Cugir
Cât va sta într-un centru educativ un minor din Alba, care a drogat un tânăr și apoi l-a tâlhărit. Pedeapsa finală a judecătorilor
Un minor condamnat de Judecătoria Alba Iulia la internarea într-un centru educativ timp de un an (1) an şi șase (6) luni pentru tâlhărie, nu a fost de acord cu pedeapsa primită și a făcut apel la decizia judecătorilor.
Dosarul a ajuns în apel, la instanța superioară, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde în data de 23 martie 2023, magistrații au dat o decizie definitivă.
Fapta s-a petrecut în anul 2019, iar acum, potrivit motivării instanței, tânărul are 17 ani.
Motivarea instanței superioare a fost făcută publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.
Din câte se pare, pentru a-l deposeda de un telefonul mobil și un card bancar, tânărul i-a dat victimei sale să fumeze dintr-un joint care conținea substanțe psihoactive.
”Fapta inculpatul care la data de 04 noiembrie 2019, în jurul orei 20.30, în timp ce persoana vătămată stătea pe scările exterioare de la intrarea unei scări de bloc din Cugir, a abordat-o pe aceasta cu intenția de a-i sustrage bunuri, sens în care i-a dat să fumeze dintr-o țigară, iar de la efectul substanței pe care țigara o conținea(posibil drog), victima nu s-a mai putut ridica în picioare, apoi inculpatul a împins-o cu mâinile şi a trântit-o pe scări, iar din buzunarele de la haină i-a sustras un telefon mobil marca Samsung A6, încărcătorul acestuia şi un card bancar, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 1200 lei, constituie infracțiunea de tâlhărie calificată”, se arată în motivarea instanței.
Nu este pentru prima dată când inculpatul s-a aflat în fața instanței. Acesta a mai fost internat într-un centru educativ, dar fără rezultat.
Curtea face precizarea că o măsură educativă neprivativă de libertate ar fi total ineficientă, atâta timp cât, după cum rezultă din actele dosarului, măsurile educative privative de libertate dispuse anterior pentru comiterea unor infracțiuni similare (tălhărie și furt) s-au dovedit a fi insuficiente în reeducarea minorului.
Curtea arată că măsurile educative au fost dispuse gradual față de inculpat, pornindu-se inițial de la o măsură mai puțin restrictivă.
Cu toate acestea, se dovedește faptul că internarea anterioară a inculpatului într-un centru educativ nu a corespuns posibilităților reale de reeducare a acestuia și nu au reprezentat măsuri descurajante, inculpatul reluându-și la scurt timp comportamentul infracțional, au motivat magistrații de la curte.
Drept urmare au respins cererea tânărului și au menținut pedeapsa de la Judecătoria Alba Iulia.
Decizia a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News