spune Roxana Drăghici, reprezentant eJobs, potrivit Mediafax.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani, a crescut numărul românilor care își iau și un al doilea job, cu jumătate de normă, mai ales în cazul candidaților care au maximum 40 de ani. După acest prag, sunt mult mai puțin dispuși să aibă două locuri de muncă în paralel.
În funcție de nivelul de experiență, segmentul mid-level (2-5 ani de experiență) este cel mai activ în căutarea unui nou loc de muncă. Urmează apoi cei care aplică pentru joburile entry level (0-2 ani de experiență). În acest caz, este vorba despre candidați care fie au trecut printr-un proces de reconversie profesională, fie sunt dispuși să accepte inclusiv joburi care nu necesită o specializare anume.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.