Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câștigători secreți la licitațiile publice pentru parcelele din jurul Terenului de Golf de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu


Publicat

Câștigătorii licitațiilor care au ca obiect concesiuni de pe domeniul public al unei localități sunt secreți. Cel puțin cei care au obținut concesiuni pe terenuri în zonele „VIP” din județul Alba, pe lângă terenul de golf de la Pianu și prin apropierea Domeniului Schiabil Șureanu. Aceasta este concluzia la care ne-au împins reprezentanții administrațiilor locale din comunele Pianu și Săsciori, prin răspunsurile „voalate” cu care sperau să mulțumească opinia publică, tot mai curioasă despre afacerile imobiliare de pe cele două domenii.

În zona Domeniului Schiabil Șureanu și a terenului de golf „Paul Tomiță” din Pianu s-a investit până acum, din bugetul local, județean și nu numai, milioane de lei, în ideea în care zona are potențial turistic și se poate dezvolta. S-a „pompat” în infrastructură, s-au făcut drumuri, s-a introdus curent electric, apă, canalizare.  Scopul realizării din bani publici a infrastructurii din aceste două zone a fost atragerea potențialilor investitori care să le transforme în atracții turistice care să întoarcă banii dați de contribuabilii județului și să genereze locuri de muncă.

Cea mai ciudată situație este în zona terenului de golf de la Pianu, unde, deşi primăria a concesionat terenurile de câțiva ani,  în zonă nu au apărut mult promisele hoteluri, pensiuni, restaurante sau alte facilități care să atragă turiști, să creeze locuri de muncă și să ajute la dezvoltarea economică. Dimpotrivă, ceea ce se află la ora actuală pe majoritatea acestor terenuri este „pășune pentru animale”, iar concesionarii nu au plătit niciun leu pentru parcelele închiriate pe 49 de ani. Cel puțin asta spun cei de la Primăria Pianu într-un document transmis redacției noastre. Singura afacere pornită și finalizată în zonă este un hotel care aparține arhitectului Străjan, care este și președintele Clubului de Golf „Paul Tomiță”.

Tocmai de aceea, am încercat să aflăm cine sunt concesionarii terenurilor, ce terenuri au concesionat și de când, pe ce suprafețe, cum s-a atribuit concesiunea, cât se plătește pentru teren, care este destinația pentru care au fost concesionate parcelele și ce se află acum pe terenurile respective. Prin răspunsul la aceste întrebări speram să reușim să redăm, în linii mari, situația imobiliară a zonei și să vedem dacă banii publici investiți în infrastructură au avut efectul pe care autoritățile județului și le-au dorit.

Am vrut să obținem oficial numele câștigătorilor licitațiilor făcute de primărie, mai ales că, pe surse, în ambele zone, sunt vehiculate o grămadă de nume grele care și-au tras terenuri, dar care, cum este cazul concesiunilor pe 49 de ani de lângă terenul de golf de la Pianu, nu au plătit niciun sfanț până acum pe mia de metri pătrați obținută  și nu au turnat nici măcar un cancioc de beton la vreo fundație.

Investițiile făcute de stat au crescut valoarea terenurilor și interesul pentru zonele respective. Căutând pe internet am descoperit chiar anunțuri de mică publicitate date pe site-uri de profil din județele învecinate Albei prin care diverși „samsari” vindeau concesiuni obținute pe Domeniul Schiabil Șureanu – o zonă în care numai anul trecut statul a băgat 30 milioane de euro pentru rețeaua de electricitate.

Primăria comunei Săsciori, printr-o adresă semnată de primarul Nicolae Florin Morar, ne-a transmis că ar fi dispusă să ne comunice datele solicitate, dar, din nefericire, nu are cine să le caute, întrucât „persoana responsabilă cu achizițiile publice în cadrul primăriei comunei Săsciori se află în concediu medical datorat unei intervenții chirurgicale, iar persoana delegată temporar cu atribuții în domeniul achizițiilor publice se află în imposibilitatea comunicării acestor informații, nu din rea voință, ci datorită faptului că nu deține aceste informații”.

Iată cum a răspuns primarul din Săsciori:

De la Primăria Pianu, însă, am reușit să obținem câteva date, mai degrabă statistice, referitoare la concesiunile din zona terenului de golf „Paul Tomița”. Terenurile concesionate sunt „parcelele cu numerele 11, 12, 13, 15, 16, 19, 41 și 50, situate în locul numit Margini, limitrofe terenului de golf”, suprafața fiecărei parcele este de 1.000 mp, au fost atribuite la data de 15.01.2009 și „toate, fără excepție, s-au concesionat prin licitație publică deschisă cu strigare”. Concesionarii nu plătesc niciun leu la primărie pentru terenuri, iar, cu toate că destinația acestora ar fi fost „construirea de locuințe rezidențiale”, în prezent, acolo se află doar „pășune pentru animale”.

Cât despre numele concesionarilor, acestea nu ne-au fost transmise, iar ca argument am primit definiția „informației cu privire la datele personale”, așa cum este dată în Art. 2, alin. 2 al Legii 544/2001: „prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”.

Această definiție nu explică clar de ce nu pot fi comunicate numele concesionarilor respectivi, în condițiile în care licitația a fost publică, iar terenul aparține domeniului public al localității. „Datele cu caracter personal”, așa cum le explică Legea 677/2001, pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, la Art. 3, alin 1. sunt:

– datele cu caracter personal sunt orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Numele și prenumele, după cum se vede, nu sunt date cu caracter personal, a căror confidențialitate este impusă de lege, așa că, iată-ne, din nou, conduși spre concluzii neprietenoase, cum ar fi anumite interese în „marea afacere imobiliară”.

Vă invităm să vă convingeți de toate acesta citind, în imaginea de mai jos, ce răspuns ne-a oferit  primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse:

Cu toate că în zonă, de mai bine de 5 ani  ani, cea mai mare parte dintre actualii concesionari de terenuri nu au derulat investiții „în cel mult doi ani”, așa cum prevedea contractul, primăriile nu au anulat nicio concesiune dintre cele nerespectate, nu a reziliat contractele ca să poată să le scoată din nou la licitație.

Vom continua demersul nostru pentru obținerea informațiilor despre concesiunile de lux de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu printr-o acțiune în instanță.

Citiți și 50 de parcele concesionate în zona terenului de golf de la Pianu de Jos, blocate de „investitori”. Primarul refuză să rezilieze contractele.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. ilarion

  miercuri, 13.02.2013 at 13:13

  Asta e maximul de tembelism in comunicare institutionala. Cum mama dracului e frig in slaa si nu cautam documente. Sa vorbeasca cu roman sa aduca de la cni suflante. Vai de capul meu ce mizerabili. Ba legea e lege idiotilor!

 2. ilarion

  miercuri, 13.02.2013 at 13:15

  apoi datele personale fac referire doar la cnp idiotilor. seria si numarul de buletin nu sint date cu caracter personal. vai mama voastra, intrebati la serviciul e p, sistemul informatic schengen e mai restrictiv,dar in cazul de fata e rea vointa.

 3. susscrofa

  miercuri, 13.02.2013 at 13:29

  pai sa se sesizeze DNA-ul,sa vedem cine sunt ,,privilegiatii,,….aici miroase a coruptie………….sau satul este chiar atata de slab incat ,,cainii latra,caravana trece,,

 4. Eu

  joi, 14.02.2013 at 02:17

  dacä cineva crede cä numai in Romänia se intimplä asa ceva atunci se insealä amarnic!! Dreptatea a murit de mult si banii vorbesc!! Isi fac oameni simpli de lucru cu dracu ne enerväm dejaba cä tot nu se rezolvä nimic asta-i lejea baronii cistigä si nu plätesc nik si prosti tot prosti rämin!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

 • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
 • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
 • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
 • produse de la stână din Vinţu de Jos
 • conserve din fructe şi legume
 • chipsuri din cartofi de Alba
 • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
 • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
 • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
 • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate