Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Cât vor avea de plătit românii contribuţii pentru sănătate, chiar dacă nu au vreun venit

avatar

Publicat

bani lei monede

Odată cu majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018 și a cotei de contribuție la sănătate (CASS), vor creşte şi sumele pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat.

Cei care n-au venituri lunare, dar care vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care este nevoie de servicii medicale, scrie avocatnet.ro.

Posibilitatea românilor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Acolo scrie că aceștia trebuie să achite CASS dacă vor acces la servicii medicale (altele decât cele de urgență, care sunt gratuite indiferent că o persoană este sau nu asigurată).

În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a CASS, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei). Astfel, de exemplu, o persoană care va începe plata din ianuarie 2018 va datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întreg anul viitor (190 de lei x 12 luni).

În această variantă, plata lunară trebuie efectuată pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS.

Varianta propusă de Ministerul Muncii a fost: salariu minim brut pe ţară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018 (salariul prevăzut în programul de guvernare era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018); indemnizaţia minimă de creştere a copilului să crească, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 cât este în prezent; amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit şi există foarte multe solicitări de la autorităţile locale, care au informat că îşi doresc prorogarea acestui termen; creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018.

sursă: realitatea.net

 

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. avatar

  Bomba Atomica

  marți, 05.12.2017 la 08:52

  Eu platesc la privat sanatatea si costa de la 50 lei pe luna, cand ai probleme suni la firma respectiva si iti face programare la privat ( la privat sunt medicamente , curatenie , dotari )

  sanatatea publica e scumpa si mori cu zile ! nu platiti 190 lei cand cu 50 lei puteti la privat plus cu 20 lei poti sa iti iei si asigurare pentru deces sau cu 50 sau cat vrei pentru pilonu 3 de pensie privata !

  nu dati la stat ca va fura cei ce conduc statul si muriti de bolii si foamete !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FC Unirea Alba Iulia – FCSB, în 16-imile de finală ale Cupei României la fotbal. Meciul se va disputa săptămâna viitoare

avatar

Publicat

FC Unirea Alba Iulia va întâlni în 16-imile de finală ale Cupei României la fotbal. Meciul se va juca săptămâna viitoare pe stadionul “Cetate” din Alba Iulia, dacă se va reuşi închirierea unei instalaţii mobile de nocturnă, în caz contrar partida va avea loc pe stadionul din Zlatna, potrivit site-ului local de sport Absport.ro.Până acum FC […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Referendumul pentru familia tradițională: Întrebarea la care trebuie să răspundă românii, pe 6 și 7 octombrie

avatar

Publicat

Românii care vor participa la referendumul pentru familia tradițională vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, a decis, marți, Guvernul. Suma alocată de Guvern pentru referendum este de 163,7 milioane de lei. Referendumul pentru redefinirea familiei în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce îi motivează pe români la angajare. Beneficiile preferate la locul de muncă

avatar

Publicat

Dacă în anii trecuţi, românii urmăreau, ca beneficii privind locul de muncă, programul de lucru flexibil și timpul petrecut pe drumul acasă-serviciu, într-un studiu recent este evidenţiat un aspect neluat în calcul de mulți dintre angajatori: masa de prânz.Potrivit noului barometru lansat de Frames&TrainYourBrain, 24% dintre respondenți au trecut masa de prânz în topul celor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Ceremonia de deschidere a Turului Ciclist al României, în Cetatea Alba Carolina. Prezentarea echipelor

avatar

Publicat

ciclism

Ceremonia de deschidere a Turului Ciclist al României, competiție reluată după o pauză de cinci ani, are loc marți, în Cetatea Alba Carolina. Potrivit site-ului competiției, în cadrul evenimentului vor fi prezentate echipele participante.Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, Turul va onora acest eveniment major, vizitând toate cele 3 provincii istorice ale României. Cicliștii vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu în localitatea Poșaga de Sus. O șură a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

avatar

Publicat

Un incendiu a izbucnit marți după-amiaza, în comuna Poșaga din Munții Apuseni. Flăcările au cuprins o șură din localitatea Poșaga de Sus. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu detașamentul din Turda (ISU Cluj) cu trei autospeciale de stingere.În urma incendiului nu au fost înregistrate victime. UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul s-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate