Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câștigători secreți la licitațiile publice pentru parcelele din jurul Terenului de Golf de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu


Publicat

Câștigătorii licitațiilor care au ca obiect concesiuni de pe domeniul public al unei localități sunt secreți. Cel puțin cei care au obținut concesiuni pe terenuri în zonele „VIP” din județul Alba, pe lângă terenul de golf de la Pianu și prin apropierea Domeniului Schiabil Șureanu. Aceasta este concluzia la care ne-au împins reprezentanții administrațiilor locale din comunele Pianu și Săsciori, prin răspunsurile „voalate” cu care sperau să mulțumească opinia publică, tot mai curioasă despre afacerile imobiliare de pe cele două domenii.

În zona Domeniului Schiabil Șureanu și a terenului de golf „Paul Tomiță” din Pianu s-a investit până acum, din bugetul local, județean și nu numai, milioane de lei, în ideea în care zona are potențial turistic și se poate dezvolta. S-a „pompat” în infrastructură, s-au făcut drumuri, s-a introdus curent electric, apă, canalizare.  Scopul realizării din bani publici a infrastructurii din aceste două zone a fost atragerea potențialilor investitori care să le transforme în atracții turistice care să întoarcă banii dați de contribuabilii județului și să genereze locuri de muncă.

Cea mai ciudată situație este în zona terenului de golf de la Pianu, unde, deşi primăria a concesionat terenurile de câțiva ani,  în zonă nu au apărut mult promisele hoteluri, pensiuni, restaurante sau alte facilități care să atragă turiști, să creeze locuri de muncă și să ajute la dezvoltarea economică. Dimpotrivă, ceea ce se află la ora actuală pe majoritatea acestor terenuri este „pășune pentru animale”, iar concesionarii nu au plătit niciun leu pentru parcelele închiriate pe 49 de ani. Cel puțin asta spun cei de la Primăria Pianu într-un document transmis redacției noastre. Singura afacere pornită și finalizată în zonă este un hotel care aparține arhitectului Străjan, care este și președintele Clubului de Golf „Paul Tomiță”.

Tocmai de aceea, am încercat să aflăm cine sunt concesionarii terenurilor, ce terenuri au concesionat și de când, pe ce suprafețe, cum s-a atribuit concesiunea, cât se plătește pentru teren, care este destinația pentru care au fost concesionate parcelele și ce se află acum pe terenurile respective. Prin răspunsul la aceste întrebări speram să reușim să redăm, în linii mari, situația imobiliară a zonei și să vedem dacă banii publici investiți în infrastructură au avut efectul pe care autoritățile județului și le-au dorit.

Am vrut să obținem oficial numele câștigătorilor licitațiilor făcute de primărie, mai ales că, pe surse, în ambele zone, sunt vehiculate o grămadă de nume grele care și-au tras terenuri, dar care, cum este cazul concesiunilor pe 49 de ani de lângă terenul de golf de la Pianu, nu au plătit niciun sfanț până acum pe mia de metri pătrați obținută  și nu au turnat nici măcar un cancioc de beton la vreo fundație.

Investițiile făcute de stat au crescut valoarea terenurilor și interesul pentru zonele respective. Căutând pe internet am descoperit chiar anunțuri de mică publicitate date pe site-uri de profil din județele învecinate Albei prin care diverși „samsari” vindeau concesiuni obținute pe Domeniul Schiabil Șureanu – o zonă în care numai anul trecut statul a băgat 30 milioane de euro pentru rețeaua de electricitate.

Primăria comunei Săsciori, printr-o adresă semnată de primarul Nicolae Florin Morar, ne-a transmis că ar fi dispusă să ne comunice datele solicitate, dar, din nefericire, nu are cine să le caute, întrucât „persoana responsabilă cu achizițiile publice în cadrul primăriei comunei Săsciori se află în concediu medical datorat unei intervenții chirurgicale, iar persoana delegată temporar cu atribuții în domeniul achizițiilor publice se află în imposibilitatea comunicării acestor informații, nu din rea voință, ci datorită faptului că nu deține aceste informații”.

Iată cum a răspuns primarul din Săsciori:

De la Primăria Pianu, însă, am reușit să obținem câteva date, mai degrabă statistice, referitoare la concesiunile din zona terenului de golf „Paul Tomița”. Terenurile concesionate sunt „parcelele cu numerele 11, 12, 13, 15, 16, 19, 41 și 50, situate în locul numit Margini, limitrofe terenului de golf”, suprafața fiecărei parcele este de 1.000 mp, au fost atribuite la data de 15.01.2009 și „toate, fără excepție, s-au concesionat prin licitație publică deschisă cu strigare”. Concesionarii nu plătesc niciun leu la primărie pentru terenuri, iar, cu toate că destinația acestora ar fi fost „construirea de locuințe rezidențiale”, în prezent, acolo se află doar „pășune pentru animale”.

Cât despre numele concesionarilor, acestea nu ne-au fost transmise, iar ca argument am primit definiția „informației cu privire la datele personale”, așa cum este dată în Art. 2, alin. 2 al Legii 544/2001: „prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”.

Această definiție nu explică clar de ce nu pot fi comunicate numele concesionarilor respectivi, în condițiile în care licitația a fost publică, iar terenul aparține domeniului public al localității. „Datele cu caracter personal”, așa cum le explică Legea 677/2001, pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, la Art. 3, alin 1. sunt:

– datele cu caracter personal sunt orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Numele și prenumele, după cum se vede, nu sunt date cu caracter personal, a căror confidențialitate este impusă de lege, așa că, iată-ne, din nou, conduși spre concluzii neprietenoase, cum ar fi anumite interese în „marea afacere imobiliară”.

Vă invităm să vă convingeți de toate acesta citind, în imaginea de mai jos, ce răspuns ne-a oferit  primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse:

Cu toate că în zonă, de mai bine de 5 ani  ani, cea mai mare parte dintre actualii concesionari de terenuri nu au derulat investiții „în cel mult doi ani”, așa cum prevedea contractul, primăriile nu au anulat nicio concesiune dintre cele nerespectate, nu a reziliat contractele ca să poată să le scoată din nou la licitație.

Vom continua demersul nostru pentru obținerea informațiilor despre concesiunile de lux de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu printr-o acțiune în instanță.

Citiți și 50 de parcele concesionate în zona terenului de golf de la Pianu de Jos, blocate de „investitori”. Primarul refuză să rezilieze contractele.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. ilarion

  miercuri, 13.02.2013 at 13:13

  Asta e maximul de tembelism in comunicare institutionala. Cum mama dracului e frig in slaa si nu cautam documente. Sa vorbeasca cu roman sa aduca de la cni suflante. Vai de capul meu ce mizerabili. Ba legea e lege idiotilor!

 2. ilarion

  miercuri, 13.02.2013 at 13:15

  apoi datele personale fac referire doar la cnp idiotilor. seria si numarul de buletin nu sint date cu caracter personal. vai mama voastra, intrebati la serviciul e p, sistemul informatic schengen e mai restrictiv,dar in cazul de fata e rea vointa.

 3. susscrofa

  miercuri, 13.02.2013 at 13:29

  pai sa se sesizeze DNA-ul,sa vedem cine sunt ,,privilegiatii,,….aici miroase a coruptie………….sau satul este chiar atata de slab incat ,,cainii latra,caravana trece,,

 4. Eu

  joi, 14.02.2013 at 02:17

  dacä cineva crede cä numai in Romänia se intimplä asa ceva atunci se insealä amarnic!! Dreptatea a murit de mult si banii vorbesc!! Isi fac oameni simpli de lucru cu dracu ne enerväm dejaba cä tot nu se rezolvä nimic asta-i lejea baronii cistigä si nu plätesc nik si prosti tot prosti rämin!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O terapie anti-COVID pe bază de anticorpi ar putea ajunge pe piață anul acesta

Publicat

O terapie pe bază de anticorpi ar putea fi pusă pe piață până la sfârșitul anului, a anunțat directorul unei firme de biotehnologie care lucrează cu gigantul farmaceutic Eli Lilly, potrivit CNN.

„Ne mișcăm cu o viteză incredibilă. E ca și cum ai alerga 100 de metri în două secunde”, a spus Carl Hansen, directorul companiei AbCellera.

Compania a pornit acum două săptămâni testele clinice din faza a doua, care vor implica sute de pacienți cu COVID-19. Unii dintre aceștia vor primi tratamentul cu anticorpi în doze diferite, iar alții vor primi un placebo – o pastilă care nu are niciun efect – și apoi medicii vor compara modul în care fiecare grup reacționează la tratament.

Hansen a spus că studiul din faza 1, desfășurat pe zeci de pacienți, a arătat că medicamentul este sigur.

Pentru a dezvolta acest medicament, AbCellera a ales un anticorp „superstar” de la un pacient care s-a recuperat după COVID-19.

În doar 10 mililitri de sânge, pacientul a avut mai mult de 500 de anticorpi. Oamenii de știință l-au ales pe cel care a fost cel mai puternic în combaterea coronavirusului și a fost, de asemenea, ușor de dezvoltat, clonat și fabricat.

Hansen a spus că medicamentul ar putea ajuta alte două grupuri, în afară de pacienții infectați: cei care au fost expuși la COVID-19, dar nu au dezvoltat simptome, precum și cei cu risc ridicat de expunere, cum ar fi personalul medical.

sursa: edition.cnn.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dotări noi la Colegiul Economic din Alba Iulia: Mobilier școlar și echipamente multimedia de peste 170.000 de euro. LISTA

Publicat

Primăria Alba Iulia cumpără mobilier școlar și echipamente multimedia pentru dotarea spațiilor reabilitate din clădirea Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian (corpurile C3 și C4). Valoarea investiției este de peste 170.000 de euro. 

Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 10 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția de dotări (mobilier școlar și echipamente multimedia) aferente spațiilor de învățământ din cadrul obiectivului „Reabilitarea și extinderea clădirii Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian”.

Valoarea totală estimată este de 845.788,24 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, dotările prevăzute în cadrul investiției sunt de două tipuri, anume dotări cu mobilier specific învățământului preuniversitar (bănci, scaune, catedre, birouri pentru stații desktop) și dotări cu aparatură multimedia (vizualizator, display TV, multifuncționale, laptopuri, stații desktop all in one.

Lista dotări mobilier școlar:

 • set masă calculator + scaun – 120 buc.
 • set mobilier școlar elev – 504 buc.
 • masă de laborator doi elevi, blat termo-rezistent – 10 buc.
 • scaun – 30 buc.
 • catedră laborator informatică – 4 buc.
 • catedră – 19 buc.
 • dulap casetat pentru elevi sau profesori (6 casete, 2 x 3) – AB 24 buc.
 • mobilier amfiteatru, 80 de locuri, dispuse pe două coloane cu culoar între ele, pe 10 rânduri în trepte, scaune rabatabile, măsuțe fixe, două mese prezidiu – 1 buc.
 • tablă școlară triptică albă 2000 x 1200 x 40 – 24 buc.
 • suport mobil pentru tablă triptică – 1 buc.

Listă dotări echipamente multimedia:

 • display interactiv 75” – 1 buc.
 • stand TV mobil cu suport cameră multibrackets floorstand basic 180 – 1 buc.
 • videoproiector optoma X342E, XGA, 1024 x 768, 3700 lumeni – 19 buc.
 • ecran proiecție manual, perete/tavan, 200 x 200 cm – 19 buc.
 • ecran proiecție electric, perete/tavan, 200 x 200 cm – 1 buc.
 • suport tavan videoproiector – 19 buc.
 • sistem PC all in one HP, i5 9400T, 23,8”, Full HD touch, 8 GB, SSD 256 GB, Windows 10 Home – 125 buc.
 • laptop i5, 17”, SSD 500 GB – 10 buc.
 • multifuncțional inkjet Benefit Wifi, duplex, fax, A4/A3 – 1 buc.
 • multifuncțional laser monocrom, A4 – 3 buc.
 • vizualizator ELMO L-12W – 1 buc.
 • server storage – 1 buc.

Noile dotări vor fi amplasate/montate în clădirea nou reabilitată (corpurile C3 și C4) a Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Acțiuni intensificate în județul Alba, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Amenzi de aproape 10.000 de lei

Publicat

Controalele în sistem integrat, efectuate sub autoritatea prefectului, au fost intensificate. Vineri, 10 iulie, au fost verificate 162 de locații si au fost aplicate 28 de amenzi. La controale au participat peste 250 de angajați ai instituțiilor cu atribuții de verificare modului de respectare a măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, pentru prevenirea răspândirii noului coronovirus.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat activitățile de control privind respectarea normelor legale impuse în contextul situației actuale.

Astfel, vineri, 10 iulie, 258 de angajați ai instituțiilor mai sus amintite au efectuat activități de verificare în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, zone de agrement, precum și în trafic – în acest caz fiind vizat transportul public de persoane.

Au fost controlați 162 de agenții economici cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, în zonele aglomerate de pe raza administrativ-teritorială a județului Alba.

De asemenea, au fost verificate 167 de mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În urma controalelor au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, in valoare de 9.900 de lei, din care 7 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, potrivit Legii 55/2020, 3 pentru fapte de natură economică și 18 la Legea 61/1991 privind liniștea publică.

Controalele vor continua.

„Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur și le reamintim că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Agenților economici care dețin terase le reamintim faptul că trebuie să asigure mijloace de protecție pentru angajați, dezinfectarea spațiilor și o distanță de doi metri între mese”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 400 de pacienți depistați pozitiv cu COVID-19 s-au externat la cerere din spitalele din România

Publicat

Peste 400 de pacienți testați pozitiv cu coronavirus s-au externat la cerere din spitalele din România, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore, în țara noastră au fost confirmate 698 de persoane ca fiind infectate cu COVID-19, ceea ce reprezintă un nou record.

Până sâmbătă, pe teritoriul României au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19, dintre care 1.871 au murit. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv.

Citește și ALBA: Un nou deces și TREI noi cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active în județ

Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit, la începutul lunii iulie, că articolele de acte normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale pentru că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate.

Ca urmare a acestei decizii, peste 31.000 de persoane, unele infectate, au ieșit din izolare și carantină, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.

Citește și Un nou record alarmant: 698 de cazuri de COVID-19 în România. 24 de oameni și-au pierdut viața, în ultimele 24 de ore

Pe 9 iulie, după numeroase dezbateri și contre politice, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, la şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care s-a dezbătut proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea, că, în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care respectă recomandările CCR și care permite autorităţilor „să-şi facă treaba”.

Sâmbătă, pe 11 iulie, proiectul ar fi trebuit să fie votat în Senat, pentru ca legea să intre în vigoare cât mai repede, însă social-democrații au amânat votul pentru luni, argumentând că s-a lucrat până târziu în noapte și trebuie revizuite articolele astfel încât să se asigure că legea, în forma ei finală, va fi una bună și va reuși să treacă testul CCR.

sursa: digi24.ro, Grupul de Comunicare Strategică

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate