Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât mai costă o nuntă în Alba: Află ce sume se plătesc pe săli, meniuri, foto-video, haine, muzică, porumbei și alte fițe


Publicat

Fiecare fată visează încă de mică la felul în care o să arate ziua nunții, pe care și-o imaginează perfectă. Pe măsură ce se apropie momentul cel mare, viitorii miri încep să realizeze că nunta ideală se transformă în realitate cu eforturi serioase de organizare și, mai ales, cu cheltuieli grele. Dacă meniul și băutura, uneori chiar și muzica sunt plătite deabia după ce pleacă nuntașii, costurile inițiale și avansurile constituie un prim efort financiar. Costumul mirelui, rochia miresei și avansurile acordate pentru sală, muzică, fotografi și operatorii video nu sunt o investiție recuperabilă deabia la sfârșitul nunții.

De multe ori, costurile organizării unei nunți reușesc să îi și ia prin surprindere pe viitorii miri, deoarece suma de bani cheltuită nu este nicidecum una modestă. Multe cupluri ajung chiar să își deschidă un cont în bancă pentru organizarea nunții, care în zilele noaste a devenit o adevărată afacere, ce alimentează o mulțime de agenți ai micii economii.

Unul dintre primele elemente din „firul” organizării unei nunți este locul, pentru care mirii trebuie să se interesează din timp, uneori chiar cu doi ani înainte. De exemplu, există restaurante la care nu mai sunt săli libere pentru zile de sâmbătă nici în vara anului viitor pentru organizarea nunții, ci doar duminica.

Dacă, inițial, după „marele DA”, mirii încep să caute un loc pentru petrecere, deoarece găsirea celor mai bune oferte de meniu durează, de cele mai multe ori, aceștia lasă pe ultimele clipe aspecte precum taxele pentru cununia religioasă, vornicul, artificiile, limuzina, aranjamentele florale sau poate chiar vestimentația care, toate adunate, pot ajunge să îi coste o avere.

De la restaurantele hotelelor de 3 stele, până la pensiuni rustice, de la limuzine care să îi plimbe pe miri prin oraș, artificii, porumbei sau torturi din marțipan, toate acestea reprezintă un efort financiar considerabil pentru mirii care vor să transforme nunta lor într-un eveniment de care invitații să își aducă aminte cu plăcere. Însă de cele mai multe ori apar și costuri neprevăzute, iar bugetul pentru nuntă stabilit anterior nu poate acoperi și toate cheltuielile.

O estimare a costurilor minime pe care le implică o nuntă de 150 de persoane, ce include meniul, rochia de mireasă, coafura și machiajul, costumul de mire, verighetele, artificiile, limuzina, oficializarea căsătoriei, vornic, foto-video, porumbeii și sonorizarea arată că prețul evenimentului pornește de la 30.000 de lei, ceea ce înseamnă că fără această sumă nici nu se poate urni organizarea unei nunți.

Meniul de nuntă la restaurantele din Alba

Dacă, în trecut, mirii își organizau nunta acasă sau la căminul cultural din sat, unde fiecare sătean aducea mâncare și băutură, acum nunta s-a mutat la restaurante care mai de care mai sofisticate, care le oferă invitaților, de la „simfonii de fructe de mare” până la șampanie, dulciuri fine sau artificii.

Prețurile meniurilor diferă de la restaurant la restaurant în funcție de serviciile oferite. Dacă unele se rezumă la oferirea felurilor de mâncare, fără băutura inclusă, altele oferă în prețul meniului și aranjarea sălii, artificii sau chiar o cameră la hotel pentru tinerii căsătoriți.

La o căutare sumară printre posibilele locații de nuntă din județul Alba, cel mai mic preț s-a arătat cel de la Hotelul “Hanul cu Berze” situat la intrare în Alba Iulia pe malul râului Mureș. Aici, la prețul de 110 lei, hotelul are o ofertă în care sunt incluse patru feluri de mâncare dar și aranjatul sălii însă fără ornamente florale. De băuturi se vor ocupa tot mirii, deoarece meniul nu le include. Totuși “Hanul cu Berze” este singurul loc din ofertele găsite unde în acest preț este inclus și un foc de artificii care să îi impresioneze pe invitați la miezul nopții. La Hotelul “Hanul cu Berze” se găsesc două restaurante unde se poate organiza o nuntă, unul de o capacitate de 120 de persoane și altul de 250 de persoane.

O altă ofertă apropiată ca preț vine de la Pensiunea “Drumul Dragostei” din zona Trei Poduri de pe drumul spre Vințu de Jos unde prețul unui meniu pornește de la 120 lei. Prețul variază între 120 și 200 de lei, în funcție de preferințele clienților. În oferta celor de la Pensiunea “Drumul Dragostei” nu intră și aranjarea sălii ca în cazul precedent, însă în plus ei oferă atât șampania, cât și o cameră la pensiune pentru tinerii miri. Aici se pot organiza nunți de maxim 250 de persoane, atât cât este capacitatea restaurantului.

La Pensiunea Cerbu Arini din Lancrăm, prețul unui meniu variază între 130 și 180 de lei. Deosebirea la această pensiune este faptul că în acest preț nu intră și aranjarea sălii, iar pentru cei care doresc acest aranjament în care sunt incluse și florile, ei trebuie să scoată din buzunar încă 1.500 de lei. Salonul restaurantului din interior are o capacitate de 300 de persoane.

Și Restaurantul Mercur vine cu o ofertă variată din care clienții pot alege. Prețul unui meniu aici începe de la 29 de euro, iar pentru cei mai pretențioși prețul poate ajunge la 36 de euro. În meniu este inclusă șampania pe lângă felurile de mâncare, dar și decorarea sălii. La Restaurantul Mercur sunt disponibile patru săli pentru organizarea evenimentelor. Astfel, „Styl” are o capacitate de 500 de locuri, „Select” are 400 de locuri, „Lux” dispune de 300 de locuri și „Magic” are 200 de locuri.

Hotel Cetate poate fi de asemenea un loc unde doritorii pot să își organizeze nunta. Cetate are două săli una cu o capacitate de până la 200 persoane, iar cealaltă, pentru nunți mici de 50-70 persoane. Aici, la un preț fix de 160 de lei, clienții beneficiază, variațiuni la meniuri din fiecare cele patru feluri de mâncare și șampania, dar și de aranjarea sălii fără aranjamente florale.  În pretul nunții se mai acordă și un apartament în hotel.

Pentru cei care sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru nunta lor, Hotel Astoria are o ofertă de meniu la un preț ce variază între 170 și 190 de lei, în care este inclusă mâncarea, băutura, aranjarea sălii, dar și o cameră la hotel. Restaurantul hotelului are o capacitate de 300 de locuri.

Nu în ultimul rând, pentru cei care vor să își organizeze o nuntă cu aer medieval, Hotel Medieval din Alba Iulia are o ofertă de 5 stele pentru cei care doresc să aibă o nuntă cu adevărat selectă, prețul unui meniu pornind aici de la 150 lei și poate ajunge la 250 lei/ persoană. Organizarea unei nunți aici se realizează într-un stil elegant și rafinat completat de personal îmbrăcat în costume de epocă.

De asemenea, în prețul tuturor ofertelor sunt incluse și serviciile ospătarilor și ale bucătarilor.

Tortul miresei, un element cheie în organizarea nunții

Toți invitații așteaptă spre sfârșitul nunții celebrul tort al miresei realizat de cele mai multe ori din marțipan și pe care toți vor să îl deguste. Prăjiturile și tortul sunt preparatele care la niciunul dintre restaurante nu intră în meniu, așa că mirii trebuie să se ocupe personal de căutarea unei cofetării unde pot găsi produse pe gustul lor.

Totul începe cu degustarea diverselor feluri de prăjituri și apoi realizarea comenzii. Ofertele cofetăriilor sunt variate, dar diferă și prețurile totodată. Astfel, pentru tortul miresei, o cofetăriile oferă în funcție de sortimentul dorit un preț cuprins între 30 și 60 lei/kg pentru tortul miresei, iar pentru prăjiturile asortate prețul este de 25-28 de lei/kg. Cofetăriile fac chiar și aranjamente sofisticate ale dulciurilor pentru nuntă.  O ofertă completă pentru o nuntă de 150 de persoane cu tortul miresei și Candy Bar începe de la 350 euro, în funcție de pretențiile organizatorilor.

Buchetul miresei și aranjamentele florale

Viitoarea mireasă, pe lângă faptul că se gândește cum îi va arăta rochia din ziua cea mare, trebuie să stabilească și felul în care va arăta buchetul pe care în timpul nunții îl vor prinde domnișoarele de onoare. Dat fiind faptul că restaurantele au în oferta lor aranjarea sălii, însă fără aranjamente florale, și florăriile vin cu pachete variate pentru buchetele de mireasă sau pentru aranjamentele de pe mese, pachete care ajung să devină foarte costisitoare atunci când viitoarea mireasă își alege cele mai exotice flori pentru buchet.

Florăriile din oraș au o gamă largă de oferte pentru aranjamentele florale ale căror prețuri variază în funcție de tipurile de flori pe care mirii vor să le aibă ca decor. De exemplu, un buchet de mireasă pornește de la prețul de 70 lei, iar acesta poate crește considerabil, ajungând chiar la 500 de lei dacă mireasa dorește ca buchetul ei să aibă specii exotice de flori care se găsesc greu pe piață. Totodată, nici de pe mesele invitaților nu pot lipsi aranjamentele florale, iar un aranjament pentru masă pornește de la prețul de 18 lei și crește în funcție de preferințe. De asemenea, și coșul mirilor trebuie să fie unul demn de admirat, așa că nici costul acestuia nu este mai prejos: un coş pentru miri costă de la 100 lei în sus. Un pachet complet de aranjamente florale care include mirii, sala și biserica are prețuri începând de la 350 euro dar poate ajunge, în funcție de pretenții și florile din care sunt compuse și la 1500 de euro.

Trusoul miresei

Rochia de mireasă reprezintă punctul de maxim interes pentru viitoarea mireasă și nu numai. Întreg procesul de găsire a unei rochii poate dura câteva luni în care mireasa trebuie să decidă privind modelul pe care îl dorește, materialul din care să fie confecționată sau chiar marca ei, în funcție de bugetul de care dispune.

Cele care doresc să aibă propria lor rochie în ziua nunții pot alege din oferta magazinelor specializate, unde prețul unei rochii simple poate porni de la 850 lei, însă cu cât rochia este mai complexă prețul acesteia poate să depășească ușor 5.000 lei. Contează și dacă rochia este achiziționată de la un magazin fără renume sau de la o casă de modă. Preţul celor mai multe oferte de rochii variază între suma de 1.500 lei și 2.500 lei.

Pe de altă parte, dacă viitoarele mirese nu doresc să aloce un buget foarte mare pentru rochia de mireasă, ele pot apela la servicii de închiriere, pentru care pot plăti între 800 de lei și 1.500 de lei.

La acestea se adaugă și pantofii sau alte accesorii. Prețul unei perechi de pantofi pentru mireasă pornește de la 200 lei pentru cele mai simple modele, iar pentru cele unicat o mireasă poate să plătească peste 1.000 lei.

Chiar dacă rochia miresei atrage toate privirile în ziua nunții, pe lângă aceasta, și coafura și machiajul reprezintă un aspect foarte important. Înainte de marele eveniment, în general, saloanele la care miresele aleg să se aranjeze le oferă acestora șansa de a face o probă atât pentru machiaj, cât și pentru coafură. În general, aceste probe se taxează la un preț de 50% din prețul pe care mireasa îl va plăti în ziua nunții. De asemenea, tariful crește dacă mireasa dorește să aibă parte de aceste servicii la domiciliu. De la 100 de lei, prețul crește considerabil în condiţiile în care coafura devine mai complexă și se realizează la domiciliu. De asemenea, un pachet întreg, cu machiaj și coafură la domiciliu, poate depăși 300 de lei.

Costumul mirelui și verighetele

Dacă inițial mireasa se gândește doar la costul rochiei, și mirele trebuie să arate impecabil în ziua nunții, așa că ofertele pentru costume sunt și ele multe și variate, iar prețurile sunt pe măsură. Cel mai simplu costum pentru mire costă 500 lei, iar cele mai sofisticate depăşesc suma de 4.000 lei, dacă luăm în calcul că viitorul mire poate opta pentru un frac. De asemenea, pentru o pereche de pantofi mirele poate plăti de la 200 lei pentru cei mai puțin pretențioși, însă prețul poate ajunge chiar și la 1.500 lei dacă mirele alege pantofii de la diverse branduri. De la ținuta mirelui nu poate să lipsească papionul, al cărui preț este în medie 30 lei.

Verighetele, care pecetluiesc starea civilă a tinerilor în „căsătoriți”, reprezintă unul dintre cele mai costisitoare elemente ale unei nunți. Cele mai multe perechi de miri aleg verighete clasice din aur galben, însă cei care doresc ca aceste obiecte să fie bijuterii mai speciale pot alege aur alb sau pietre semiprețioase. În funcție de modelul ales și de complexitatea lor, verighetele îi pot face pe miri să scoată din buzunar minim 300 de euro. Prețul lor poate depăși 2.000 de euro, dacă vor bijuterii unicat.

Costuri moderate pentru oficializarea căsătoriei, vornic și invitații

Dacă inițial viitorii miri nici nu se gândeau că oficializarea căsătoriei implică vreun cost, ei bine, demersuri financiare trebuie făcute atât pentru cununia civilă, cât și pentru cea religioasă. Chiar dacă la primărie nu se mai percepe nicio taxă, totuși pentru cununia civilă mirii au nevoie de un set de analize care se pot realiza cu cel mult 14 zile înainte de acel moment. Costul analizelor variază în funcție de locul unde se fac, deoarece prețul este unul mult mai mare la clinicile particulare, dar, în medie, este cuprins între 30 și 200 lei.

Pe de altă parte, în ceea ce privește cununia religioasă, pentru cei care doresc să se căsătorească la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, aceștia trebuie să achite o taxă de 100 lei, ce reprezintă o donație pentru întreținere.

Cei care aleg să angajeze un vornic la nuntă trebuie să știe că serviciile lui ajung, în medie, la 100 de euro. Alegerea vornicului trebuie făcută cu grijă. Practic el este ”organizatorul” nunții. Sunt vornici care se pricep foarte bine la nunți tradiționale, în timp ce alții la nunți moderne sau de fițe.

Pentru a afla despre cel mai important eveniment din viața unui cuplu, prietenii, rudele și cunoștințele trebuie să primească și invitațiile prin care tinerii le precizează locul, data și ora unde va avea loc nunta. Pentru aceste invitații, mirii pot să aleagă dintr-o gamă variată de modele, de la cele mai simple și până la cele mai complexe. Astfel, cele mai puțin costisitoare invitații, dar și cele mai simple costă mai puțin de 1 leu, iar cele mai complexe ajung chiar la 10 lei.

Și imortalizarea celor mai importante momente costă

Momentul nunții nu poate să treacă fără a fi imortalizat, ceea ce înseamnă că și serviciile foto-video intră pe lista costurilor. Un cameraman sau un fotograf bine ales poate surprinde astfel cele mai interesante momente, ce vor putea fi revăzute cu mare plăcere peste ani. Un astfel de pachet pornește de la prețul de 1.400 de lei și poate ajunge să depășească 1.000 de euro, în funcție de dorințele clienților, deoarece se pot realiza ședințe foto în diverse locații alese de miri sau chiar în locuri mai puțin așteptate.

Artificii, limuzină, caleașcă sau porumbei, detalii de lux

Pentru ca nunta mult visată să reprezinte cu adevărat un eveniment spectaculos, nu pot lipsi artificiile sau plimbarea cu limuzina ori caleașca. Pentru ca la miezul nopții toți invitații să vadă un foc de artificii spectaculos, mirii trebuie să scoată din buzunar minim 1.200 de lei, iar pentru a avea parte de o plimbare cu limuzina și pentru a simți că participă la un eveniment foarte important, mirii se pot plimba împreună cu nașii cu o limuzină al cărei tarif pentru o oră de plimbare prin oraș sau în afara acestuia variază între 250 și 300 lei. Pentru cei care doresc o mașină de epocă, oferta este foarte mică în Alba Iulia, cei mai mulți miriri fiind nevoiți să închirieze mașinile din alt oraș ( Cluj sau Sibiu). Prețurile pentru această fiță încep de la 250 euro/ zi la care se adaugă transportul mașinii pe platformă până la Alba Iulia- care se ridică la cel mult 300 lei.

De asemenea, pentru un moment și mai special, la ieșirea din biserică, mirii pot opta pentru porumbeii albi. Astfel, cel mai mic pachet de porumbei voltați (10 păsări) are un preț cuprins între 150 și 200 lei.

Pe de altă parte, cei care vor cu adevărat să iasă în evidență prin nunta lor pot chiar să își închirieze o caleașcă ce amintește de nunțile regale sau pentru a aduce un aer feeric întregului eveniment, la miezul nopții mirii pot pregăti pentru invitați lampioane pe care să le înalțe spre cer. Lampioanele nu înseamnă cheltuieli mari, deoarece prețul unui lampion pornește de la 4 lei şi ajunge la peste 6 lei pentru cele colorate sau în formă de inimioare.

DJ-ul și sonorizarea, încă 400 de euro

Și muzica este un element esențial în organizarea unei nunți, deoarece fără distracţie petrecerea nu va fi un reper în memoria celor prezenţi. Astfel, doar pentru un DJ care să întrețină atmosfera pe parcursul întregului eveniment, mirii trebuie să scoată din buzunar suma de 900 lei, însă dacă sala unde are loc evenimentul nu este prevăzută cu echipament de sonorizare, atunci la această sumă se adaugă alți 800 lei, ceea ce înseamnă că un pachet complet ajunge la 1.700 lei. Pentru cei care vor și interpreți de muzică ușoară sau populară trebuie să știe că prețurile încep de la 300 euro și pot ajunge până la 2000 euro, asta în cazul în care nu sunt preferate super-vedete care depășesc 5000 de euro. În sumele respective sunt asigurate două reprezentații de câte 40 minute.

Dacă vreți și dansatori la nuntă prețul pentru două reprezentații de câte 15 minute începe de la 200 euro.

Pentru efecte speciale cum ar fi ”fum” pentru dansul mirilor trebuie să fiți pregătiți să plătiți între 500-700 lei. Gheața carbonică poate fi folosită și pentru șampania de la primirea invitaților, sau pentru cocktailuri, în cazul în care optați pentru acestea. Cocktail Bar-ul costă în jur de 200 de euro la care se adaugă băuturile din rețetele barmanului calculate după numărul persoanelor prezente.

NU trebuie neglijată băutura. Vinul, coniacul, șampania, berea, whisky, sucurile. Unele pot fi luate din depozite en-gros, care primesc retur o parte din cantitățile neconsumate și nesigilate. De obicei până la 50 % din cantitatea comandată. Există chiar și producători care oferă pachete și bonusuri pentru băuturile pentru nuntă. De exemplu Jidvei a insituit un program pentru nunți  denumit ”Nunta ta cu Jidvei” la care oferă vin, cognac ( vinars) și șampanie pentru care acordă bonusuri și totodată acceptă returul băuturii neconsumate. Programul se deruleazaă prin distribuitorii autorizați.

Organizarea unei nunți implică în mod cert și alte costuri, deoarece fiecare mireasă poate face din ziua nunții ei un eveniment cu adevărat original. Petrecerile tematice reprezintă ultimul trend în ceea ce privește nunțile, însă implicit bugetul acestora crește. Estimarea costurilor îi poate ajuta pe cei care au în plan organizarea unei nunți, în aşa fel încât „surprizele” acestui eveniment să fie doar cele plăcute.

CITEȘTE ȘI:  Nu e nuntă și trai spornic fără strigături și vornic. Județul Alba se luptă să păstreze vii tradițiile lăsate de din moș-strămoș.

Oana ALEXADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

12 Comentarii

12 Comments

 1. Robert m.

  sâmbătă, 30.08.2014 at 18:40

  Ati uitat de sala PAVILION de la Mercur care are o capacitate de aproximativ 1000 de locuri

 2. SERGYU

  duminică, 31.08.2014 at 01:36

  la hanul cu berze sunt chiar 4 sali

 3. ardelean

  duminică, 31.08.2014 at 23:05

  iar cei care vor muzica autentica , de la 1500 euro in sus !

 4. etnic

  miercuri, 06.05.2015 at 11:45

  Pentru un program variat și dans non stop vezi pe google etnic live nunta
  Pret 1000 +tva

 5. Dani

  miercuri, 06.05.2015 at 11:51

  Sunt informatii eronate,sunt preturi care au fost acum 1-2-3 ani.Ati avut acelasi articol si anul trecut,mai intrebati in stanga si in dreapta pentru ca sau schimbat mai multe detali

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 06.05.2015 at 21:09

   @Dani, articolul si preturile sunt actualizate, chiar si la muzica…oricum marjele sunt mari pentru ca alegi in functie de ce vrei sa contina meniul

   • Dani

    vineri, 08.05.2015 at 11:43

    mai verifica pt ca te inseli amarnic

 6. violeta

  miercuri, 06.05.2015 at 12:53

  sala Mall din Alba este cea mai scumpa si mai selecta!

  • ioana

   miercuri, 28.10.2015 at 13:09

   Nu sti de la ce preturi incep meniurile si ce are inclus in pret?

  • Anda

   miercuri, 17.01.2018 at 16:29

   Ce preturi au ? Pt 2018-2019

 7. Dani

  vineri, 08.05.2015 at 09:21

  Prietene lucrez in domeniu de vreo 13-14 ani cunosc preturile tuturor salilor din Alba si imprejurimi,tot ce inseamna servici foto,muzica ,aranjamente asa ca mai interesati-va!!!!!!!Du-te la Medieval sa vedem daca cineva iti face nunta cu 150 de lei si eu ma las de meserie 🙂

  • Amalia

   joi, 26.11.2015 at 21:52

   Dani, atunci cat ar costa o nunta la Medieval? Cu meniu normal si restul serviciilor lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ANCPI: A scăzut numărul imobilelor vândute în aprilie. Situația tranzacțiilor de construcții și terenuri în Alba și în țară

Publicat

blocuri apartamente 2

În luna aprilie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 55.569 de imobile, cu 28.548 mai multe față de perioada similară a anului 2020, potrivit celor mai recente date comunicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În județul Alba, au fost vândute 435 de imobile, mai puține față de luna martie.

Statistica ANCPI arată că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna aprilie 2021 este cu 7.322 mai mic față de luna martie, la nivel național.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2021, în București – 9.365, Ilfov – 3.243 și Timiș – 3.144. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 175, Călărași – 290 și Teleorman – 355.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2021, a fost de 26.025, cu 3.180 mai mare față de aprilie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.490, Dolj – 2.130 și Ilfov 1.903. La polul opus se află județele Covasna – 60, Sălaj – 63, și Harghita – 65.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2021 sunt  Arad – 672, Caraș Severin – 598 și Buzău – 450.

Situația în Alba

În județul Alba, numărul imobilelor vândute în martie este de 435 (576 în martie, 626 în februarie), din care 150 de case și apartamente (228 în martie, 172 în februarie) și 96 terenuri agricole (78 în martie, 161 în februarie).

Au fost înregistrate 208 de ipoteci (258 în martie, 179 în februarie), 121 dintre ele pentru terenuri cu construcții (107 în martie, 72 în februarie).

sursă: ancpi.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai importante amenințări cibernetice în limba română. Raport anual, realizat la nivelul UE

Publicat

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a publicat raportul anual al amenințărilor în limba română.

Acest raport anual lansat de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) oferă o prezentare generală cu privire la amenințările din zona securității cibernetice, prezentând cele mai importante subiecte la care se face referire în toate celelalte rapoarte ENISA Threat Landscape.

De asemenea, un top realizat de ENISA cu primele 15 amenințări care ne-au vizat în 2020, dar și concluzii și recomandări.

ENISA a mers mai departe și a ales să ofere o variantă de raport în limba română și pentru rapoartele strategice, respectiv tehnice ale amenințărilor prezente în 2020.

Cele mai importante 15 amenințări sunt descrise pe larg în documentul care poate fi consultat AICI.

Pe primele locuri se află malware, atacurile online, pishing, atacurile asupra aplicațiilor web, furtul de indentitate, șantajul digital, criptojacking și spionajul cibernetic.

Sursă: Cert.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, în Apuseni: 50 de km din DN 75, între Bistra și Ocoliș, reabilitați printr-o investiție de 17,8 milioane lei

Publicat

Un sector în lungime de 50 de kilometri din drumul național DN 75, ce trece prin orașul Baia de Arieș și comunele Bistra, Lupșa, Sălciua, Poșaga și Ocoliș din Munții Apuseni, va fi asfaltat printr-o investiție de peste 17,8 milioane de lei. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a lansat marți, 11 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru executarea de covoare asfaltice la cald, cu mixtură asfaltică tip BA16 de 6 cm, cu frezare, pe drumul național DN 74, între km 85+000 și km 135+000.

Valoarea totală este estimată la 17.868.799,73 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, lucrarea este prevăzută a se executa în planul de întreținere periodică a drumurilor publice în anul 2021, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 luni.

Sectorul de drum studiat se află pe raza județului Alba și aparține de drumul național DN 75 care face legătura între localitatea Ștei, județul Bihor și localitatea Mihai Vieazul, județul Cluj și care se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Contractul este împărțit pe trei loturi, respectiv:

 • Lotul 1 – DN 75 km 85+000- km 101+595 (între Bistra și Baia de Arieș) 

 

Potrivit caietului de sarcini, traseul studiat se întinde pe raza comunelor Bistra, Lupșa și a orașului Baia de Arieș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 16.595 m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 106.055,47 mp.

 • Lotul 2 – DN 75 km 101+595- km 119+303 (între Baia de Arieș și Sălciua)

Traseul studiat se întinde pe raza orașului Baia de Arieș și a comunei Sălciua. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 17.708  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 112.117,40 mp.

 • Lotul 3 – DN 75 km 119+303- km 135+000 (între Sălciua și Ocoliș – limita cu județul Cluj)

Traseul studiat se întinde pe raza a trei comune, Sălciua, Poșaga și Ocoliș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 15.615  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 98.040,08 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Profesor universitar din Cluj, condamnat la închisoare. A luat bani de la zeci de studenți pentru a-i trece la examene

Publicat

Ardelean Ioan, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Mai exact, procurorii au reușit să probeze 43 de acte materiale, în care profesorul a primit bani de la studenți pentru a-i trece la disciplinele „Mecanisme I” sau „Mecanisme II”.

Modalitatea de prindere a profesorului, care în mare parte primea mita sub formă bancnotelor de 50 de euro, a fost una foarte complexă. Au fost folosite persoane sub acoperire, supraveghere audio video și în final un flagrant, în biroul profesorului, în care au descoperit mai multe plicuri cu bancnote euro.

Faptele pentru care profesorul a fost condamnat s-au petrecut în luna septembrie a anului 2017, iar o primă condamnare a venit în luna octombrie a anului 2020. Atunci judecătorii Tribunalului Cluj l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În urma primei decizii, procurorii au făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au schimbat sentința și l-au condamnat la închisoare cu executare.

În motivarea instanței de fond este descris pas cu pas modul în care anchetatorii au obținut probele împotriva profesorului. Aceștia au chemat la audieri studenți, au obținut un mandat pentru supraveghere ambientală foto – video dar au folosit și investigatori sub acoperire.

Mai mult de atât din câte se pare, fenomenul era atât de cunoscut la nivelul studenților, încât la un moment dat, când doi studenți au mers la un xerox din apropierea unității de învățâmânt pentru a cumpara două plicuri, vânzătoarea le-a zâmbit, fapt care i-a dus pe cei doi cu gândul că practica este una cunoscută.

Modul de operare

”mecanismul folosit de către inculpatul Ioan Ardelean pentru desfășurarea activității ilicite, consta în aceea că studentul interesat de promovarea examenului se prezenta la biroul profesorului înainte de susținerea examenului având banii într-un plic pe care menționa numele, anul, specializarea și disciplina la care dorește să promoveze, plic pe care îl oferă profesorului care comunica studentului un subiect de examen pentru a-l pregăti iar în momentul susținerii examenului oral, studentul susținea subiectul de examen primit de la profesor cu ocazia predării banilor, indiferent de subiectul trecut pe biletul extras.

De la caz la caz, au existat situații în care modul de operare a fost oarecum diferit, după cum se va detalia în cele ce urmează însă numitorul comun a fost că predarea banilor se realiza anterior examenului, în biroul profesorului în plicuri albe sau foi de examen, suma a fost constantă, 50 euro sau echivalentul în lei și toți studenții care au achitat suma amintită, au trecut examenul”, se arată în motivarea pe scurt a instanței de fond.

Ce au reținut procurorii

S-a reținut în esență sub aspectul stării de fapt aceea că la data de 02.09.2017 inculpatul Ioan Ardelean, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 10 studenți, totalizând 400 de euro (câte 50 euro de la un număr de 8 studenți) și 450 de lei (200 lei respectiv 250 lei de la un număr de 2 studenți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 02.09.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene iar în intervalul 04-09.07.2017, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-N_____, a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 33 studenți suspecți, totalizând 1.500 euro (câte 50 euro de la un număr de 30 studenți suspecți) și 600 lei (câte 200 lei de la un număr de 3 studenți suspecți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 09.07.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene, ulterior însușindu-și acești bani, în condițiile în care toți studenții în cauză au promovat examenul, se mai arată în documentul citat.

După mai bine de trei ani de la momentul flagrantului, profesorul a fost condamnat. Curtea de Apel Cluj a dat decizia finală, în data de 7 mai 2021.

” Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei penale nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 a Tribunalului Cluj şi a încheierii de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Desfiinţează sentinţa penală nr. nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 cu privire la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului A.I. şi cu privire la dispoziţiile privind confiscarea specială şi confiscarea extinsă, şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului A.I. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie.

(…) dispune confiscarea specială de la inculpatul A.I.a sumelor de 1050 lei şi 1900 euro dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În temeiul art. 1121 alin. 1 lit. m şi al. 2 C.pen. dispune confiscarea extinsă de la inculpatul A.I.a sumei de 11750 euro. Desfiinţează în totalitate încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul A.I.împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare în apel restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 mai 2021”, se arată în minuta pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate