Economie
Câştig salarial mediu net de 1.491 lei, în noiembrie, la nivel naţional
Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, în luna noiembrie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.054 lei, în creştere cu 46 lei faţă de luna octombrie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1491 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 34 lei (2,3%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.705 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,9%.
În luna noiembrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost în creştere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel:
– cu 29,2% în alte activităţi extractive;
– între 10,0% şi 12,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii anexe extracţiei;
– între 6,5% şi 8,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice;
– între 5,0% şi 6,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.
Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat:
– cu 6,3% în industria metalurgică, respectiv cu 4,2% în fabricarea produselor din tutun;
– între 1,0% şi 2,0% în transporturi pe apă, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în:
– învăţământ (4,0%) – ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice;
– sănătate şi asistenţă socială (1,2%) – ca urmare a plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente, precum şi a disponibilizării personalului care realiza câştiguri salariale mici.
– administraţie publică (1,0%) – ca urmare a acordării de sume restante pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News