Connect with us
Advertisement

Eveniment

Care sunt salariile pădurarilor angajați la ocolul silvic. Beneficii și condiții de pensionare

Publicat

Personalul silvic are salariu de bază mai mare față de alte categorii de angajați din România. De asemenea, la ieșirea pensie, pădurarii vor primi cinci salarii compensatorii.

Sunt facilități aplicate în acest domeniu încă de anul trecut, în contextul în care s-au înmulțit cazurile de agresiuni asupra pădurarilor. Autoritățile au luat și alte măsuri, precum acordarea atribuțiilor de pază cu armament de serviciu.

Care sunt salariile pădurarilor

Salarizarea pentru funcția de bază pădurar este de 1,5 ori mai mare față de salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Adică un pădurar primește un salariu minim brut de 3.345 lei, respectiv salariu în mână de cel puțin 1.966 lei, potrivit impact.ro.

Măsura se aplică din 2020.

Modificări din statutul personalului silvic

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special.

Printre modificările din noul statut al personalului silvic se află dotarea pădurarilor cu atribuţii de pază cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Aceștia pot face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor.

Alte beneficii

Alte beneficii sunt asigurarea unei locuințe de serviciu sau bani pentru plata chiriei și oferirea a cinci salarii compensatorii la momentul pensionării.

Dacă reședința sau domiciliul personalului silvic de teren – pădurari, brigadieri silvici, ajutori șef district, șefi district – se află în afara perimetrului unei localități, acesta beneficiază de un spor de izolare, care variază, în funcție de distanță, între 10% și 30% din salariul negociat, în condiții negociate cu angajatorul.

De asemenea, personalul silvic transferat în interesul serviciului la o altă unitate silvică situată în altă localitate are dreptul la plata cheltuielilor de transport pentru el și membrii familiei, precum și pentru bunurile personale.

Are dreptul și la plata unei indemnizații impozabile, egală cu salariul brut pe 3 luni. Plata acestor drepturi se face de unitatea la care se transferă.

Perioadele în care personalul silvic a desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale reprezintă stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă, determină reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru fiecare 5 ani în care şi-a exercitat profesia în locurile de muncă prevăzute mai sus, precum şi majorarea punctajelor lunare de pensie.

sursă: impact.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Padurea

    luni, 18.10.2021 at 08:25

    Astia or fi cei care trebuie sa controleze si taierile ilegale de padure ?

  2. Ss

    luni, 18.10.2021 at 09:11

    Vai dar ce conditii si ce salarii mari….la 2000 de lei pe luna, te lupti cu mafia ” de dracii o găsește „

  3. Stefanescu Mihail

    joi, 21.10.2021 at 10:29

    Asa este ,, pe hartie ,, , dar nu se aplica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement