Eveniment
Câte concedii medicale au fost acordate în România. Președintele CNAS: ”populația este într-adevăr bolnavă”
Peste 3 milioane de concedii medicale au fost acordate în România, în anul 2023. Cele mai lungi au fost pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale.
„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale,
- ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi,
- populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect.
De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populației”, spune președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, citată de hotnews.ro.
Concedii medicale pe categorii
Potrivit sursei citate, au fost acordate 3.361.000 de concedii medicale în anul 2023.
Ca durată, cele mai importante concedii au fost pentru
- boli oncologice
- afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale
- probleme care țin de sănătatea mamei și copilului.
De asemenea, multe concedii au fost acordate și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente.
Numărul concediilor a fost mai mic față de cel din 2022. În urmă cu doi ani, s-au acordat 4.124.000 de concedii medicale.
”Ne apropiem de starea de boală pe care am depistat-o în 2019. Practic, ne revenim după pandemie”, a mai spus Herdea.
Plata concediilor medicale
Întrebată în ce situaţie este CNAS cu plata concediilor medicale, Herdea a răspuns ca acestea se vor plăti eşalonat.
„Concediile medicale se vor plăti eşalonat pentru că nu se pot face altfel. Plătim un procent în fiecare lună pentru a putea eşalona pe parcursul întregului an, de comun acord cu Ministerul de Finanţe”, a susţinut preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, evaluarea făcută la nivelul cabinetelor medicilor de familie se află la final şi s-au constatat „sub 1% derapaje”.
Herdea a spus ca verificarea medicilor de familie s-a făcut eşantionat.
Peste 200.000 de pacienți oncologici
Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat în România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”.
„Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a spus Herdea.
Herdea a anunţat ca la nivelul CNAS, începând cu 1 martie, se va derula o campanie de comunicare către pacienţi în aşa fel încât fiecare sa înţeleagă ca o persoană asigurată are „drepturi şi obligaţii”.
„Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţie de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât sa poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi”, a susţinut preşedintele CNAS.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News