Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cât vor avea de plătit românii contribuţii pentru sănătate, chiar dacă nu au vreun venit

Publicat

bani lei monede

Odată cu majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018 și a cotei de contribuție la sănătate (CASS), vor creşte şi sumele pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat.

Cei care n-au venituri lunare, dar care vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care este nevoie de servicii medicale, scrie avocatnet.ro.

Posibilitatea românilor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Acolo scrie că aceștia trebuie să achite CASS dacă vor acces la servicii medicale (altele decât cele de urgență, care sunt gratuite indiferent că o persoană este sau nu asigurată).

În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a CASS, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei). Astfel, de exemplu, o persoană care va începe plata din ianuarie 2018 va datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întreg anul viitor (190 de lei x 12 luni).

În această variantă, plata lunară trebuie efectuată pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS.

Varianta propusă de Ministerul Muncii a fost: salariu minim brut pe ţară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018 (salariul prevăzut în programul de guvernare era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018); indemnizaţia minimă de creştere a copilului să crească, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 cât este în prezent; amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit şi există foarte multe solicitări de la autorităţile locale, care au informat că îşi doresc prorogarea acestui termen; creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018.

sursă: realitatea.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Bomba Atomica

    marți, 05.12.2017 at 08:52

    Eu platesc la privat sanatatea si costa de la 50 lei pe luna, cand ai probleme suni la firma respectiva si iti face programare la privat ( la privat sunt medicamente , curatenie , dotari )

    sanatatea publica e scumpa si mori cu zile ! nu platiti 190 lei cand cu 50 lei puteti la privat plus cu 20 lei poti sa iti iei si asigurare pentru deces sau cu 50 sau cat vrei pentru pilonu 3 de pensie privata !

    nu dati la stat ca va fura cei ce conduc statul si muriti de bolii si foamete !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax