Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câștigători secreți la licitațiile publice pentru parcelele din jurul Terenului de Golf de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu

Publicat

Câștigătorii licitațiilor care au ca obiect concesiuni de pe domeniul public al unei localități sunt secreți. Cel puțin cei care au obținut concesiuni pe terenuri în zonele „VIP” din județul Alba, pe lângă terenul de golf de la Pianu și prin apropierea Domeniului Schiabil Șureanu. Aceasta este concluzia la care ne-au împins reprezentanții administrațiilor locale din comunele Pianu și Săsciori, prin răspunsurile „voalate” cu care sperau să mulțumească opinia publică, tot mai curioasă despre afacerile imobiliare de pe cele două domenii.

În zona Domeniului Schiabil Șureanu și a terenului de golf „Paul Tomiță” din Pianu s-a investit până acum, din bugetul local, județean și nu numai, milioane de lei, în ideea în care zona are potențial turistic și se poate dezvolta. S-a „pompat” în infrastructură, s-au făcut drumuri, s-a introdus curent electric, apă, canalizare.  Scopul realizării din bani publici a infrastructurii din aceste două zone a fost atragerea potențialilor investitori care să le transforme în atracții turistice care să întoarcă banii dați de contribuabilii județului și să genereze locuri de muncă.

Cea mai ciudată situație este în zona terenului de golf de la Pianu, unde, deşi primăria a concesionat terenurile de câțiva ani,  în zonă nu au apărut mult promisele hoteluri, pensiuni, restaurante sau alte facilități care să atragă turiști, să creeze locuri de muncă și să ajute la dezvoltarea economică. Dimpotrivă, ceea ce se află la ora actuală pe majoritatea acestor terenuri este „pășune pentru animale”, iar concesionarii nu au plătit niciun leu pentru parcelele închiriate pe 49 de ani. Cel puțin asta spun cei de la Primăria Pianu într-un document transmis redacției noastre. Singura afacere pornită și finalizată în zonă este un hotel care aparține arhitectului Străjan, care este și președintele Clubului de Golf „Paul Tomiță”.

Tocmai de aceea, am încercat să aflăm cine sunt concesionarii terenurilor, ce terenuri au concesionat și de când, pe ce suprafețe, cum s-a atribuit concesiunea, cât se plătește pentru teren, care este destinația pentru care au fost concesionate parcelele și ce se află acum pe terenurile respective. Prin răspunsul la aceste întrebări speram să reușim să redăm, în linii mari, situația imobiliară a zonei și să vedem dacă banii publici investiți în infrastructură au avut efectul pe care autoritățile județului și le-au dorit.

Am vrut să obținem oficial numele câștigătorilor licitațiilor făcute de primărie, mai ales că, pe surse, în ambele zone, sunt vehiculate o grămadă de nume grele care și-au tras terenuri, dar care, cum este cazul concesiunilor pe 49 de ani de lângă terenul de golf de la Pianu, nu au plătit niciun sfanț până acum pe mia de metri pătrați obținută  și nu au turnat nici măcar un cancioc de beton la vreo fundație.

Investițiile făcute de stat au crescut valoarea terenurilor și interesul pentru zonele respective. Căutând pe internet am descoperit chiar anunțuri de mică publicitate date pe site-uri de profil din județele învecinate Albei prin care diverși „samsari” vindeau concesiuni obținute pe Domeniul Schiabil Șureanu – o zonă în care numai anul trecut statul a băgat 30 milioane de euro pentru rețeaua de electricitate.

Primăria comunei Săsciori, printr-o adresă semnată de primarul Nicolae Florin Morar, ne-a transmis că ar fi dispusă să ne comunice datele solicitate, dar, din nefericire, nu are cine să le caute, întrucât „persoana responsabilă cu achizițiile publice în cadrul primăriei comunei Săsciori se află în concediu medical datorat unei intervenții chirurgicale, iar persoana delegată temporar cu atribuții în domeniul achizițiilor publice se află în imposibilitatea comunicării acestor informații, nu din rea voință, ci datorită faptului că nu deține aceste informații”.

Iată cum a răspuns primarul din Săsciori:

De la Primăria Pianu, însă, am reușit să obținem câteva date, mai degrabă statistice, referitoare la concesiunile din zona terenului de golf „Paul Tomița”. Terenurile concesionate sunt „parcelele cu numerele 11, 12, 13, 15, 16, 19, 41 și 50, situate în locul numit Margini, limitrofe terenului de golf”, suprafața fiecărei parcele este de 1.000 mp, au fost atribuite la data de 15.01.2009 și „toate, fără excepție, s-au concesionat prin licitație publică deschisă cu strigare”. Concesionarii nu plătesc niciun leu la primărie pentru terenuri, iar, cu toate că destinația acestora ar fi fost „construirea de locuințe rezidențiale”, în prezent, acolo se află doar „pășune pentru animale”.

Cât despre numele concesionarilor, acestea nu ne-au fost transmise, iar ca argument am primit definiția „informației cu privire la datele personale”, așa cum este dată în Art. 2, alin. 2 al Legii 544/2001: „prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”.

Această definiție nu explică clar de ce nu pot fi comunicate numele concesionarilor respectivi, în condițiile în care licitația a fost publică, iar terenul aparține domeniului public al localității. „Datele cu caracter personal”, așa cum le explică Legea 677/2001, pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, la Art. 3, alin 1. sunt:

– datele cu caracter personal sunt orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Numele și prenumele, după cum se vede, nu sunt date cu caracter personal, a căror confidențialitate este impusă de lege, așa că, iată-ne, din nou, conduși spre concluzii neprietenoase, cum ar fi anumite interese în „marea afacere imobiliară”.

Vă invităm să vă convingeți de toate acesta citind, în imaginea de mai jos, ce răspuns ne-a oferit  primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse:

Cu toate că în zonă, de mai bine de 5 ani  ani, cea mai mare parte dintre actualii concesionari de terenuri nu au derulat investiții „în cel mult doi ani”, așa cum prevedea contractul, primăriile nu au anulat nicio concesiune dintre cele nerespectate, nu a reziliat contractele ca să poată să le scoată din nou la licitație.

Vom continua demersul nostru pentru obținerea informațiilor despre concesiunile de lux de la Pianu și Domeniul Schiabil Șureanu printr-o acțiune în instanță.

Citiți și 50 de parcele concesionate în zona terenului de golf de la Pianu de Jos, blocate de „investitori”. Primarul refuză să rezilieze contractele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. ilarion

    miercuri, 13.02.2013 at 13:13

    Asta e maximul de tembelism in comunicare institutionala. Cum mama dracului e frig in slaa si nu cautam documente. Sa vorbeasca cu roman sa aduca de la cni suflante. Vai de capul meu ce mizerabili. Ba legea e lege idiotilor!

  2. ilarion

    miercuri, 13.02.2013 at 13:15

    apoi datele personale fac referire doar la cnp idiotilor. seria si numarul de buletin nu sint date cu caracter personal. vai mama voastra, intrebati la serviciul e p, sistemul informatic schengen e mai restrictiv,dar in cazul de fata e rea vointa.

  3. susscrofa

    miercuri, 13.02.2013 at 13:29

    pai sa se sesizeze DNA-ul,sa vedem cine sunt ,,privilegiatii,,….aici miroase a coruptie………….sau satul este chiar atata de slab incat ,,cainii latra,caravana trece,,

  4. Eu

    joi, 14.02.2013 at 02:17

    dacä cineva crede cä numai in Romänia se intimplä asa ceva atunci se insealä amarnic!! Dreptatea a murit de mult si banii vorbesc!! Isi fac oameni simpli de lucru cu dracu ne enerväm dejaba cä tot nu se rezolvä nimic asta-i lejea baronii cistigä si nu plätesc nik si prosti tot prosti rämin!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax