Connect with us
Publicitate

Administrație

Castelul de Apă din Cugir va fi readus la viaţă. Administraţia locală investeşte 95.000 de lei pentru valorificarea construcţiei

Publicat

Cea mai veche construcţie din Cugir, Castelul de Apă sau „Turnul de Apă de pe Scăunel”, cum mai este el cunoscut intră în reabilitare. Castelul a fost abandonat în urmă cu aproximativ o jumătate de secol, iar administraţia locală doreşte să investească aproximativ 95.000 de lei pentru punerea acestuia în valoare.

“Credem că este important să valorificăm istoria locurilor în care trăim şi, totodată, să ştim să o exploatăm. Turnul de Apă poate deveni o emblemă a localităţii noastre şi un punct de atracţie turistică, nu doar datorită vechimii sale de peste 100 de ani, ci mai ales pentru că este o mărturie vie a activităţilor industriale existente de foarte mulţi ani în această zonă”, a declarat iniţiatoarea proiectului, viceprimarul Cugirului, Rodica Florea. Aceasta a precizat că, după amenajarea căilor de acces, pajiştea de pe Chiciura, unde se înalţă Turnul de Apă, va gazdui diferite spectacole câmpenesti şi concursuri sportive.

Castelul de Apă, cunoscut ca „Turnul de Apă de pe Scăunel”, Tăul lui Nilă şi conductele nimute şi Wasserleiner au fost ridicate la Cugir între anii 1903-1912, perioadă în care oraşul era locuit şi de cehi, austrieci, maghiari şi italieni. Cel mai probabil, complexul a fost ridicat pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru Fabrica de Fier. „De-a lungul anilor, industria localităţii noastre a depins de funcţionarea acestei construcţii, care a fost lasată în paragină în ultimii 50 de ani. Cu puţin noroc, Turnul de Apă va deveni din nou util comunitătii locale, însă nu contribuind la producerea curentului electric, ci la creşterea atractivităţii turistice a zonei”, a explicat reprezentantul Primăriei Cugir.

Lucrările sunt planificate să se finalizeze în această vară, iar costurile sunt estimate la aproape 95.000 lei, bani de la bugetul local. Autorităţile locale intenţionează înscrierea întregului complex pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, alături de Şcoala „Iosif Pervain“, localul primei şcoli de reuniune grănicerească şi de Biserica Romano-Catolică de pe Scăunel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate