Connect with us

Câmpeni

Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Publicat

Cascada Pișoaia, cunoscută ca și Cascada Miresii sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.

Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Rezervația peisagistică Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos format din calcare cristaline de vârstă paleozoică, la o altitudine de 610 metri, fiind încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase.

Căderea de apă se realizează de la circa 18 metri înălțime, iar sunetul produs când apa lovește pietrele are un efect terapeutic și liniștitor.

La baza cascadei se află mai multe pietre mari care „sparg” apa, transformând-o într-un abur fin, purtat de orice adiere de vânt.

Firul de apă se întinde pe o lățime de aproximativ 25 de metri pe stânca abruptă. În perioadele cu multă apă, se formează un peisaj de vis. Astfel, apa acoperă toată lățimea cascadei, formând o perdea în fața peretelui vertical.

După cascadă, apa coboară ușor la vale în diferite trasee, peste bolovani sau stânci, peste mușchi, formând astfel un peisaj unic.

Cei trei bolovani și legenda lor

Cascada e străjuită de trei bolovani gigantici, sculptaţi de trecerea timpului. Legenda spune că pietrele uriaşe de la baza cascadei ar fi, simbolic sau magic, mireasa și flăcăul îndrăgostiți, sau, într-o altă versiune, nuntașii acesteia, care s-au transformat în piatră în urma unei tragedii emoționale profunde.

Pe aici s-au format, în timp, depuneri calcaroase care fac locul și mai frumos. La marginea prăpastiei, apa curge ca un voal subțire printre pietrele albe, care s-au format parțial tot din apă, datorită mineralelor din ea.

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase.

Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele.

Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii. Legendele locului

O legendă din zonă spune că au existat doi tineri îndrăgostiți în apropierea cascadei. Fata provenea dintr-o familie bogată, iar băiatul era sărac.

Părinții fetei nu erau de acord cu relația, iar fata, suferind, s-a aruncat de la înălțime. Astfel, se spune că apa cascadei reprezintă lacrimile vărsate de fată.

Totodată, tot pe tema iubirii, o altă legendă spune că apele înspumate ale cascadei pot șopti fetelor numele ursitului.

Se mai zice că, dacă un bărbat își stropește iubita cu apă de la cascadă, o va lua de soție până la sfârșitul anului. În caz contrar, fata riscă să rămână singură pe vecie.

Cum ajungi?

Pentru a ajunge la Cascada Pișoaia, urmați drumul național DN 75, iar după ieșirea din orașul Câmpeni virați la stânga pe drumul județean DJ 762.

Veți traversa barajul de la Mihoești și veți continua aproximativ 13 kilometri, până la ieșirea din satul Lunca Bisericii.

Pe partea dreaptă a șoselei se află un panou informativ și indicatoare care vă ghidează, la stânga, spre cascadă.

De la drumul județean DJ 762 până la cascadă mai sunt aproximativ 500 de metri.

Se urmează drumul comunal DC 186, spre sud, se traversează podul peste Arieșul Mic, apoi se continuă pe un drum de țară îngust, care străbate satul Nemeși, printre case și grădini, până în apropierea cascadei.

În ceea ce privește parcarea, turiștii au la dispoziție două opțiuni: una situată lângă șosea și alta mai aproape de cascadă, ambele la prețul de 5 lei.

Motive să mergi

Este una dintre podoabele Apusenilor, ca decor de apă, verdeață și travertin, potrivit Ghidului Turistic al județului Alba.

Apele bogate în calcar din zonă depun straturi care acoperă totul și formează numeroase formațiuni calcaroase, unele cu adevărat spectaculoase.

De jur-împrejurul firului de apă există un întreg covor de pajiști superbe, neobișnuite pentru această regiune.

Sute de turiști trec lunar pe aici, iar în ultimii ani locul a devenit o atracție de neratat pentru cei care vor să descopere frumusețea Apusenilor.

Iarna, accesul este mai greu din cauza zăpezii și a gheții. Cu toate acestea, merită văzută și în sezonul rece.

Pe lângă peisajul de poveste din sezonul cald, iarna oferă noi imagini spectaculoase. Se formează țurțuri gigantici, iar peisajul este unic în Transilvania, demn de a fi surprins în cărți poștale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.