Economie
Casa Verde Fotovoltaice 2023: Data de la care persoanele fizice se pot înscrie. Calendar, acte necesare, condiții de participare
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tánczos Barna a anunțat, marți, data de la care românii care doresc panouri fotovoltaice pot aplica pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Înscrierile persoanelor juridice, care au început pe 2 mai, sunt încă în derulare până pe 12 mai, iar câteva zile mai târziu încep înscrierile pentru persoane fizice.
Începând din 19 mai vor putea să se înscrie și persoanele fizice. Pentru județul Alba înscrierile la Casa verde Fotovoltaice 2023 încep din data de 24 mai și se termină în 26 mai.
Perioada de depunere a cererilor pentru persoanele fizice este 19 mai – 26 iunie.
În plus, documentele trebuie depuse în termen de 3 zile, în funcție programarea făcută pentru fiecare regiune.
Calendar Casa Verde Fotovoltaice 2023 – Perioada de înscriere județe
- București Ilfov – 19, 22, 23 mai
- Regiunea Centru ( judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) – 24, 25, 26 mai
- Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) – 29, 30, 31 mai
- Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – 6,7,8 iunie
- Regiunea Sud Est ( judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – 9, 12, 13 iunie
- Regiunea Sud Muntenia ( judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – 14, 15, 16 iunie
- Regiunea Sud Vest ( judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – 19, 20, 21 iunie
- Regiunea Vest ( judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – 22, 23, 26 iunie
De asemenea, printre beneficiari, anul acesta se numără și ONG-urile, asociațiile, și fundațiile care prestează servicii sociale, precum și parohii.
Zilele rezervate înscrierilor pentru biserici sunt: 27, 28 şi 29 iunie.
Aplicațiile pot fi făcute pe o platformă digitală care poate fi accesată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Ministrul Mediului: Reducem birocrația la Casa verde Fotovoltaice
Ministrul Mediului a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acest program este un digitalizat complet.
“Sper ca cetăţenii să vadă într-adevăr un program care înseamnă foarte puţine documente, digitalizat complet. Nu se trimit hârtii, nu se trimit dosare la Bucureşti, totul se încarcă online, într-o platformă administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Prin această simplificare şi digitalizare reducem birocraţia, fără doar şi poate. Ne aflăm deja în perioada de implementare a programului pentru că pe 2 mai a început înscrierea companiilor care vor instala panourile fotovoltaice, acele companii, care în prealabil trebuie să obţină documentele şi certificatele de la ANRE.
Peste 250 de instalatori s-au înscris în programul Casa verde Fotovoltaice
În momentul de faţă sunt peste 250 de companii deja înscrise în program şi mai sunt câteva sute care aşteaptă la ANRE emiterea documentelor. Interesul din partea companiilor este unul uriaş.
Acest lucru este un lucru bun, pozitiv pentru că cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte, oferte care după aceea se transformă în contracte semnate cu beneficiarii. Interesul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor, beneficiarilor cât mai multe opţiuni posibile şi să aleagă cea mai bună variantă din punct de vedere financiar şi tehnic”, a precizat ministrul Mediului.
Pe 19 mai încep înscrierile în Programul Casa Verde Fotovoltaice
“Pe data de 19 mai începe pentru prima euroregiune acest program. Am spus de mai multe ori avem un buget fără precedent, un buget de 2 miliarde de lei pentru acest program.
Avem un buget care ne permite în primă fază alocarea a cel puţin 75.000 de finanţări pentru 75.000 de gospodării, după care, anul acesta, pentru prima dată, asigurăm finanţare pentru asociaţiile, ONG-urile, asociaţiile şi fundaţiile care prestează servicii sociale.
De asemenea, parohiile vor putea aplica pentru câte un sistem fotovoltaic. Până acum, nici parohiile nu erau incluse în nicio formă de finanţare.
Am decis să deschidem aplicaţia pentru euroregiuni pentru a reduce presiunea pe sistemul informatic. Am alocat trei zile lucrătoare pentru fiecare euroregiune.
În zilele nelucrătoare platforma pentru programul Casa verde Fotovoltaice va fi închisă
În zilele nelucrătoare, platforma va fi închisă. Dacă în prima zi nu se termină fondurile, urmează încărcarea cererilor documentelor în platformă în următoarea zi lucrătoare. Am aşezat regiunile de dezvoltare în ordine alfabetică.
Vom începe cu Bucureşti-Ilfov, iar bugetul este alocat pe fiecare euroregiune, proporţional cu numărul de case unifamiliale intabulate în euroregiunea respectivă din totalul de 3 milioane de astfel de imobile intabulate în România”, a mai precizat Tánczos Barna.
El a precizat că faţă de anii trecuţi nu mai este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor.
Casa Verde Fotovoltaice: Instalatorii nu mai au nevoie să facă liste preliminare
“Foarte importantă o altă modificare faţă de anii trecuţi. Nu este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor la Casa Verde Fotovoltaice 2023. Am auzit că în continuare există companii care fac liste.
Există în continuare potenţiali beneficiari care se înscriu la companii pe anumite liste. Nu este nevoie de asemenea liste pentru a participa în program. (…)
În momentul în care persoana fizică introduce datele şi primeşte confirmarea din partea sistemului că da, aplicaţia a fost încărcată şi este finanţabil, după aceea are posibilitatea să aleagă instalatorul.
Într-adevăr, în anii trecuţi, instalatorii făceau listele, le încărcau în sistem, de fapt, duceau dosarele la Bucureşti, stabileau ordinea pe listă în funcţie de criteriile personale, nu ştiu pe ce criterii făceau aceste companii ordinea, cine este primul, cine este ultimul, cine intră, cine nu intră.
Am eliminat această posibilitate. A fost o soluţie incorectă pentru cetăţeni, am eliminat-o”, a mai declarat ministrul Mediului.
Documentele cerute în platforma electronică se pot adăuga din momentul deschiderii aplicaţiei
“Fiecare potenţial beneficiar are posibilitatea să încarce cele patru documente în platforma electronică imediat în momentul, în secunda deschiderii aplicaţiei.
În cazul în care aplicaţia a trecut de acest filtru şi este printre cele finanţabile poate să aleagă între 5-10-20 de oferte care vin din partea companiilor care în regiunea respectivă, judeţul respectiv, în oraşul, în satul respectiv instalează astfel de sisteme fotovoltaice.
Este puţin probabil ca o companie care face o listă de 500-1000 de potenţiali beneficiari să fie capabilă să încarce în aceeaşi secundă, în momentul deschiderii casei, toate cele 500 de aplicaţii concomitent.
Le recomand potenţialilor beneficiari să exploateze la maxim această reducere la nivel de birocraţie, să folosească aplicaţia pentru că este foarte simplă”, a mai afirmat ministrul Mediului.
Casa Verde Fotovoltaice: Actele necesare pentru finanțare
- carte de identitate;
- extras de carte funciară;
- dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local;
- certificatul de racordare.
Cine poate aplica pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023
Potrivit AFM, sunt considerați eligibili cei care îndeplinesc următoarele condiții:
- este persoană fizică și are domiciliul pe teritoriul României;
- nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul/bugetele local/locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
- nu a mai primit finanțare în cadrul aceluiași program pentru același imobil în sesiunile derulate anterior;
- în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărare judecătorească definitivă;
- este proprietar/coproprietar al imobilului – teren și al imobilului – construcţie pe care se implementează sistemul de încalzire pentru care se solicită finanţare; imobilele nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
Casa Verde Fotovoltaice pentru instalatori: când se termină înscrierile
De asemenea, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a anunţat că până pe 12 mai companiile care se vor ocupa de montarea fotovoltaicelor se pot înscrie pentru a participa în acest program.
“Avem perioada 2 – 12 mai în care sunt companiile care doresc să participe în cadrul programului. Participarea în cadrul programului va fi condiţionată şi de punerea la dispoziţie a AFM-ului a unei garanţii de participare la program care va fi în cuantum de 200.000 de lei din partea fiecărui instalator.
După ce vor constitui aceste garanţii vor fi declaraţi ca şi firme agreate să poată să participe în cadrul programului şi să instaleze aceste sisteme”, a declarat preşedintele AFM.
Cum se face înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice
“Din data de 19 mai cetăţenii vor putea să se înscrie personal în platformă. Trebuie să se înscrie doar cu o adresă de e-mail. În cazul în care mai au conturi la AFM pentru alte programe aplicaţia va recunoaşte contul respectiv după adresa de e-mail şi va primi după validare un e-mail în care i se spune că a fost încărcată solicitarea şi are un număr unic de înregistrare.
Dacă nu are cont creat îşi introduce adresa de e-mail, aplicaţi va recunoaşte că nu are un cont şi va primi pe adresa de e-mail validarea dosarului înscris şi parola pentru contul nou creat. (…)
La înscriere au nevoie de cartea de identitate care trebuie să fie valabilă, au nevoie de extrasul de carte funciară şi de documentele care atestă că nu au datorii la taxe şi impozite locale şi la bugetul de stat. (…)
După ce se termină perioada de înscriere a persoanelor fizice au la dispoziţie 90 de zile în care vom publica lista cu toate firmele validate de către AFM pentru a participa în cadrul acestui program şi în aceste 90 de zile cetăţenii îşi pot alege oricare din acele companii”, a mai transmis preşedintele AFM.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News